Rudná, Na Výsluní 1026/68, Rodinný pivovárek Parovar

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2264

    #1

    Rudná, Na Výsluní 1026/68, Rodinný pivovárek Parovar

    Rudná, bywa czasami nazywana Rudná u Prahy i jest to niewielka mieścina leżąca tuż przy zachodniej granicy z Pragą. W tejże miejscowości na spokojnym osiedlu domków jednorodzinnych od paru lat jako piwowar domowy piwo warzy Pavel Rokoš. Podobnie jak wielu jego kolegów parających się tą profesją dosyć miał piwa z wielkich browarów i piwo zaczął warzyć sam.
    Na początku w mniejszych garnkach, ale okolicznym smakoszom piwo podeszło, a zapotrzebowanie wzrosło, więc potrzebne były zmiany.

    Browarek od początku działał jako firma rodzinna i umiejscowiony został w garażu prywatnego domu sladka/właściciela którym jest Pavel. Nie ma określonych godzin otwarcia przydomowego sklepiku, ale jak tylko ktoś będzie w domu to na pewno piwo nam sprzeda. Można też zadzwonić i zapytać, czy ktoś akurat jest na miejscu. My w sobotę 02.11 mieliśmy w planach przenieść się do dzielnicy Pragi Řeporyje, więc wcześniej postanowiliśmy zadzwonić do właściciela i zapytać o możliwość podjechania i zakupienia jakiegoś piwa.

    W godzinach porannych akurat będę warzył piwo, więc śmiało możecie przyjechać, zapraszam, podczas rozmowy telefonicznej odparł Pavel Rokoš . Tuż przed godziną 11-tą zameldowaliśmy się przed browarkiem Parovar. O tym, że ,tu, jest browar świadczył jedynie przytwierdzony do płota niewielki baner z nazwą browaru. Do środka zaprosił nas sam właściciel i od razu przeszliśmy do chłodni z tankami, kegami, oraz piwem w butelkach. Pavel Rokoš to cały czas uśmiechnięty, sympatyczny gość, który z pasją i dużą przyjemnością opowiadał nam o swoim browarze i swoich dokonaniach. A przyznam szczerze, że ma się czym pochwalić. Oficjalny start browarku to rok 2018.

    Największe wrażenie zrobiły stojące w chłodni dwa pięciokondygnacyjne regały suto zastawione butelkami z piwem. Z reguły odwiedzając jakiś browar w domu prywatnym można liczyć na dwa- cztery rodzaje piwa, a tu na regale stało ich aż 15!! Jak w dobrze zaopatrzonym sklepie z piwem. Szok !!
    Wszystkie piwa rozlewane są do szklanych butli o pojemności 0.7 l., a niektóre z nich dodatkowo w litrowy, lub półlitrowy plastik. Wszystkie ( oprócz 0.5 l. ) są w takiej samej cenie 60 Kc.
    Pavel chwalił się, że współpracuje z Žateckým chmelařským institutem i od czasu do czasu otrzymuje od nich na próbę chmiele które dla normalnego Kowalskiego nie są dostępne.
    Najwidoczniej ma tam jakieś znajomości i dzięki nim do piwa dodaje różne mało znane ,wynalazki,.
    Natomiast jak usłyszałem, że do tej pory uwarzył już ponad 280 rodzajów piw to kopara mi opadła . Z uśmiechem na ustach odparł, że raczej nigdy drugi raz nie warzy tego samego piwa, a jak przyjedziecie do mnie za cztery miesiące, to na regale będą całkiem inne i nowe piwa - odparł. Cytując klasyka ,mają rozmach skur...,
    Z jednej strony napawała mnie radość, a z drugiej obawa, czy te piwa nie będą na jedno kopyto, czy będą smaczne itp. Pomimo obaw postanowiłem wydać prawie 1000 Kc. i spróbować ich wszystkich. No, powiem, że pudło ledwo do auta doniosłem, takie ciężkie i niewygodne w niesieniu to było .

