BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Witam wszystkich! Dziś mam pytanie dotyczące innego nieistniejacego browaru o ktrym wiem tyle (choc jesli znajdziecie inne datowania bardzo proszę o przesłanie ich) że był w Łukowie (miejscowość Łuków) i zaczał działalnośc w 1885 a skonczył 1940. czy miał jakąs nazwę? Jakie piwa warzył?...
Cześć.
Na Forum można znaleźć dużo informacji o browarach, etykietach, rodzajach piwa. Dla odmiany chciałem spytać o huty szkła, które przed wojną produkowały flaszki dla browarów. Było ich co najmniej kilka - największe to Jabłonna, Ujście, Feniks Piotrków. Były też mniejsze...
Szukam informacji o warzonych wczesną wiosną w Polsce przed pierwszą wojną światową* piwach na bazie młodych pędów sosny i jodły. Prawdopodobnie chodzi o piwo podobne do "piwa wikingów" (alba scotts pine z browaru Williams było ponoć wzorowane na tych piwach). W tej chwili nawet...