Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

słód zakwaszający i melanoidowy!!!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • EDWIN
    Junior
    • 01-2005
    • 21

    słód zakwaszający i melanoidowy!!!

    Witam!!!
    Właśnie kupiłem w Browamatorze nowe słody melanoidynowy i zakwaszający.
    Jestem bardzo ciekawy czy już ktoś ważył wareczki z użyciem tych słodów (zwłaszcza zakwaszającego) i mógłby podzielić się uwagami!!!
  • szinet
    Gość
    • 01-2005
    • 27

    #2
    Myślę że zakwasza.

    Comment

    • mario123
      Senior
      • 01-2003
      • 250

      #3
      Odp: słód zakwaszający i melanoidowy!!!

      EDWIN napisał(a)
      Witam!!!
      Właśnie kupiłem w Browamatorze nowe słody melanoidynowy i zakwaszający.
      Jestem bardzo ciekawy czy już ktoś ważył wareczki z użyciem tych słodów (zwłaszcza zakwaszającego) i mógłby podzielić się uwagami!!!
      Chyba nikt nie ważył, ale może ktoś warzył.

      Comment

      • Skubi
        Member
        • 11-2004
        • 47

        #4
        Bez ważenia wiadomo że wareczki ze słodem będą cięższe.

        Comment

        • peter_1000
          Senior
          • 05-2003
          • 583

          #5
          Odp: Odp: słód zakwaszający i melanoidowy!!!

          mario123 napisał(a)
          Chyba nikt nie ważył, ale może ktoś warzył.
          No nie. Ja zanim piwo uwarzę, bardzo dokładnie słody ważę
          Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia

          Comment

          • arzy
            Senior
            • 06-2002
            • 2814

            #6
            Odp: słód zakwaszający i melanoidowy!!!

            EDWIN napisał(a)
            Witam!!!
            Właśnie kupiłem w Browamatorze nowe słody melanoidynowy i zakwaszający.
            Jestem bardzo ciekawy czy już ktoś ważył wareczki z użyciem tych słodów (zwłaszcza zakwaszającego) i mógłby podzielić się uwagami!!!
            Wrócę do tematu.

            Czy jest ktoś w stanie opisać w/w słody jak również innne specjalne które pojawiły się w Browamatorze? Ich zastosowanie, działanie, zasyp itp. Coś nie coś opisał BA, ale może ktoś zrobi to bardziej szczegółowo.
            Z góry dziękuje.
            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            Bractwo Piwne
            Skład Piwa
            Piszę poprawnie po polsku!

            Comment

            • Hannibal
              Senior
              • 03-2004
              • 1426

              #7
              Odp: Odp: słód zakwaszający i melanoidowy!!!

              arzy napisał(a)
              Wrócę do tematu.

              Czy jest ktoś w stanie opisać w/w słody jak również innne specjalne które pojawiły się w Browamatorze? Ich zastosowanie, działanie, zasyp itp. Coś nie coś opisał BA, ale może ktoś zrobi to bardziej szczegółowo.
              Z góry dziękuje.
              Przyłączam się do pytania. W szczególności chciałbym się dowiedzieć coś nie coś na temat tych słodów specjalistycznych, np. zakwaszającego.
              "All the good things for those who wait"

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #8
                Słód zakwaszający sporządza się ze zwykłego słodu jęczmiennego jasnego, do którego w ostatnim etapie kiełkowania dodaje się kwasu mlekowego. Do zacieru dodaje się słód kwaśny w ilości do 5% zasypu, w celu obniżenia pH do wartości 5,4 - 5,6, która jest najkorzystniejsza dla amylaz. Jest to istotne głównie w przemyśle, gdy wydajność warzelni wykorzystuje się do maksimum. W warunkach domowych wystarczy wydłużyć przerwy cukrowe, aby osiągnąć zbliżony efekt.

                Słód melanoidowy jest słodem o dużej zawartości melanoidów - związków barwnych, powstających z syntezy cukru i aminokwasów w warunkach wysokiej temperatury. Technologia produkcji jest zbliżona do technologii słodu monachijskiego i zastąpić go można własnie takim słodem o wysokiej barwie. Do piwa dodaje się w celu uzyskania czerwonego odcienia.

