Refraktometr - kalibracja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.02
    • 535

    #1

    Refraktometr - kalibracja

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Jak kalibrujcie?
    Tym fajowym śrubokręcikiem
    Kropla wody destylowanej lub przegotowanej (ostudzonej) na szkiełko. Patrzysz przez okular i kręcisz śrubką tak, aby na skali pokazywało 0.
    Z tego, co czytałem, to ma on ATC (kompensację temperatury), czyli mierzy dobrze nawet w temp. 30 st. C. Inna sprawa, że ta kropla roztworu nawet jak jest gorąca to błyskawicznie się chłodzi.

    Pytanie - czy pomiar w trakcie fermentacji jest obarczony wielkim błędem (alkohol). Wiem, że było i zdaje się Wesoły napisał, że wpływ alkoholu można zaniedbać.
    Mniej alkoholu, więcej smaku !
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
    Pytanie - czy pomiar w trakcie fermentacji jest obarczony wielkim błędem (alkohol). Wiem, że było i zdaje się Wesoły napisał, że wpływ alkoholu można zaniedbać.
    Pomiar jest obarczony bardzo dużym błędem! Wesoły NIE pisał, że można zaniechać. Robi się to TU.
    Sprawdzałem wczoraj. Różnica ponad 80% (odczyt 9,5 wyliczenie 5,2 - potwierdzone szklanym ballingometrem), więc raczej bym wpływu alkoholu nie "zaniechywał".

    Co do kalibracji to chyba powinno sprawdzać się w kilku punktach. Sprawdzałem wczoraj w czystej wodzie i w 10%-wym roztworze cukru, ale myślę, że to za mało. Poza tym błędem jest robić (jak ja) w 100ml - jak odmierzałem 10g cukru, to mogło być 9,5g lub 10,5. Myślę, że próbka min 1l. Pobawię się jak będę starter robił, bo szkoda cukru...

    Comment

    • artur2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2008.02
      • 535

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
      Co do kalibracji to chyba powinno sprawdzać się w kilku punktach.
      W warunkach amatorskich będzie ciężko zrobić roztwór o dokładnie zadanej gęstości (rzędu 0,2 BLG). Tak sobie myślę, że chyba kalibracja przy 0,0BLG (woda) jest wystarczająca.

      Chociaż z drugiej strony - mam dość dobrą wagę elektroniczną. Można zważyć cukier i rozpuścić go w określonej ilości wody. Tylko wtedy robi nam się laboratorium...
      Mniej alkoholu, więcej smaku !
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • macas
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2008.02
        • 682

        #4
        To jeszcze pamiętaj aby roztwór miał dokładnie 20 stopni
        Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
        Beniamin Franklin

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Temperatura nie ma chyba wpływu (kompensacja). Do sprawdzenia.

          Roztwór np 10blg robisz z 900g wody i 100g cukru. Jak ważysz chmiel to i to się uda.
          15 blg to albo od nowa (850g wody i 150g cukru), albo dosypujesz 59g cukru do powyższego roztworu (otrzymujesz 900g wody i 159g cukru, czyli 15,01%).

          Comment

          • bogdan62
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.10
            • 173

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
            Ja również dziękuję Arturze2, dotarł chyba działa.
            Jak kalibrujcie?
            Kalibrowanie należy przeprowadzać w temp. 20 stopni , pomiary już w temp. 10 do 30 stopni. Dość długo posługuje się refraktometrem, jest bardzo szybki i dokładny - ale do użytku tylko przed rozpoczęciem fermentacji, gdyż alkohol i wytwarzane gazy powodują pokazywanie absurdalnych wyników (przeliczanie jest kłopotliwe i niepewne).

            Comment

            • artur2
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2008.02
              • 535

              #7
              Czy linia odczytu jest u Was wyraźna i ostra ?
              U mnie jest trochę nieostra. Nie ma problemu z odczytem np. roztworu cukru, ale już w wypadku piwa z alkoholem linia odczytu jest tak rozmydlona, że odczyt jest orientacyjny.
              Mniej alkoholu, więcej smaku !
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • bogdan62
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 173

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
                Czy linia odczytu jest u Was wyraźna i ostra ?
                U mnie jest trochę nieostra. Nie ma problemu z odczytem np. roztworu cukru, ale już w wypadku piwa z alkoholem linia odczytu jest tak rozmydlona, że odczyt jest orientacyjny.
                Jak podałem wyżej pomiar refraktometrem płynu zawierającego alkohol jest nieskuteczny, zawsze otrzymujemy nieprawidłowe wyniki. Sposobom przeliczania tych wyników na prawidłowe ja nie zawierze.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24306

                  #9
                  Jak ma się wątpliwości zawsze można porównać ze wskazaniami ballingometru, jeśli wyniki po przeliczeniu są zbliżone nie widzę problemu by refraktometr stosować i podczas fermentacji.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • artur2
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2008.02
                    • 535

                    #10
                    Wiem, wiem.
                    Pytałem, czy u Was linia odczytu (granica pomiędzy obszarem białym a niebieskim) jest bardzo wyraźna, czy nie ?
                    Mniej alkoholu, więcej smaku !
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2
                      Wiem, wiem.
                      Pytałem, czy u Was linia odczytu (granica pomiędzy obszarem białym a niebieskim) jest bardzo wyraźna, czy nie ?
                      Jak jestem pod światłem to widać wyraźnie.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Mar11111
                        Początki z brewkitem...
                        Mar11111
                        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                        2024-04-20, 14:46
                      • kaczka116
                        Browar Kociewski, Wesoły Tomek
                        kaczka116
                        Piwo gotowe do oceny
                        2020-08-15, 21:22
                      • ART
                        Brofaktura, Gen P
                        ART
                        Gen P – Brofaktura
                        Alkohol: 6,8% / 14,2 ? ° P / 85 ? IBU
                        Styl: West Coast IPA
                        Chmiele: polskie eksperymentalne odmiany PŁ-128, PŁ-01

                        Uwarzono w: Browar Brofaktura, Siedlce (Polska)

                        Na etykiecie podają że Modern West Coast IPA. Jeśli walnęli cukru do...
                        2025-11-19, 00:13
                      • mlody16
                        Pierwszy browar - german pils
                        mlody16
                        Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
                        Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

                        Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
                        2025-11-16, 18:46
                      • bimb
                        Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
                        bimb
                        Cześć.
                        Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

                        Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
                        2025-07-13, 17:23
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...