Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


Mmmm Porter Warszawski!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 12-08-2011, 19:27
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Post Warzenia Dyczkina

Pierwszy post na temat pierwszej warki i to z zacieraniem :P

Warka I

IPA 14º BLG z CP Zacieranie 25 lipca

Słód pilzneński 2 kg
Słód monachijski 2,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie

63-61°C 30 min
73-71°C 30 min
78 °C i filtracja

Były małe problemy z trzymaniem temperatury jak to za pierwszym razem. Filtracja bez żadnych problemów. Wysładzanie 12 litrami wody w trzech turach.

Chmielenie

45 g Marynka w 0'
45 g Lubelski w 50'

Zaniesione do piwnicy ( 2 w nocy)
Następnego dnia zadane drożdże Danstar Nottingham. Nie wiem czy nie za ciepła brzeczka bo to 28°C. W piwnicy rodziców 16°C myślę więc dobra tem. na fermentację.
05 sierpnia przelałem na cichą. Na próbę 3 bączki bez cichej

Wczoraj pierwsze próby organoleptyczne. Piwo nagazowane z trwałą pianką do samego końca. Piwo porządnie nachmielone ale takie ma być Naprawdę mi smakowało, poczekam tydzień na następna próbę.
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 12-08-2011, 20:39
Fotka Użytkownika: Marusia
Marusia Marusia is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Piotrowice - wieś k. Wro
Posty: 20 174
Standardowy

Witamy w gronie piwowarów Gratulacje z okazji rzucenia się na głęboką wodę!

P.S. Następnym razem poczekaj, aż brzeczka będzie miała temperaturę bliższą 20 st.
__________________
www.cerevisia.pl
www.wrowar.pl
Piwny świat się nie zaczyna ani nie kończy na BJCP!

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
OWOCE DO DŻEMU - CHMIEL DO PIWA!!!!


Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 12-08-2011, 21:08
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy

Obiecuje poprawę

Zestaw na bittera czeka na wolne fermentatory.

P.S. Dzięki za wpis Marusia
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 17-08-2011, 20:24
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Moje IPA

Dziś otwarta kontrolnie 2 butelka warki pierwszej
Piana wysoka i trwała choć bąbelków mało no ale piwo nie jest wygazowane. Piana została do samego końca ale piwo wypite bardzo szybko
Lekko słodowy chmiel w aromacie, cytrusy również, piwo lekko mętne ale przecież bez cichej.
P.S. Teraz czekam na mecz swojej ukochanej Barcelony
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 23-08-2011, 09:37
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Moje IPA

Wczoraj zabutelkowana I warka.
Wyszło tego mało bo tylko 33 bączki plus 4x 0,5l. no i wcześniejsze 3 bączki
Piwo wyszło mocniejsze niż w przepisie z CP bo aż 16º BLG. Nie chciałem dolewać wody przy rozlewie bo to przecież specjalność HGB
Pozdrawiam brać browarbizową
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 27-08-2011, 12:16
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Warznie Dyczkina

Wczoraj popełniłem II warkę.

Warka II

Modern Bitter 12º BLG

Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

dyczkin edytował/a post 27-08-2011 o godz. 12:20.
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 27-08-2011, 13:07
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Warznie Dyczkina

Wczoraj popełniłem II warkę w pięknych okolicznościach przyrody (Zwycięstwo ukochanej Barcelony)

Warka II

Modern Bitter 12º BLG

Słód pilzneński 2,20 kg
Słód wiedeński 1,50 kg
Słód Karamel Pils Steinbach 0,50 kg

Zacieranie

63-61°C 40 min
73-71°C 20 min
78 °C i filtracja

Nie odbyło się bez małych przygód z termometrami dwoma Nie wiem jak to wpłynie na jakość piwa no ale piwo się uwarzyło więc się je wypije
Wysładzanie 15 litrami wody.
Wszystko to bez Ballingometru bo potrzaskany

Chmielenie

Chmiel Citra, granulat 25 g 0'
Chmiel Cascade, granulat około 30 g 45' reszta z 50g została do chmielenia na zimno.

Dziś rano zadane drożdże Danstar Nottingham (temp. brzeczki 24°C). Na razie fermantator został w kuchni gdzie jest 25 °C. Czekam do wieczora na start drożdży a potem do piwnicy
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 27-08-2011, 18:05
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Jeżeli mogę wtrącić swoje 3 grosze, prędziutko z tym piwem do piwnicy. Jak ruszy burzliwa to temperatura skoczy do 28*C co dobrze na smak nie wpłynie. Z drugiej strony studzenie fermentora piwa zabiera dobrych klika godzin więc trzeba reagować w miarę szybko.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 27-08-2011, 19:34
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Smutny Mój Bitter

Zajrzałem do środka i oczom moim ukazała się niespodzianka
Na wierzch wyszło zielone coś a nie jest to piana.
Czy to jest szkodliwe?? Czy to może pozostałości po chmieleniu?
http://i.imgur.com/qkKFz.jpg
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 27-08-2011, 19:39
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Strasznie tego dużo jak na chmiel. Wnioskuję, że chmieliłeś w woreczku muślinowym (i coś wylazło), jeżeli to faktycznie chmiel nie ma problemu. Przy przelewaniu na cichą odfiltrujesz.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 27-08-2011, 19:43
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

I nie wygląda to na granulat.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 27-08-2011, 19:46
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Post Mój Bitter

Chmieliłem normalnie czy wrzuciłem chmiel do środka.
Czy mam to może zanurzyć czy pozostawić jak jest? Jest to bardzo gęste, nie wiem czy tlenu nie zabraknie
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 27-08-2011, 19:54
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
Chmieliłem normalnie czy wrzuciłem chmiel do środka.
Czy mam to może zanurzyć czy pozostawić jak jest? Jest to bardzo gęste, nie wiem czy tlenu nie zabraknie
Nic już bym nie gmerał w tym, przy tych temperaturach samo zaglądanie nie jest wskazane.
Tlenu starczy tyle co rozpuszczone w brzeczce (reszta wręcz nie wskazana jak już ruszy fermentacja).
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 27-08-2011, 20:29
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 313
Standardowy

Dyczkin, czy Ty po chmieleniu jakoś pozbyłeś się chmielu z brzeczki?

Edit: Czy pamięatasz co Marusia napisała o tmperaturze czy już zapomniałeś?
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<

fidoangel edytował/a post 27-08-2011 o godz. 20:33.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 27-08-2011, 21:44
Fotka Użytkownika: Khan
Khan Khan is offline
Senior
 
Rejestracja: 09-2009
Miejscowość: Katowice
Posty: 297
Standardowy

W mordę.. patrząc na fotkę.. to będzie ekstremalnie chmielowy bitter to..... nie wygląda na 25g plus 30 g granulatu (szczególnie, że jest w fermentorze jakieś 15 l brzeczki ---- >>solidnie nachmielone))))

Ale bitter ma być chmielowy!!!
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 27-08-2011, 23:45
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
Dyczkin, czy Ty po chmieleniu jakoś pozbyłeś się chmielu z brzeczki?

Edit: Czy pamięatasz co Marusia napisała o tmperaturze czy już zapomniałeś?

Raczej nie zapomniałem. W końcu 28°C to nie 24°C
O chmielu to fakt. Zapomniałem. Atak Chmielu do spółki do spółki z amberem Naturalnym zrobiły swoje.
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 28-08-2011, 09:18
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

No i całe szczęście, że to chmiel. Skróć burzliwą, jak opadnie piana (jak ją w ogóle będzie widać, 3-4 dni w tej temperaturze), następnie przelej na cichą już dokładnie osady/chmiele odfiltruj.
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 28-08-2011, 09:42
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Modern bitter

Fermentator został zaniesiony do piwnicy (17°C). Czy w takim razie burzliwa nie powinna jednak trwać dłużej? Czy przenieść na górę i te 4 dni potrzymać??
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 28-08-2011, 10:24
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Khan Wyświetlenie odpowiedzi
W mordę.. patrząc na fotkę.. to będzie ekstremalnie chmielowy bitter to..... nie wygląda na 25g plus 30 g granulatu (szczególnie, że jest w fermentorze jakieś 15 l brzeczki ---- >>solidnie nachmielone))))

Ale bitter ma być chmielowy!!!
Piszę prawdę. Reszta Cascade miała być na zimno. W związku z tym pytanie czy darować sobie chmielenie na zimno bo mam już chmielenie na burzliwej Chociaż moja rodzina nie lubi mocno chmielonego piwa więc całe piwo wypiję ja
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 28-08-2011, 11:19
Fotka Użytkownika: mark33
mark33 mark33 is offline
Idę po piwo do piwnicy.
 
