Jak Warek warzył warke

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.12
    • 127

    #31
    XII. Pszeniczne - urodzinowe.

    XII. Pszeniczne - urodzinowe.

    3.5 kg słodu pszenicznego
    1.5 kg słodu pilzeńskiego
    drożdze Wyeast 3068 (starter z 10ml zrobionych 24h wcześniej)

    Zacieranie jak w artykule Czes-a http://www.browar.biz/artykuly.php?id=109

    28g goryczki 60 minut
    31g aromatycznego 15 minut
    22L brzeczki 13Blg
    26-09-2004 21:00 zadanie drożdzami
    http://www.mafoto.pl/

    Comment

    • Warek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.12
      • 127

      #32
      XII. Pszeniczne - urodzinowe.

      29-09-2004 18:00 7blg
      02-10-2004 11:00 5blg (4.6%alc)
      03-10-2004 43 butelki 0.5 z 160g glukozy
      09-10-2004 16:30 a tu butelka jak nie pier... zalana szafka, ładowarka, nadajnik.. masakra...
      pozostałe butelki - delikatnie, jak niewypały, trafiły na tyły domu.

      Na po cieszenie mogę dodać, że warka nr XIII. po 6 dniach fermentacji śmierdzi zgniłymi jajami.
      http://www.mafoto.pl/

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Odp: XII. Pszeniczne - urodzinowe.

        Warek napisał(a)


        Na po cieszenie mogę dodać, że warka nr XIII. po 6 dniach fermentacji śmierdzi zgniłymi jajami.
        Ty mnie nawet nie denerwuj, bo ja właśnie dziś też wykonałam warkę nr 13
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Warek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.12
          • 127

          #34
          XII. Pszeniczne - urodzinowe.

          Marusia napisał(a)
          Ty mnie nawet nie denerwuj,
          Toż pisze, że ino śmierdzi... bo w smaku zapowiada się całkiem sympatyczny ciemniaczek... da się wypić z kalmerką na nosie :-)))))))))
          http://www.mafoto.pl/

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #35
            Nie chce straszyć, ale moja XIII spleśniała
            I jak tu nie być przesądnym
            Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2004-10-11, 08:15.

            Comment

            • Warek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.12
              • 127

              #36
              XVIII. Brown Ale 12Blg

              XVIII. Brown Ale 12Blg

              3.40 kg pilzna
              0.40 kg jasnego karmelu
              0.20 kg czekoladowego

              15-01-2005 zacieranie 25' - 64C, 74C po 65 min spadlo do 64C
              16-01-2005 60 min 40 goryczka, 15 minut 40 gram aromat
              16-01-2005 20:00 zadane drożdżami Irish Ale, 19L, 12Blg
              17-01-2005 temp 16C, i w kuchni zimno,
              23-01-2005 19L 2.5Blg
              29-01-2005 142.5g glukozy (150g/20L)
              http://www.mafoto.pl/

              Comment

              • Warek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.12
                • 127

                #37
                XXI. Koźlak Ciemny 17Blg

                XXI. Koźlak Ciemny 17Blg:

                - słód pilzneński 2.25 kg
                - słód monachijski 4.05 kg
                - słód karmelowy ciemny 0.90 kg

                27-02-2005 zacieranie 50C -30 minut podgrzanie do 64C-15min, 70C-30 minut - 17Blg
                08-03-2005 7Blg dalej dużo drożdży.
                14-03-2005 5blg zlanie do cichej
                20-03-2005 butelkowanie 150g/20L
                http://www.mafoto.pl/

                Comment

                • Warek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2003.12
                  • 127

                  #38
                  XXIV. Kwiecieniowe 14.5 blg

                  XXIV. Kwiecieniowe 14.5 blg
                  3.525 kg słód jasny pilzneński
                  2.100 kg słód monachijski
                  0,20 kg słód karmelowy jasny