    Niby na ich internetowej stronie podane są jakieś puby gdzie można spróbować ich piwa, ale Pavel z uśmiechem odparł, że jednak nie można. Póki co 80 % produkcji idzie w butelki, coś na letnie festyny, a reszta pod nazwami własnymi do pubów które warkę zamawiają dla siebie. Tak jak podczas rozmowy telefonicznej właściciel wspominał piwo warzył, a córka napełniała piwo do butelek. Rodzinna produkcja szła w najlepsze. Oczywiście znowu warzył jakiegoś ,wynalazka, o nazwie šampaňské, które pojawi się przed Sylwestrem .
    W skład instalacji browaru wchodzi 500 l. warzelnia, 3 x 500 litrowe poziome tanki, oraz 2 x 500 l. CK tanki. Wszystko upchnięto w ciasnych pomieszczeniach garażu.
    Zakupione piwa zostały już skonsumowane, a jak smakowały? Przyznam, że wyglądało to różnie. Jedne były bardzo dobre, drugie średnie, ale tragedii nie było . Z tym, że generalnie słodowość w piwie rządzi. Natomiast nie są to typowe klasyczne piwa i nawet 10-ka nie smakowała jak typowy lezak. Niektóre w smaku były mocno goryczkowe, ale przyjemnie przełamane słodowością, a były i takie, gdzie słodowość, aż za bardzo wychodziła na pierwszy plan. Bodajże dwa piwa sprawiały wrażenie nie do leżakowanego. Zakupione piwa to:

    - Jester Single Hop Ale 11-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26970

    - Othello Polotmava 13-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26971

    - Bohemian Premium Lager 15-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26972

    - Halloween Pumpkin Ale 13-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26973

    - Gaia Boomerang Double Hop 11-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26974

    - Simil Svatomartinsky Special 13-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26975

    - Uroboros Rye Amber IPA. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26976

    - Huhulak - pszeniczno-żytnie ciemne piwo. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26977

    - Albin vycepni svetla 10-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26978

    - Vic Secret Single Hop Ipa 13-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26979

    - Julie Extra Special Ale 11-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26980

    - Macek Irish Stout 13-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26981

    - Karmen IPA 13-ka. https://www.browar.biz/galeria.php?id=26982

    - Better Brew Czech Pilsener Medova 12-ka.

    - Back in Black 15-ka.
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2264

    #2
    Zdjęcia:

    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26983
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26984
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26985
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26986
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26987
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26988
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26989
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26990
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26991
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26992
    https://www.browar.biz/galeria.php?id=26993

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4889

      #3
      Browarek pana Pavla Rokoša odwiedziliśmy 8.10.2025. Zazwyczaj dzwonię by upewnić się co do możliwości odwiedzenia browaru, tak też uczyniłem i tym razem, jednak obecnie są stałe godziny kiedy bez umawiania się można przyjechać po piwa: po-pt. 17-19, sob. 9-17. Ale oczywiście wciąż można umówić się telefonicznie na inny termin.
      Jak browar rodzinny to i piętrowy dom ze spadzistym dachem gdzie mieszka rodzina, oczywiście z ogródkiem, przy spokojnej ulicy z szeregiem podobnych domów. Chwilkę poczekaliśmy aż klienci obciążeni kilkunastoma butelkami z piwem zapakują je do samochodów i pan Pavel zaprosił nas do środka, po drodze przedstawiając dwoje członków swojej rodziny. Browarek mieści się w parterowej przybudówce obok domu mieszkalnego. W pierwszej części znajduje się warzelnia o wybiciu 5 hl (oczywiście jak sama nazwa wskazuje ogrzewana parą), dalej za drzwiami w chłodni są 3 poziome tanki leżakowe (po 5 hl) oraz skład piwa w beczkach i butelkach. Heckler wspominał o dwóch tankofermentorach, obecnie została dobudowana z tyłu osobna fermentownia (z wejściem przez ogród z tyłu budynku) gdzie znajdują się 4 CK tanki również po 5 hl. Sprzęt pochodzi od nieznanej mi firmy z Humpolca.
      Przeżyłem szok gdy zapytałem ile jest na tą chwilę piw w sprzedaży. Pan Pavel pokazał mi zastawioną butelkami 0,7 l lodówkę, a jego małżonka z uśmiechem rzekła, że trzeba policzyć. Było ich 23 rodzaje! Oczywiście każde z piw z własną nazwą i świetnie zrobioną etykietą. Żałowałem, że nie spytałem kto je projektuje. Nawet nie próbowałem poprosić o komplet do kolekcji, tym bardziej gdy pan Pavel powiedział, że liczba rodzajów uwarzonych piw po oficjalnej rejestracji browaru przekroczyła już 400! I powtarza warzenie tylko jednego z nich - Rudenská žízeň - světlý ležák 11°. A to dlatego, że współpracując z Instytutem Chmielarstwa w Žatcu, ma możliwość stosowania różnych nowych i eksperymentalnych chmieli. I generalnie tylko to piwo sprzedaje czasem do praskich piwotek, choć niektóre z nich chciały by mieć je na kranie stale. Poza Pragą jest dostępne tylko w restauracji U Karla IV tuż pod zamkiem w Karlštejně.
      Tak więc klienci browarku w Rudné nie mogą skarżyć się na nudę. Nawet jeśli któreś z piw by komuś bardzo zasmakowało, nie może liczyć na kolejną jego warkę, jednak może spróbować czegoś nowego. I to bardzo pana Pavla cieszy, bo jak powiedział zawsze dłuższy czas rozmyśla nad nowymi recepturami, by w sobotę (bo wtedy zawsze warzy) móc je zrealizować.