                Comment

                • Czes
                  PremiumUżytkownik
                  • 06-2001
                  • 752

                  #9
                  [QUOTE=Krzysiu]Słód zakwaszający sporządza się ze zwykłego słodu jęczmiennego jasnego, do którego w ostatnim etapie kiełkowania dodaje się kwasu mlekowego.QUOTE]
                  Nie dodaje się kwasu mlekowego (bo zabrania tego niemieckie prawo czystści Reinheitsgebot), lecz słód wydaje na pastwę pałeczek bakterii kwasu mlekowego.
                  W najprostszym przypadku (wg Kunzego) polega to na namoczeniu gotowego jasnego słodu w czystej wodzie i przetrzymywaniu go w temperaturze 45-50 C tak długo aż bakterie ten kwas wyprodukują w ilości do 1% m/m. Po delikatnym wysuszeniu słód zakwaszający zawiera 2-4 % m/m kwasu mlekowego.
                  W Polsce i innych krajach, gdzie Reinheitsgebot nie obowiązuje, nikt sobie takim słodem (nie tanim) nie zawraca głowy, a po prostu dodaje odpowiednią ilość chemicznie czystego kwasu mlekowego ( albo i siarkowego) do zacieru.
                  A i w Niemczech obecnie zacier zakwasza się raczej dodatkiem naturalnie skwaszonego zacieru pomocniczego niźli poprzez użycie słodu zakwaszającego.
                  Po co nam więc ten słód?
                  - stwierdzono, że jego dodatek w ilości 6-9% zasypu b. korzystnie zaokrągla i zwiększa pełnię smakową piw lekkich
                  - puryści z pod sztandaru "żadnej chemii!" mogą, a właściwie muszą go używać podczas warzenia piw jasnych by, jak napisał Krzysiu, zoptymalizować pH zacieru
                  O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                  Comment

                  • kangurpl
                    Senior
                    • 03-2002
                    • 2660

                    #10
                    W browarze EDI stały sobie takie baniaki z kwasem mlekowym, a ja się zastanawiałem po co
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                    Comment

                    • arzy
                      Senior
                      • 06-2002
                      • 2814

                      #11
                      Czy będzie ktoś łaskaw opisać pozostałe słody specjalne jakie oferuje BA?

                      Słód melanoidynowy (parzony)
                      Słód Carawheat
                      Słód Carapils
                      Słód Carahell
                      Słód Carared
                      Słód Caraamber
                      Słód Caramunich
                      Słód Caraaroma
                      Słód Carafa
                      Słód Carafa Special

                      Z góry wielkie dzięki
                      Last edited by arzy; 26-01-2005, 10:34.
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • biziel
                        Member
                        • 10-2004
                        • 53

                        #12
                        Zajrzyj na stronę słodowni http://www.weyermann.de/
                        opis jest minimalny ale może Ci w czymś pomoże.
                        Jest duży wybór języków, tylko polskiego niema

                        Comment

                        • arzy
                          Senior
                          • 06-2002
                          • 2814

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biziel
                          Zajrzyj na stronę słodowni http://www.weyermann.de/
                          opis jest minimalny ale może Ci w czymś pomoże.
                          Jest duży wybór języków, tylko polskiego niema
                          nadal jestem w punkcie wyjścia , ale dziękuje za tych co znają niemiecki
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • Borysko
                            Senior
                            • 02-2004
                            • 1144

                            #14
                            Na anukę nigdy nie jest za późno :-D

                            Comment

                            • Krzysiu
                              Krzysiu
                              • 02-2001
                              • 14936

                              #15
                              Carawheat - pszeniczny karmelowy, ciemny. Stosuje się jako dodatek do piw pszenicznych jasnych i ciemnych. Nadaje pełnię smaku, wzmacnia aromat pszeniczny i "ściemnia" piwo.

                              Carapils - SPorządzony jak karmelowy, suszony jak pilzeński. Dodaje się do jasnych i lekkich piw. Poprawia pienistość i nadaje pełnię smaku.

                              Carahell, Carared, Caraamber, Caramunich - słody karmelowe. Różnią się przede wszystkim barwą, a w gotowym piwie dają efekty uszeregowane od miodowo - słodowego (najjaśniejszy) do karmelowego, wzmacniają aromat słodowy i nadają rózne odcienie czerwoności. Odpowiednikiem strzegomskiego karmela jasnego jest chyba Caramunich II

                              Caraaroma - słód karmelowy wysokoaromatyczny i bardzo ciemny, ale jaśnieszy od strzegomskiego karmela ciemnego. Skomplikowana technologia produkcji, jakby słód karmelowy wyprodukowany ze słodu monachijskiego (więcej białek w ziarnie, większe namoczenie, dłuższe kiełkowanie, częściowo przy ograniczonym dostępnie tlenu, suszenie częsciowo w obiegu zamkniętym). Dodaje się głównie w celu wzmocniena aromatu, barwi piwo na ciemnoczerwono.

                              Carafa, Carafa Special - słody barwiące o różnej barwie. Carafa Special jest przed paleniem pozbawiona łuski, co zmniejsza goryczkę i posmak spalenizny.

                              Nie dziekuj. Kiedyś postawisz mi swoje piwo

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