                  03-04-2005 zacieranie 50C-30min, 64C-15min, 70C-25min
                  chmielenie 60'-40gram goryczki szyszek, 40gram aromatu granulat-10 mintut,
                  20gram po gotowaniu
                  12-04-2005 zlanie do cichej 4Blg.
                  29-04-2005 butelkowanie 160g glukozy 21L
                  http://www.mafoto.pl/

                  Comment

                  • Warek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.12
                    • 127

                    #39
                    Ostatnia butelka piwa została otwarta, co zostało uwiecznione na filmie:
                    Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

                    (Butelka została bardzo delikatnie wyciągnięta z lodówki - tak wyglądało
                    otwieranie w sumie prawie 80 butelek pszeniczniaka)

                    Nadszedł czas by po sporej przewie coś nawarzyć.
                    Pojawiły się pewne problemy z drożdżami, ale coś się zapasowego znajdzie.

                    Pozdrowienia
                    Marek BroWarek

                    PS. Ojojjoj.. nie jest to ostatnia butelka... mam jeszcze 2 kegi 5L, ale zgubiłem na ostatniej imprezie kranik więc chcąc niechcąc.. piwo leżakuje.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Warek; 2005-11-11, 14:57.
                    http://www.mafoto.pl/

                    Comment

                    • Warek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.12
                      • 127

                      #40
                      XXVII. Ale Ciemnawe 12.5Blg

                      XXVII. Ale Ciemnawe 12.5Blg

                      20-11-2005:
                      3.80 kg słodu pilzeńskiego
                      0.45 kg słodu karmelowego jasnego
                      0.10 kg słodu czekoladowego
                      0.10 kg słodu karmelowego ciemnego

                      zacieranie:
                      12 l / 70C
                      50 min / 63C
                      20 min / 74C
                      +12 l do wysładzania

                      gotowanie: 60 min

                      chmielenie:
                      15 g East Kent Goldings granulat (6.4%) / 60 min
                      15 g East Kent Goldings granulat (6.4%) / 15 min

                      21L brzeczki o gęstości 12.5Blg, 18C

                      Drożdze Wyeast 1028 London
                      http://www.mafoto.pl/

                      Comment

                      • Warek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.12
                        • 127

                        #41
                        #28. Ale 12Blg

                        #28. Ale 12Blg:
                        4.20 kg słodu pilzeńskiego
                        0.20 kg słodu karmelowego jasnego

                        27-11-2005 zacieranie:
                        12 l / 70C
                        50 min / 64C -> 59C
                        30 min / 74C
                        +12 l do wysładzania

                        gotowanie: 90 min
                        chmielenie:
                        35 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                        40 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem

                        21L brzeczki o gęstości 12.5Blg, 18C
                        Drożdze Wyeast 1028 London bezpośrednio z warki nr 27.
                        04-12-2005 6blg. dużo drożdży, gorzkie jak diabli.
                        18-12-2005 butelkowanie - 3blg , 160g glukozy.
                        http://www.mafoto.pl/

                        Comment

                        • Warek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.12
                          • 127

                          #42
                          29. Palone "zWędzone" 12.5Blg:

                          29. Palone "zWędzone" 12.5Blg:
                          4.20 kg słodu pilzeńskiego
                          0.20 kg słodu ziwetrzałego-wędzonego
                          0.20 kg słodu cara red

                          4-12-2005 zacieranie:
                          12 l / 70C
                          50 min / 61C -> 55C
                          30 min / 74C
                          +14 l do wysładzania

                          gotowanie: 90 min
                          chmielenie:
                          30 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                          40 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem

                          21L brzeczki o gęstości 12,5 Blg, 18C, drożdże z warki 28 Wyeast 1028 London Ale
                          18-12-2005 przelanie na cichą fermentację, dosyć mętne, 3,5 Blg
                          26-12-2005 butelkowanie 3blg, 160g glukozy.
                          http://www.mafoto.pl/

                          Comment

                          • Warek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.12
                            • 127

