Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    #76
    Warka nr X dnia 07.02.07

    Surowce dotarły i trza zabrać się za warzenie

    Belgijskie Ale

    skład:

    - słód pilzneński 3,2kg
    - słód monachijski 1,1kg
    - słód Carafa typ III 0,04kg
    - chmiel Marynka - 30g
    - chmiel Lubelski - 20g
    - drożdże US-56


    plan warzenia:

    słody mieszać w 18 litrach wody o temp 44 stC
    -55stC - 30min
    -66stC - 60min
    po negatywnej próbie jodowej dodać Carafe
    podgrzać do 78stC i filtrować.


    PS. wszelkie sugestie mile widziane.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • olorider
      Senior
      • 01-2006
      • 123

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      plan warzenia:

      słody mieszać w 18 litrach wody o temp 44 stC
      -55stC - 30min
      -66stC - 60min
      po negatywnej próbie jodowej dodać Carafe
      podgrzać do 78stC i filtrować.

      PS. wszelkie sugestie mile widziane.
      Jeśli jeszcze nie zatarłeś to mam kilka sugestii:
      1. Do zacierania użyj mniejszej ilości wody, będziesz mógł wysłodzić większą ilością wody, a tym samym zwiększyć wydajność. Daj np. w stosunku 3:1, czyli ok 12l.
      2. Po co tak długa przerwa w 55*C? Max 10 min
      3. Ja zamiast 66* przez 60 min, podgrzałbym do 70, 72 i zostawił na 60 min
      Miłego warzenia życzę.

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #78
        Ta receptura jest od Klausa Klinga.

        Wprowadzam modyfikacje według przepisu Theo van de Voorde

        53stC - 15min
        62stC - 35min
        72stC - 30min
        78stC - 5min
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Senior
          • 03-2006
          • 9875

          #79
          Drożdże zadane, wyszło ok 22,5l - 12,5Blg. Temp pokojowa czyli 20stC.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #80
            Wczoraj otwarłem Pilsa w celu sprawdzenia co i jak.

            Jest tak:
            zero gazu, no może lekkie bąbelki, z braku gazu brak i piany
            Piwo zrobiło się jakieś słodkawe, przy butelkowaniu było bardziej wytrawne. Po zabutelkowaniu butelki trzymałem przez tydzień w temp. 20st C potem przeniosłem w temp 5stC. Do refermentacji użyłem cukru białego.

            Co może być przyczyną, może to za krótki okres na refermentacje przy dolniakach?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Wielki_B
              Senior
              • 02-2005
              • 1968

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
              Wczoraj otwarłem Pilsa w celu sprawdzenia co i jak.

              Jest tak:
              zero gazu, no może lekkie bąbelki, z braku gazu brak i piany
              Piwo zrobiło się jakieś słodkawe, przy butelkowaniu było bardziej wytrawne. Po zabutelkowaniu butelki trzymałem przez tydzień w temp. 20st C potem przeniosłem w temp 5stC. Do refermentacji użyłem cukru białego.

              Co może być przyczyną, może to za krótki okres na refermentacje przy dolniakach?
              Moim zdaniem temp. 5 st. C jest zbyt niska, aby drożdże w szybkim tempie kontunuowały pracę. Po schłodzeniu z 20 do 5 st. C pewnie błyskawicznie skłaczkowały. Temp. 5 st. C jest dobra do leżakowania nagazowanego juz piwa.
              Pozostaw to na kolejne 3 tygodnie - do tego czasu drożdże powinny już się uporać.

              Piwo jest słodkawe od cukru.

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #82
                Można przenieś to piwo spowrotem do temp. pokojowej. Nie zaszkodzi mu znów zmiana temperatury?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Wielki_B
                  Senior
                  • 02-2005
                  • 1968

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                  Można przenieś to piwo spowrotem do temp. pokojowej. Nie zaszkodzi mu znów zmiana temperatury?
                  Nie potrafię Ci doradzić. Nigdy aż tak nie eksperymentowałem. Zostawiłbym to piwo tam gdzie jest i po tygodniu sprawdził, czy refermentacja postępuje.
                  Najlepiej byłoby chyba podnieść temp. o kilka stopni, ale rozumiem, że nie masz takiej możliwości...

                  Comment

                  • jacer
                    Senior
                    • 03-2006
                    • 9875

                    #84
                    Idzie ocieplenie więc tam gdzie jest piwo też się ociepli. Obecnie jest 10stC. No nic poczekam. Dziwię się ino, że przez tydzień w temp. pokojowej się nie nagazowało.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • jacer
                      Senior
                      • 03-2006
                      • 9875

                      #85
                      Fermentacja burzliwa zakonczona, Blg - 4. Wieczorem przelewam na cichą do balona.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • coder
                        Senior
                        • 10-2006
                        • 1347

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                        Pszeniczne zabutelkowane. Wyszło 33x0,5l i 1x0,33l
                        Zapach fajny w smaku jednak jakies lekko wodniste.
                        Ta wodnistość w smaku...może to kwestia odpowiedniego serwowania. Zrobiłem 2 pszeniczki, pierwsza wyszła cienka 10.5 Blg, więc wodnistość mnie nie dziwiła. Ale druga jest - wg. niezależnych ekspertów - b.dobra, a jak ją piję w pokalu 0.33, to pierwszy (z 'wierzchu' butelki) jest wodnisty, dopiero drugi - ten z osadem smakuje jak należy.

                        Comment

                        • jacer
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 9875

                          #87
                          Dziś Belgijskie Ale zabutelkowane. Wyszło:
                          29x0,5l
                          12x0,45l
                          1x0,33l

                          P.S. w czwartek wsiadam w autobus i wysiadam następnego dnia w Amsterdamie. A tam to juz: trapisty, wiezeny, bocki przegryzane broutje harring
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • jacer
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 9875

                            #88
                            Dzis zamierzam warzyc kolejnego pilsa dolnej fermentacji. Drożdże Bohemian Lager pięknie juz zaktywowały się.
                            Mam pytanie czy mozna je dodać bezpośrednio do schłodzonej brzeczki czy trzeba je jeszcze jakoś namnożyć?
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • wg2
                              Senior
                              • 07-2004
                              • 264

                              #89
                              Ja zawsze wlewam drożdże w temp okolo 20C i po rozpoczęciu wzmożonj fermentacji przenoszę do temp 6-10C
                              GAWEŁ

                              Comment

                              • jacer
                                Senior
                                • 03-2006
                                • 9875

                                #90
                                Warka XI, dnia 05.03.06r - Pils

                                Skład:
                                - słód pilzneński 3,2kg
                                - słód monachijski 0,2kg
                                - słód Carapils 0,2kg

                                chmiel marynka 30g
                                chmiel lubelski 20g

                                Zacieranie:
                                64stC - 15min
                                74stC - 45min

                                Drożdże Bohemian Lager
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