Warzenia Dyczkina

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dyczkin
    replied
    #32 zabutelkowana 8.04. Dodano 100gr cukru na 21litrów piwa .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #31 zabutelkowana 1.04. Dodano 120gr cukru na 22l piwa. Piwo zeszło z 17 do 9 blg

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Mały update do #32
    Dodano 0,5kg cukru trzcinowego do gotowania, Crystal Dark Crisp dodany na przerwę dekstrynująca.
    Drozdże słabo poradziły sobie, piwo zeszło z 18 na 10 blg. W smaku męska, solidna goryczka z domieszką spalonych kabli .

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #32 Smoked Rye Dark Ale warzony 10.03.2016
    • 2kg wędzony Steinbach
    • 1kg Wędzony Wayermann
    • 1kg Wędzony whisky 30-45 ppm Castle
    • 1kg Żytni Strzegom
    • 0,5kg Crystal Dark Crisp
    • 0,2kg Black of Black

    Zacieranie standarowe w 31l wody.

    Chmielenie
    • 50g Pacifig Jade 14,6%aa 60'
    • 50gr Kohatu 7,8%aa 0'

    Gęstwa z poprzedniej warki, wczoraj przelane na cichą.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    #31 warzone 29.02.16

    Ze słodów, zaatakowanych wodą i myszami,skleciłem zasyp 6,8kg:
    pale ale - mieszanka
    pilzneński strzegom
    pszeniczny Strzegom
    cara gold Castle

    Zacieranie i wysładzanie 35l wody, wg mojego standartu.

    Chmielenie:
    • 50gr Simcoe 11,4% aa 60'
    • 20gr amarillo 9,1 #aa 20'
    • 40gr amarillo 9,1# aa 0'


    Drożdże US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series, jeszcze na cichej.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Znalazłem notatki, to zapiszę dla potomności, a nuż powtórzę

    #30 warzone 20.06.15
    • 3kg pale ale
    • 1kg żytni Steinbach
    • 0,7kg wędzony Steinbach
    • 0,54kg wiedeński
    • 0,3kg zakwaszający
    • 0,215kg melanoidowy

    Zacieranie w 18l wody, wg schematu 40,20,10 min. Do wysładzania 13l wody.

    Chmielenie
    • 30gr Polaris 60'
    • 25gr Taurus 30'
    • reszta z paczek 50-gramowych 0'

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Wczoraj zabutelkowałem warkę #29

    #29 Pszeniczna IPA warzona 10.06.15
    • 2,25kg Pale Ale
    • 2,076kg Pszeniczny
    • 0,424kg Caramunich I
    • 0,25kg zakwaszający

    18l + 13l do wysładzania
    • 63-61°C 35min.
    • 73-72 °C - 20min.
    • 77°C - 10min.
    Drożdże to US West Coast M44 Mangrove Jack's Craft Series 10 g , blg, jeśli dobrze pamiętam, w okolicach 16.
    • Waimea 20g 60'
    • Waimea 30g 30'
    • Rakau 50g 0'

    Ostatecznie zabutelkowałem 37 flaszek półlitrowych. Zabutelkowane do butelek, które wcześniej czyściłem po spożyciu piwa, czekały odwrócone do góry dnem w kontenerze.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
    Po co się masz dręczyć, zrobisz sobie nowe.

    Szkoda że z dzieckiem się tak nie da, pyskate nastolatki.
    No i zimne przestało wchodzić, wylałem dziś 4 butelki, u rodziców zostały jeszcze 4 butelki, też pewnie wyleję, już tak zgęstniało i taka piana potężna, że wylecieć nie chciało .
    Trzeba będzie zrobić powtórkę.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Saison II

    Dziś zabutelkowałem Saison II, 165 gr cukru rozpuszczonego w 0,5l wody. Wyszło 41 butelek półlitrowych, klarowne, czuć belgię i przyjemny kwasek

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Zimne jakoś wchodzi .
    Po co się masz dręczyć, zrobisz sobie nowe.

    Szkoda że z dzieckiem się tak nie da, pyskate nastolatki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2015-01-30, 22:41.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    U mnie żyto wyklarowało się w butelce, ale osad na dnie jak ktoś nieumiejętnie wlewał potrafił zrobić z piwa żur

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    te truskawki i do tego brak klarowności sugerują, że jest coś nie tak. mniemam, że do tego zgoda się odnosił.
    Zimne jakoś wchodzi .

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Dalej mętne, na dodatek daje truskawami czy czymś podobnym, da się pić ale bez przyjemności.
    te truskawki i do tego brak klarowności sugerują, że jest coś nie tak. mniemam, że do tego zgoda się odnosił.

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    A co wylać?

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Wylać.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Flino
    Jak czytać przepis ?
    Flino
    Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
    1. Składniki:
    • pilzeński Litovel 4,25 kg;
    • monachijski Litovel 0,9 kg;
    • karmel jasny 0,5 kg
    • caraaroma 0,35;
    • chmiel Marynka granulat 40 g;
    • chmiel Lubelski granulat 25 g;
    • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
    2....
    2021-11-17, 11:49
  • Gringo
    Żnin, Janickiego 1, Stacja Filtracja
    Gringo
    Na terenie byłej cukrowni "Żnin" powstaje kompleks hotelowo-gastronomiczno-rekreacyjny Cukrownia Żnin Park Industrialny. Powstał już hotel, browar, kręgielnia. Ma jeszcze być aquapark, kino...
    Browar wkomponowano w halę wachlarzową kolejki wąskotorowej gdzie znajduje się...
    2020-08-16, 19:59
  • Charlie44
    Problemy z gęstością początkową.
    Charlie44
    Cześć wszystkim,

    Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
    Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
    2019-01-14, 13:59
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • darekd
    Łażany, Strzegomski Lager
    darekd
    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

    ...
    2025-03-27, 23:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...