                            #43
                            30. Ale 13.0 Blg

                            30. Ale 13.0 Blg
                            4.60 kg słodu pilzeńskiego
                            0.19 kg słodu karmelowego jasnego

                            18-12-2005 zacieranie:
                            11 l / 70C
                            50 min / 63C -> 56C
                            30 min / 73C

                            gotowanie: 90 min
                            chmielenie:
                            20 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                            50 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem
                            drożdze z warki 28. Wyeast 1028 London Ale
                            21L - 13.0 Blg, 20C
                            01-01-2006 przelanie na cichą, 3blg
                            08-01-2006 butelkowanie, 150g glukozy, 40 butli
                            http://www.mafoto.pl/

                            Comment

                            • Warek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2003.12
                              • 127

                              #44
                              31. Lager Bożonarodzeniowy 14.0 blg

                              31. Lager Bożonarodzeniowy 14.0 blg
                              4,80 kg słód jasny pilzneński
                              0,80 kg słód monachijski
                              0,20 kg słód karmelowy jasny

                              26-12-2005 zacieranie:
                              13 l / 69C
                              35 min / 64C -> C
                              30 min / 74C

                              gotowanie: 90 min
                              chmielenie:
                              35 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                              35 granulatu aromatycznego / 15 minut przed końcem
                              50 g szyszki aromatyczne spalter 4.8%alfa / 15 minut przed końcem
                              24L - 14.0 Blg, 12-13C

                              15:00 - drożdze Wyeast 2000 Budvar Lager (Zalecana temp. fermentacji: 9-13°C.)
                              29-12-2005 10:00 zero oznak fermentacji, zaczynam się niecierpliwić
                              01-01-2006 13C
                              19-01-2006 5Blg , gorzkie ze morde wykrzywia na wrzystkie strony, jeszcze fermentuje.
                              22-01-2006 przelanie na cichą - 4Blg, ojejjjjje.. goryczka jak diabli....
                              29-01-2006 rozlewanie - 24L - 169gram glukozy, goryczka wielka ale sympatycznie pachnie
                              http://www.mafoto.pl/

                              Comment

                              • Warek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2003.12
                                • 127

                                #45
                                32. Ale Noworoczne 15.0 Blg

                                32. Ale Noworoczne 15.0 Blg
                                4.60 kg słodu pilzeńskiego
                                0.20 kg słodu karmelowego jasnego

                                01-01-2006 zacieranie:
                                12L / 70C
                                45 min / 63C
                                20 min / 74C
                                2 x 6L wysładzanie
                                gotowanie: 90 min
                                chmielenie:
                                31 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                                50 g szyszki aromatyczne spalter 4.8%alfa / 15 minut przed końcem
                                21L - 15.0 Blg, C

                                drożdze z warki 30. Wyeast 1028 London Ale
                                08-01-2006 zlanie na cichą fermentacje - 7.5blg
                                22-11-2006 chyba 4Blg, butelkowanie, 145 gram glukozy.
                                http://www.mafoto.pl/

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • heckler
                                  Rudná, Na Výsluní 1026/68, Rodinný pivovárek Parovar
                                  heckler
                                  Rudná, bywa czasami nazywana Rudná u Prahy i jest to niewielka mieścina leżąca tuż przy zachodniej granicy z Pragą. W tejże miejscowości na spokojnym osiedlu domków jednorodzinnych od paru lat jako piwowar domowy piwo warzy Pavel Rokoš. Podobnie jak wielu jego kolegów parających się tą...
                                  2019-12-05, 06:42
                                • heckler
                                  Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                                  heckler
                                  Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                                  To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                                  2025-01-17, 10:05
                                • dadek
                                  Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                                  dadek
                                  Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                                  2025-11-09, 01:19
                                • dadek
                                  Niemcy, Mönchhagen, An der Postsäule 1, Maennerhobby Brennerei&Brauerei
                                  dadek
                                  Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
                                  2025-08-20, 03:14
                                • heckler
                                  Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                                  heckler
                                  Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                                  Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                                  2025-02-05, 08:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...