Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słód melanoidynowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Member
    • 11-2007
    • 98

    Słód melanoidynowy

    Witam
    Mam pytanie nt słodu jw.- co on powoduje w warce,( gdzieś wyczytałem, że stosowanie onego powoduje, że zacieranie jest jakby dekokcyjne) ile go dodawać.
  • teodorehare
    Member
    • 11-2007
    • 98

    #2
    a w temacie słodu ni chu, chu?

    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #3
      Melanoidowy daje czerwony kolor piwu, sypie się go do 20% zasypu.

      PS wszyscy sa na giełdzie a reszta warzy więc musisz poczekac.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • Wielki_B
        Senior
        • 02-2005
        • 1968

        #4
        Słód melanoidynowy, jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużą dawkę melanoidyn - to takie związki smakowe, które tworzą się podczas dekokcji i dłuższego gotowania brzeczki.
        Słód ten daje też głęboko czerwonawy kolor piwa.
        Używam go przy zacieraniu "na lenia", zamiast dekokcji. Do pilsów dawki kilkudziesięciogramowe (na 20 l warkę) to - moim zdaniem - górna granica. Przy piwach ciemniejszych można je nieco zwiększyć.

        Comment

        • teodorehare
          Member
          • 11-2007
          • 98

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B Wyświetlenie odpowiedzi
          Słód melanoidynowy, jak sama nazwa wskazuje, zawiera dużą dawkę melanoidyn - to takie związki smakowe, które tworzą się podczas dekokcji i dłuższego gotowania brzeczki.
          Słód ten daje też głęboko czerwonawy kolor piwa.
          Używam go przy zacieraniu "na lenia", zamiast dekokcji. Do pilsów dawki kilkudziesięciogramowe (na 20 l warkę) to - moim zdaniem - górna granica. Przy piwach ciemniejszych można je nieco zwiększyć.
          dziekuję za konkretna odpowiedź

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