Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Witam szanownych piwowarów !

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ice4
    Junior
    • 05-2011
    • 13

    Witam szanownych piwowarów !

    Witam ! Po dłuższym czasie pilnej lektury forum wypadało się zarejestrować..a więc jestem ja.

    ja czyli - Łukasz 26 lat, Wrocław, amator i orędownik wszystkiego co można wytworzyć własnoręcznie. Wydawałoby się krótki staż ale na koncie własne wyroby:
    - sery wszelakie od oscypków po dojrzewające
    - wędlinki wszelakie od szynkowarów po pyszne beczkowe specjały
    - chleby, masła i inne smakołyki
    - cydry jabłkowe udane oraz mniej udane piwa z brew-kit'a

    drugie hobby - piękna i słona akwarystyka morska

    w planach: słodowanie..zacieranie..picie oczywiście w miarę pogłębianiabrowarniczej wiedzy dzięki Wam drodzy forumowicze.

    Jak tylko znajdę ziarno jęczmienia browarniczego zabieramy się do pracy... jak na razie brak mi pomysłów na taki zakup we Wrocławiu. Odwiedziłem Halę targową, Obornicką ale ziarna jak nie było tak nie ma.

    Pozdrawiam
    Łukasz (ice4)
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10739

    #2
    Witam , moim zdaniem samodzielne słodowanie nie ma sensu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ice4
      Junior
      • 05-2011
      • 13

      #3
      Ma sens jeśli chce się mieć troszkę więcej satysfakcji - choćby i miało nie wyjść... z drugiej strony co ma nie wyjść poczytam, pooglądam powącham i zesłoduje - raptem 5kg na pierwszą warkę z zacierania.

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10739

        #4
        Nie zapomnij o zasadzeniu chmielu
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • ice4
          Junior
          • 05-2011
          • 13

          #5
          chmiel z zeszłorocznego zbioru czeka na wareczkę jak to mówią - 'nie bój żaby' a co do gęstwy to
          - POMOŻECIE ?

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #6
            Gęstwę trzeba samemu wychodować
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ice4
              Junior
              • 05-2011
              • 13

              #7
              Czy dobry Cydr będzie tu dobrym motywatorem by przygarnąć troszkę gęstwy .... myśle że będzie
              Last edited by ice4; 12-05-2011, 22:07.

              Comment

              • Mason
                Senior
                • 02-2010
                • 3280

                #8
                Po gęstwę to zagadaj do jakiegoś okolicznego piwowara, pewnie pomoże. Choć jakbyś się uparł to możesz sam złapać drożdże :]
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