Witam.Gdzie mógłbym pozyskać informacje na temat bilansów materiałowych i energetycznych przy produkcji piwa ( w browarach) oraz jakieś katalogi aparatury stosowanej w procesach (zamaczalniki,kadzie zacierne itp) ?????
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
Zamiast teorią może by się ktoś zabrał za praktykę... mielibyśmy zapewne więcej browarów powstających niż zamykanych.
e-prezes, nie tak szybko. Kolega zapewne na zaliczenie musi projekt zrobić i pewnie nie wie o co w temacie się rozchodzi. A koniec semestru tuż, tuż ...
Dzięki wielkie za aparaty huanghua.Przez to troszke zmieniłem schemat aparaturowy,ale co do konkretnych zbiorników i maszyn to i tak będę się musiał wybrać do biblioteki norm,bo musze mieć dane do wszystkich pojedyńczych aparatów.Pozdrawiam.
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
Witam serczenie wszystkich forumowiczów,
Mam pytanie:
Czy kotły zacierne, z klasy kotłów takich jak:
Kocioł zacierny COOBRA CRAFTBREWER CB5 - 50L, czy Kocioł zacierny BULLDOG MASTER BREWER 30L automat - nadają się do warzenia piwa w małym browarze restauracyjnym? ...
Drugi temat przygotowany przez Crizza jest gotowy do przedyskutowania. Bardzo proszę w ciągu nadchodzących kilku dni o zamieszczanie swoich komentarzy dot. poniższego tekstu. Zostaną one wzięte pod uwagę podczas przygotowania ostateczniej wersji opracowania, które trafi do działu BA. ...
Mam małą prośbę. Sklep Piwowar.biz szykuje sie do wprowadzenia nowego produktu. Jednak by był dostęny w wielu wariantach zależnie od potrzeb piwowarów potrzebuję zebrać garść informacji.
Jeżeli by ktoś chciał, to uprzejmie proszę o podanie wymiarów używanego garnka...
Comment