Przenosiny BrowarBizu na nowy serwer - komentarze

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• pizmak666
    replied
    Kiedyś była już zbiórka na serwer, może do powtórzenia?

Wiem, że lukrowania to w tym wątku dla ARTa nie było, ale może w końcu trzeba postawić sprawę jasno: coś działamy lub było miło.

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Tak ale "troche" użytkowników to właśnie śmierć.

Leave a comment:

• Krakus
    replied
    Może nie umrze, może zostanie trochę użytkowników forum, tych najwierniejszych.
    ​​​​​​Sytuacja po przenosinach niestety tylko pogłębia kryzys. Szkoda by było tego wszystkiego.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Ono umiera od 5 lat, więc... pomału Tak jak pisałem fora to przeżytek, choć są na nich głównie ludzie pamiętający czasy ich świetności. Spadająca liczba komentujących to też fakt wynikający z odejścia od tego medium wielu osób zajętych już w dorosłym życiu (to już 20 lat) czym innym. Wielu z nich od lat nie wchodzi na browar.biz, choć można było je spotkać na spotkaniach kolekcjonerskich, festiwalach. Tak jak Abernacka napisał część przeniosła się na inne strony, założyło własne blogi czy udziela się na FB. I to tej grupy najbardziej szkoda, bo oni tworzyli tkankę browar.bizu. Tak jak kiedyś społeczność b.biz (część) naśmiewała się z Bractwa Piwnego tak teraz obecni piwni guru i ich wyznawcy naśmiewają się z browar.biz. Zmiana pokoleniowa.
    Czy można było do tego nie dopuścić, jakoś zmienić? Pewnie nie! Piznam666 to nie takie proste jak piszesz. Ktoś musiałby utrzymać tę rosnącą bazę danych przypiętych do forum. A kto? Bez reklam? Nie wiem jak teraz, ale fakt, że pojawiali się na forum pozycjonerzy świadczyło o tym, że strona ma dobry rank, a co za tym idzie mimo archaiczności ART-owi kalkulowało się nie rozdzielać obu. Forum generowało ruch, na którym sklep korzystał. Sklep czy jest konkurencyjny to nie wiem, bo od lat nie warzę. Kupowałem w kilku sklepach, ale nie zawsze oferta ART-a była najlepsza. A programy lojalnościowe trzymały klientów przy jednym sklepie. W swoim czasie zrobiło się za ciasno i zyski wszystkim spadły.
    Ja sam dostałem w 2019 roku propozycję przejęcia stacjonarnego sklepu w naszej miejscowości, ale dla mnie to nie jest rentowny interes, a trzeba mu się poświęcić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2021-03-17, 22:03.

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Niestety ale forum umiera i to nie pomału ale coraz szybciej.

Leave a comment:

• pizmak666
    replied
    Jak dla mnie to Art zrobił błąd decyzyjny. Trzeba było wysłać sklep na nowy silnik, a forum zostawić by powolutku sobie działało w starym stylu, bez sztucznych ogni i wodotrysków.
    Ostatnia zmiana dokonana przez pizmak666; 2021-03-17, 16:42.

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Nie ruszać się nie dało jak sądzę, bo to kwestie bezpieczeństwa powiązanego z forum sklepem przeważyły. Jest dużo for na starych silnikach (ale bez sklepu) i one żyją w podobnym tempie. Kilka lat temu był atak na serwer i wykradziono zaszyfrowane dane userów. Niby nic, ale obecnie to dość powszechne.

Druga kwestia. Ilość wpłat z premiuma spadała, bo zapaleńców malało, a malało, bo nic się nie działo. ART nie chciał reklamodawców, a pozycjonerzy zwykle chcą nic nie płacić.I tak się zapętlało. Sądzę, że brak rosnącej bazy obrazków z galerii czy kolekcjonerstwa na pewno kosztuje mniej utrzymanie. Wszystkie znaki na ziemi mówią mi, że tak już zostanie i będziemy musieli się cieszyć z tego co jest.

