Hostivar, H-Ale 15°

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Hostivar, H-Ale 15°

Pite u źródła w browarze

barwa pasowałaby też do brown ale,
    piana piękna, drobniutkie bąbelki, trwała, puszysta,
    zapach chmielowy czuć amarillo i cascade, owocowe, grejpfrutowe, trochę żywiczne,
    smak pełny mocno aromatyczny, tropikalny, cytrusowy, żywiczny z mocna ale niezalegająca goryczką. Bardzo smaczne, wspaniałe wręcz piwo.

dadek pisał o tym piwie tak
    20-04-2013
    Barwy ciemnopomarańczowo - miedzianej, mocno mętne.
    Piana lekko "przybrudzona", bardzo gęsta, o mikroskopijnych oczkach, wysoka na około 4 cm. Po kilku łykach opada do kożuszka z solidną wyspą, pozostawia na ściankach pokalu gęste, nieprzerwane plamy i kręgi.
    Zapach przepiękny, bogaty chmielowo - owocowowy bukiet z kwiatowym i drożdżowym dodatkiem aż kręci w nozdrzach.
    Smak równie wyrazisty, bogactwo goryczkowego bukietu chmielowo - owocowego podbudowane słodowo - chlebową treściwością. Świetny ejl o idealnym wysyceniu, jakby starszy (proporcjonalnie mocniejszy) brat artezanowskiego Pacyfika. Nie spodziewałem się, że na starcie browarku napiję się czegoś tak pysznego. 55 kč.
    Attached Files
    LP
  • olie
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2011.06
    • 777

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000
    smak pełny mocno aromatyczny, tropikalny, cytrusowy, żywiczny z mocna ale niezalegająca goryczką. Bardzo smaczne, wspaniałe wręcz piwo.
    Zgadzam się, dla mnie to jedno z najlepszych piw tego roku. Mimo porządnego nachmielenia bardzo pijalne. Jedyna uwaga to nieco za niska temperatura podawania w browarze. Ciekaw jestem jak w porównaniu wypada Martinská 14° Tradiční Pale Ale.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Hostivar, Red Ale 14
      darekd
      Pite z PET butelki, adres wskazuje na pierwszy z dwóch browarów (Lochotinska) Hostivar w Pradze (czyli H1)

14% ekstr.
      5,6% alk.
      IBU 40

Aromat - ziołowo i minimalnie ziemiste nuty chmielowe, trochę owocowej cierpkości, trochę ciastek od słodu
      Piana -...
      2023-03-19, 22:58
    • dadek
      Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
      dadek
      Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
      2022-01-15, 03:06
    • dadek
      Vik (Praha-Hostivař), Witvík
      dadek
      Witbier 11°Blg, alk. 4,2%, 12 IBU.
      Jedyna jak do tej pory uwarzona warka tego gatunku.
      Słomkowo-żółte, całkowicie mętne.
      Piana piękna, gęsta jak krem, oczka mikroskopijne, pozostawia gruby kożuch, na szkle kręgi po każdym łyku połączone firanką.
      Pachnie wyraźnie...
      2022-01-13, 23:46
    • dadek
      Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
      dadek
      Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
      2025-12-02, 01:12
    • dadek
      Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
      dadek
      Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
      2025-11-09, 01:19
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...