To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Jaroměřice to średniej wielkości wioska leząca w kraju Pardubickim. W 2016 roku na jej obrzeżach dwaj panowie Vítězslav Vinkler, oraz Zdeněk Hrdina założyli browar VIcHR i rozpoczęli domowe warzenie piwa. Najwidoczniej warzone przez nich piwo okolicznym mieszkańcom zasmakowało i dla tego...
Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
Na zdrowie, Panie i Panowie!
Chciałbym się ja grzecznie przywitać i przedstawić.
Wojtek z Wolfsburga.
Zaczynam zabawę z warzeniem. Wczoraj wymieszałem wodę z Brewkitem ( bo niesmiem tego nazwać inaczej) Dzis Zaczęło bulgać- zobaczymy co z tego wyjdzie.
Mam nadzieje...
Comment