I masz odpowiedź. Wytyczne BJCP określają jak ma wyglądać przedstawiciel stylu, jakie składniki zawierać, etc. Jeśli z jakichś względów dany składnik zdominował piwo bazowe lub nadał mu zupełnie inny profil to sugestia jest by przyporządkować go do kategorii specjalnych (ze względu na ziarno lub przyprawy, owoce, warzywa).
Ja nie wiem po co wymyślać na nowo systematykę, skoro ktoś od lat ją tworzy i poprawia.

można się zasłaniać tradycją, swoimi poglądami, BJCP, ale nie tak obecnie wygląda sytuacja na rynku piwnym, a w dyskusji chodzi chyba o to, żeby ją do niej dostosować. Podział wg sposobu fermentacji i skali Ballinga może i ma swoje uroki, ale doprowadza potem do sytuacji, w której w jednej kategorii walczą Mr. Hard's Rocks, Call me Simon, Dubbel Cieszyński i Bojan Black IPA. I co, wszystkie z nich to faktycznie są "Piwa ciemne górnej fermentacji - pow. 13°BLG", ale chyba wszyscy się zgodzą, że każde z nich to kompletnie co innego.
) "Ja nie wiem po co wymyślać na nowo systematykę, skoro ktoś od lat ją tworzy i poprawia".
Comment