Leave a comment:

• Javox
    replied
    tzw ręce opadają, miesiące lecą, kwartały lecą a tu nic. Jeszcze tu zaglądam, sposobem coś dopisuje
    (myślę że moje dochodzenie co jest a czego nie ma skutkuje brakiem zdublowania) ale ile to wszystko jeszcze potrwa?
    Chyba poprzednik ma racje.... trza było tego ***** nie ruszać.... tyle lat jakoś kulaliśmy to by rade dało jeszcze dłużej

Leave a comment:

• e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
    Sprawa jest prosta, dopóki ART nie znajdzie czasu a może po prostu prawdziwej chęci żeby sobie pomóc upadek b.bizu będzie postępował. Została garstka starych użytkowników.
    W ciągu ostatniego miesiąca na stronę zalogowało się blisko 650 userów. Czy to mało? Garstka została tych którym się chce pisać. Odnosząc się do wypowiedzi Abernacki z wątku o Wiśle nie nazwałbym tego stanu tak pejoratywnie, ale w ciągu ostatniego pół roku dodano jedynie DP (i to też nie w pełni funkcjonalny jak stary). A spolszczenie, galeria, kolekcjonerstwo wciąż czeka. Giełdy i spotkania kolekcjonersko-piwne z powodu pandemii zamarły to i generowany ruch z tym związany na forum też nie istnieje.
    Ja nie twierdzę, że nic ART nie robi, bo może to co robi nie jest dla nas widoczne, ale tempo zmian widocznych nie nastraja pozytywnie.

Leave a comment:

• Warzywo
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yavo
    Ech, jakkolwiek niezręcznie mi to pisać, bo mimo tego że nie jest łatwo - takie formy wypowiedzi zapewne Arturowi nie pomagają. Poczekajmy na spokojnie aż sam zainteresowany się wypowie, czy nie potrzeba mu jakiejś pomocy - i wtedy zastanowimy się co dalej.
    Ale przecież wielokrotnie pomoc była proponowana

Leave a comment:

• Warzywo
    replied
    Cóż, długo nie pisałem ze względu na coś znacznie więcej niż sentyment do BROWAR BIZU. Jednak nie sposób się nie zgodzić, nie będzie już z tego nic, bez sensu była zmiana która powoduje, że jest dużo gorzej niż to, że dostaje się info, że strona powoduje zagrożenie - co łatwo ominąć. W takiej formie nie da się pisać ani korzystać. Ja jeszcze próbuję korzystać z dziennika piwnego ale szczerze mówiąc naciągam bo wpisuję piwa nie te co wypiłem aby browar się zgadzał bo większość piw nie jest wbita i w obecnej formie nie ma szans na wbicie.

Leave a comment:

• yavo
    replied
    Ech, jakkolwiek niezręcznie mi to pisać, bo mimo tego że nie jest łatwo - takie formy wypowiedzi zapewne Arturowi nie pomagają. Poczekajmy na spokojnie aż sam zainteresowany się wypowie, czy nie potrzeba mu jakiejś pomocy - i wtedy zastanowimy się co dalej.

Leave a comment:

• ppns
    replied
    Obecna forma browar.biz to tragedia. Jestem tutaj od niemal 20lat , ale tak niekorzystnej zmiany się nie spowiedziałem. Można zrozumieć przeniesienie na inny serwer, ale po co zmieniać szatę graficzną na całkowicie nieczytelną , pełną anglicyzmów (niespoplszczoną) , nieprzejrzystą i pełną błędów funkcjonalnych i logicznych ?!?! Arturze ! Popraw się !

Leave a comment:

• fidoangel
    replied

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Sprawa jest prosta, dopóki ART nie znajdzie czasu a może po prostu prawdziwej chęci żeby sobie pomóc upadek b.bizu będzie postępował. Została garstka starych użytkowników.

Leave a comment: