
Warzenia Dyczkina
Collapse
X
-
#31 zabutelkowana 1.04. Dodano 120gr cukru na 22l piwa. Piwo zeszło z 17 do 9 blgLeave a comment:
-
Mały update do #32
Dodano 0,5kg cukru trzcinowego do gotowania, Crystal Dark Crisp dodany na przerwę dekstrynująca.
Drozdże słabo poradziły sobie, piwo zeszło z 18 na 10 blg. W smaku męska, solidna goryczka z domieszką spalonych kabli.
Leave a comment:
-
#32 Smoked Rye Dark Ale warzony 10.03.2016- 2kg wędzony Steinbach
- 1kg Wędzony Wayermann
- 1kg Wędzony whisky 30-45 ppm Castle
- 1kg Żytni Strzegom
- 0,5kg Crystal Dark Crisp
- 0,2kg Black of Black
Zacieranie standarowe w 31l wody.
Chmielenie- 50g Pacifig Jade 14,6%aa 60'
- 50gr Kohatu 7,8%aa 0'
Gęstwa z poprzedniej warki, wczoraj przelane na cichą.Leave a comment:
-
#31 warzone 29.02.16
Ze słodów, zaatakowanych wodą i myszami,skleciłem zasyp 6,8kg:
pale ale - mieszanka
pilzneński strzegom
pszeniczny Strzegom
cara gold Castle
Zacieranie i wysładzanie 35l wody, wg mojego standartu.
Chmielenie:- 50gr Simcoe 11,4% aa 60'
- 20gr amarillo 9,1 #aa 20'
- 40gr amarillo 9,1# aa 0'
Drożdże US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series, jeszcze na cichej.Leave a comment:
-
Znalazłem notatki, to zapiszę dla potomności, a nuż powtórzę
#30 warzone 20.06.15- 3kg pale ale
- 1kg żytni Steinbach
- 0,7kg wędzony Steinbach
- 0,54kg wiedeński
- 0,3kg zakwaszający
- 0,215kg melanoidowy
Zacieranie w 18l wody, wg schematu 40,20,10 min. Do wysładzania 13l wody.
Chmielenie- 30gr Polaris 60'
- 25gr Taurus 30'
- reszta z paczek 50-gramowych 0'
Leave a comment:
-
Wczoraj zabutelkowałem warkę #29
#29 Pszeniczna IPA warzona 10.06.15- 2,25kg Pale Ale
- 2,076kg Pszeniczny
- 0,424kg Caramunich I
- 0,25kg zakwaszający
18l + 13l do wysładzania- 63-61°C 35min.
- 73-72 °C - 20min.
- 77°C - 10min.
- Waimea 20g 60'
- Waimea 30g 30'
- Rakau 50g 0'
Ostatecznie zabutelkowałem 37 flaszek półlitrowych. Zabutelkowane do butelek, które wcześniej czyściłem po spożyciu piwa, czekały odwrócone do góry dnem w kontenerze.Leave a comment:
-
, już tak zgęstniało i taka piana potężna, że wylecieć nie chciało
.
Trzeba będzie zrobić powtórkę.Leave a comment:
-
Saison II
Dziś zabutelkowałem Saison II, 165 gr cukru rozpuszczonego w 0,5l wody. Wyszło 41 butelek półlitrowych, klarowne, czuć belgię i przyjemny kwasekLeave a comment:
-
-
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...-
Channel: Kujawsko-Pomorskie
-
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-03-27, 23:59 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: