Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak Warek warzył warke

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warek
    Senior
    • 12-2003
    • 127

    #31
    XII. Pszeniczne - urodzinowe.

    XII. Pszeniczne - urodzinowe.

    3.5 kg słodu pszenicznego
    1.5 kg słodu pilzeńskiego
    drożdze Wyeast 3068 (starter z 10ml zrobionych 24h wcześniej)

    Zacieranie jak w artykule Czes-a http://www.browar.biz/artykuly.php?id=109

    28g goryczki 60 minut
    31g aromatycznego 15 minut
    22L brzeczki 13Blg
    26-09-2004 21:00 zadanie drożdzami
    http://www.mafoto.pl/

    Comment

    • Warek
      Senior
      • 12-2003
      • 127

      #32
      XII. Pszeniczne - urodzinowe.

      29-09-2004 18:00 7blg
      02-10-2004 11:00 5blg (4.6%alc)
      03-10-2004 43 butelki 0.5 z 160g glukozy
      09-10-2004 16:30 a tu butelka jak nie pier... zalana szafka, ładowarka, nadajnik.. masakra...
      pozostałe butelki - delikatnie, jak niewypały, trafiły na tyły domu.

      Na po cieszenie mogę dodać, że warka nr XIII. po 6 dniach fermentacji śmierdzi zgniłymi jajami.
      http://www.mafoto.pl/

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #33
        Odp: XII. Pszeniczne - urodzinowe.

        Warek napisał(a)


        Na po cieszenie mogę dodać, że warka nr XIII. po 6 dniach fermentacji śmierdzi zgniłymi jajami.
        Ty mnie nawet nie denerwuj, bo ja właśnie dziś też wykonałam warkę nr 13
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Warek
          Senior
          • 12-2003
          • 127

          #34
          XII. Pszeniczne - urodzinowe.

          Marusia napisał(a)
          Ty mnie nawet nie denerwuj,
          Toż pisze, że ino śmierdzi... bo w smaku zapowiada się całkiem sympatyczny ciemniaczek... da się wypić z kalmerką na nosie :-)))))))))
          http://www.mafoto.pl/

          Comment

          • Borysko
            Senior
            • 02-2004
            • 1144

            #35
            Nie chce straszyć, ale moja XIII spleśniała
            I jak tu nie być przesądnym
            Last edited by Borysko; 11-10-2004, 08:15.

            Comment

            • Warek
              Senior
              • 12-2003
              • 127

              #36
              XVIII. Brown Ale 12Blg

              XVIII. Brown Ale 12Blg

              3.40 kg pilzna
              0.40 kg jasnego karmelu
              0.20 kg czekoladowego

              15-01-2005 zacieranie 25' - 64C, 74C po 65 min spadlo do 64C
              16-01-2005 60 min 40 goryczka, 15 minut 40 gram aromat
              16-01-2005 20:00 zadane drożdżami Irish Ale, 19L, 12Blg
              17-01-2005 temp 16C, i w kuchni zimno,
              23-01-2005 19L 2.5Blg
              29-01-2005 142.5g glukozy (150g/20L)
              http://www.mafoto.pl/

              Comment

              • Warek
                Senior
                • 12-2003
                • 127

                #37
                XXI. Koźlak Ciemny 17Blg

                XXI. Koźlak Ciemny 17Blg:

                - słód pilzneński 2.25 kg
                - słód monachijski 4.05 kg
                - słód karmelowy ciemny 0.90 kg

                27-02-2005 zacieranie 50C -30 minut podgrzanie do 64C-15min, 70C-30 minut - 17Blg
                08-03-2005 7Blg dalej dużo drożdży.
                14-03-2005 5blg zlanie do cichej
                20-03-2005 butelkowanie 150g/20L
                http://www.mafoto.pl/

                Comment

                • Warek
                  Senior
                  • 12-2003
                  • 127

                  #38
                  XXIV. Kwiecieniowe 14.5 blg

                  XXIV. Kwiecieniowe 14.5 blg
                  3.525 kg słód jasny pilzneński
                  2.100 kg słód monachijski
                  0,20 kg słód karmelowy jasny

                  03-04-2005 zacieranie 50C-30min, 64C-15min, 70C-25min
                  chmielenie 60'-40gram goryczki szyszek, 40gram aromatu granulat-10 mintut,
                  20gram po gotowaniu
                  12-04-2005 zlanie do cichej 4Blg.
                  29-04-2005 butelkowanie 160g glukozy 21L
                  http://www.mafoto.pl/

                  Comment

                  • Warek
                    Senior
                    • 12-2003
                    • 127

                    #39
                    Ostatnia butelka piwa została otwarta, co zostało uwiecznione na filmie:
                    Cena domeny: do negocjacji. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

                    (Butelka została bardzo delikatnie wyciągnięta z lodówki - tak wyglądało
                    otwieranie w sumie prawie 80 butelek pszeniczniaka)

                    Nadszedł czas by po sporej przewie coś nawarzyć.
                    Pojawiły się pewne problemy z drożdżami, ale coś się zapasowego znajdzie.