      No i była zagwozdka co kupić z obecnych w czasie naszej wizyty 23 piw. Ja wybrałem:

      - APA-Č 12°, 6%. Wyłącznie na czeskim (ale w stylu amerykańskim) chmielu z Instytutu Chmielarstwa w Žatcu.
      - Krucyfix 13°, 5,6%. Żytnia IPA, aż 40% żytniego słodu w zasypie
      - Gustaw 14°, 6,5%. Bursztynowy ležák na 5 słodach.
      - Squaw 14°, 5,7%. Ciemny ležák na palonych, wędzonych (także torfem) słodach. To trzeba lubić, mi smakowało wybitnie.

      Tylko tyle weszło do plecaka, a każde z piw było bardzo dobre choć wypite dopiero po powrocie do Warszawy. Tylko pozazdrościć sąsiadom takiego browarku, mieszkając w pobliżu był bym stałym klientem. A do kolekcji etykiet założył bym osobny album.
      Wyjątkowy browarek, na pewno przy okazji trzeba będzie znów wpaść do Rudné u Prahy. To tylko 27 minut pociągiem, kursują co pół godziny. Trzeba wysiąść na stacji Nučice, dojście zajmie 8 minut.

      Fotki:
      1. Biały budynek mieszkalny, po lewej niska przybudówka gdzie mieści się browar.
      2. Warzelnia.
      3. W chłodni tanki leżakowe oraz skład piwa w kegach i butelkach.
      4. Fermentownia, z 4 tankofermentorami.
      5. Lodówka z piwami do sprzedaży - "tylko" 23 rodzaje

      Click image for larger version

Name:	20251008_175342.jpg
Views:	0
Size:	194,8 KB
ID:	2351774 Click image for larger version

Name:	20251008_175437.jpg
Views:	0
Size:	150,9 KB
ID:	2351775 Click image for larger version

Name:	20251008_175859.jpg
Views:	0
Size:	199,1 KB
ID:	2351776 Click image for larger version

Name:	20251008_181007.jpg
Views:	0
Size:	139,7 KB
ID:	2351777 Click image for larger version

Name:	20251008_175531.jpg
Views:	0
Size:	248,6 KB
ID:	2351778

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • heckler
        Horažďovice, Strakonická 160, Minipivovar Vlček
        heckler
        Horažďovice to historyczne miasteczko w Czechach, położone około 17 km na północny zachód od Strakonic. Prawdopodobnie założone w X wieku jako osada poszukiwaczy złota . Na rynku góruje ładny kościół, równie ładne kamienice, ale i wszechobecna betonoza, szkoda, bo cienia i...
        2025-08-19, 10:35
      • heckler
        Černotín 45, Pivovar Chors
        heckler
        Do położonej nieopodal Hranic, małej mieściny Černotín 01.06 zawitałem już po raz trzeci, a wszystko to za sprawą powstałego w niej kolejnego browarku o tajemniczej nazwie Chors.
        Dwa pierwsze podejścia do browaru miały miejsce w niedzielę i teraz już wiem, że z góry spisane były...
        2019-06-18, 05:44
      • heckler
        Morašice, Morašice 12, Pivovar Rauš
        heckler
        Morašice, to mała wioska w Kraju Południowo morawskim. Najbliższe większe miasto to Znojmo, a i do niego będzie ze 25 km.

        Rodzinny browarek Rauš znajduje się w przerobionym garażu rodzinnego domu. W sumie jest to dom dziadka, a wnuk Pavel Rauš jest tam piwowarem.
        Bardzo
        ...
        2025-07-02, 11:13
      • heckler
        Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
        heckler
        Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
        2025-01-31, 11:11
      • heckler
        Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
        heckler
        Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
        2025-01-07, 07:41
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...