Rejestracja: 04-2005
Miejscowość: Bielsko-Biała
Posty: 3 283
Standardowy

Ciężko ocenić ile już odfermentowało, przy 24*C na starcie może już być po burzliwej. Jedynie pomiar BLG zostaje, zobaczyć też ciężko przez ten chmiel. Pobierz próbkę (sterynie) przy okazji będziesz mógł ocenić nie tylko BLG
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 29-08-2011, 23:17
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Modern bitter

Zajrzałem właśnie do fermentatora. Piana przebiła się przez pozostałości po chmieleniu Zapach to istna poezja chmielu
Przy okazji spróbowałem kolejnego bączka mojej pierwszej warki, który okazał się po prostu kiepski. Piana mizerna, piwo lekko wodniste. to nie tak miało być
Pamiętam gdy piłem pierwsza buteleczkę piwa, które nie było na cichej, tam piana była gęsta i została do samego końca a sam smak był o wiele bardziej wyraźny.
Postaram się nie próbować za często piwa, przynajmniej na razie.
Pozdrawiam piwoszy
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 04-09-2011, 21:30
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Moje IPA

Dziś minęły 2 tygodnie od zabutelkowania mojej pierwszej warki.
Próbowałem już wcześniej swojego piwa, dziś powiem że w smaku coraz lepsze, choć martwi mnie mierny gaz i słaba piana.
W między czasie w piwnicy temperatura podniosła się do 21°C. Czy to znacznie wpływa na nagazowanie piana(Przerwy białkowej nie robiłem, zaś o przełomie w brzeczce nie powiem
bo nie zwróciłem na to uwagi).
P.S. W końcu jedna osoba pochwaliła moje piwo. Pozostała część rodziny woli jasne pełne
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 05-09-2011, 15:58
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Modern bitter

Dziś przelałem na cicha moją II warkę. Wyszło tego tego około 20 litrów o nieznanym BLG.
Na dnie fermentatora zostało parę cm. pamiętnych chmielin.
Nie obyło się bez filtratora z opłotu
No i reszta Cascada poszła na zimno
Piwo będzie takie jak lubię. Ciekawe kto się skusi na mojego chmielonego bittera?
Na zdrowie
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 12-09-2011, 22:20
Arecki23 Arecki23 is offline
Junior
 
Rejestracja: 03-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 9
Standardowy

Ja się skuszę...
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 13-09-2011, 00:27
Fotka Użytkownika: dyczkin
dyczkin dyczkin is offline
Serce w kolorze blaugrana
 
Rejestracja: 05-2011
Miejscowość: Polkowice
Posty: 3 571
Standardowy Modern bitter

Na spróbowanie mojego piwa trzeba jeszcze poczekać. Nie wiem kiedy mam butelkować.
2 tygodnie cichej wystarczy czy może jednak poczekać następny tydzień?
Moja poprzednia warka I warka była trochę mało klarowna( klarowne było tylko dno butelki i jej powierzchnia na górze )
Nagazowanie też pozostawia wiele do życzeniaJakieś tam bąbelki unoszą się ku górze ale to nie jest to. Nie wiem czy to wina małej ilości użytego cukru czy może jednak za mało potrząsnąłem butelką i cukier jakoś opadł na dno Na bittera wypróbuję 160gr cukru wymieszanego w pół litrze wody)
__________________
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
2010.05.29 - 15.30 - Pokaz warzenia piwa - Opole, ul. Stokrotek 9, Restauracja Gama Maggyk Centrum Piwowarstwa w Browarbizie 0 25-05-2010 09:23
Miejsce produkcji (warzenia) arzy Piwo - ogólne 76 27-03-2009 22:44
Adam Kasperowski- Sposób Warzenia Piwa Parą mlody_w_fachu Biblioteka - wydawnictwa o tematyce piwnej 17 17-02-2009 21:41
Tłumacznie warzenia piwa. wolfmoor Kołyska piwowarska 2 22-03-2006 00:27



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 12:57.


Browar.biz: ©2000 - 2018, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.