                    Pozdrowienia
                    Marek BroWarek

                    PS. Ojojjoj.. nie jest to ostatnia butelka... mam jeszcze 2 kegi 5L, ale zgubiłem na ostatniej imprezie kranik więc chcąc niechcąc.. piwo leżakuje.
                    Last edited by Warek; 11-11-2005, 14:57.
                    http://www.mafoto.pl/

                    Comment

                    • Warek
                      Senior
                      • 12-2003
                      • 127

                      #40
                      XXVII. Ale Ciemnawe 12.5Blg

                      XXVII. Ale Ciemnawe 12.5Blg

                      20-11-2005:
                      3.80 kg słodu pilzeńskiego
                      0.45 kg słodu karmelowego jasnego
                      0.10 kg słodu czekoladowego
                      0.10 kg słodu karmelowego ciemnego

                      zacieranie:
                      12 l / 70C
                      50 min / 63C
                      20 min / 74C
                      +12 l do wysładzania

                      gotowanie: 60 min

                      chmielenie:
                      15 g East Kent Goldings granulat (6.4%) / 60 min
                      15 g East Kent Goldings granulat (6.4%) / 15 min

                      21L brzeczki o gęstości 12.5Blg, 18C

                      Drożdze Wyeast 1028 London
                      http://www.mafoto.pl/

                      Comment

                      • Warek
                        Senior
                        • 12-2003
                        • 127

                        #41
                        #28. Ale 12Blg

                        #28. Ale 12Blg:
                        4.20 kg słodu pilzeńskiego
                        0.20 kg słodu karmelowego jasnego

                        27-11-2005 zacieranie:
                        12 l / 70C
                        50 min / 64C -> 59C
                        30 min / 74C
                        +12 l do wysładzania

                        gotowanie: 90 min
                        chmielenie:
                        35 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                        40 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem

                        21L brzeczki o gęstości 12.5Blg, 18C
                        Drożdze Wyeast 1028 London bezpośrednio z warki nr 27.
                        04-12-2005 6blg. dużo drożdży, gorzkie jak diabli.
                        18-12-2005 butelkowanie - 3blg , 160g glukozy.
                        http://www.mafoto.pl/

                        Comment

                        • Warek
                          Senior
                          • 12-2003
                          • 127

                          #42
                          29. Palone "zWędzone" 12.5Blg:

                          29. Palone "zWędzone" 12.5Blg:
                          4.20 kg słodu pilzeńskiego
                          0.20 kg słodu ziwetrzałego-wędzonego
                          0.20 kg słodu cara red

                          4-12-2005 zacieranie:
                          12 l / 70C
                          50 min / 61C -> 55C
                          30 min / 74C
                          +14 l do wysładzania

                          gotowanie: 90 min
                          chmielenie:
                          30 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                          40 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem

                          21L brzeczki o gęstości 12,5 Blg, 18C, drożdże z warki 28 Wyeast 1028 London Ale
                          18-12-2005 przelanie na cichą fermentację, dosyć mętne, 3,5 Blg
                          26-12-2005 butelkowanie 3blg, 160g glukozy.
                          http://www.mafoto.pl/

                          Comment

                          • Warek
                            Senior
                            • 12-2003
                            • 127

                            #43
                            30. Ale 13.0 Blg

                            30. Ale 13.0 Blg
                            4.60 kg słodu pilzeńskiego
                            0.19 kg słodu karmelowego jasnego

                            18-12-2005 zacieranie:
                            11 l / 70C
                            50 min / 63C -> 56C
                            30 min / 73C

                            gotowanie: 90 min
                            chmielenie:
                            20 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                            50 g aromatycznego granulatu / 15 minut przed końcem
                            drożdze z warki 28. Wyeast 1028 London Ale
                            21L - 13.0 Blg, 20C
                            01-01-2006 przelanie na cichą, 3blg
                            08-01-2006 butelkowanie, 150g glukozy, 40 butli
                            http://www.mafoto.pl/

                            Comment

                            • Warek
                              Senior
                              • 12-2003
                              • 127

                              #44
                              31. Lager Bożonarodzeniowy 14.0 blg

                              31. Lager Bożonarodzeniowy 14.0 blg
                              4,80 kg słód jasny pilzneński
                              0,80 kg słód monachijski
                              0,20 kg słód karmelowy jasny

                              26-12-2005 zacieranie:
                              13 l / 69C
                              35 min / 64C -> C
                              30 min / 74C

                              gotowanie: 90 min
                              chmielenie:
                              35 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                              35 granulatu aromatycznego / 15 minut przed końcem
                              50 g szyszki aromatyczne spalter 4.8%alfa / 15 minut przed końcem
                              24L - 14.0 Blg, 12-13C

                              15:00 - drożdze Wyeast 2000 Budvar Lager (Zalecana temp. fermentacji: 9-13°C.)
                              29-12-2005 10:00 zero oznak fermentacji, zaczynam się niecierpliwić
                              01-01-2006 13C
                              19-01-2006 5Blg , gorzkie ze morde wykrzywia na wrzystkie strony, jeszcze fermentuje.
                              22-01-2006 przelanie na cichą - 4Blg, ojejjjjje.. goryczka jak diabli....
                              29-01-2006 rozlewanie - 24L - 169gram glukozy, goryczka wielka ale sympatycznie pachnie
                              http://www.mafoto.pl/

                              Comment

                              • Warek
                                Senior
                                • 12-2003
                                • 127

                                #45
                                32. Ale Noworoczne 15.0 Blg

                                32. Ale Noworoczne 15.0 Blg
                                4.60 kg słodu pilzeńskiego
                                0.20 kg słodu karmelowego jasnego

                                01-01-2006 zacieranie:
                                12L / 70C
                                45 min / 63C
                                20 min / 74C
                                2 x 6L wysładzanie
                                gotowanie: 90 min
                                chmielenie:
                                31 g marynki granulatu 10%alfa / 75 minut przed końcem
                                50 g szyszki aromatyczne spalter 4.8%alfa / 15 minut przed końcem
                                21L - 15.0 Blg, C

                                drożdze z warki 30. Wyeast 1028 London Ale
                                08-01-2006 zlanie na cichą fermentacje - 7.5blg
                                22-11-2006 chyba 4Blg, butelkowanie, 145 gram glukozy.
                                http://www.mafoto.pl/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