Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziennik Piwny - komentarze

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Piecia
    replied
    Dzień tygodnia

    poniedziałek 11.76% 52 105.17 24.63
    wtorek 9.95% 44 79.49 19.97
    środa 15.61% 69 119.37 31.86
    czwartek 9.73% 43 92.80 20.56
    piątek 18.10% 80 164.12 38.00
    sobota 24.89% 110 194.57 52.09
    niedziela 9.95% 44 71.71 17.70

    Opakowanie pierwotne

    butelka 68.78% 304 495.54 136.01
    beczka 17.87% 79 241.53 37.67
    puszka 10.41% 46 55.40 20.63
    PET 2.94% 13 34.76 10.50

    Godzina spożycia

    0 0.90% 4 1.99 2.00
    1 0.90% 4 7.18 2.00
    5 0.23% 1 1.95 0.50
    6 0.68% 3 1.90 1.08
    7 0.45% 2 0.00 0.83
    8 0.23% 1 0.00 0.25
    9 1.58% 7 1.69 2.41
    10 2.26% 10 17.52 4.25
    11 3.62% 16 27.01 7.07
    12 4.98% 22 45.79 9.23
    13 7.69% 34 67.99 16.57
    14 7.47% 33 68.84 16.30
    15 5.88% 26 35.65 11.18
    16 6.33% 28 45.39 13.30
    17 8.37% 37 69.75 16.98
    18 9.28% 41 89.49 19.00
    19 12.22% 54 111.43 27.24
    20 10.86% 48 85.76 22.38
    21 7.92% 35 79.83 16.13
    22 5.43% 24 40.44 10.28
    23 2.71% 12 27.63 5.83

    Wielkość browaru

    Średni 60.18% 266 451.50 121.79
    Mały 19.23% 85 128.11 42.46
    Duży 14.93% 66 160.34 30.17
    Pozostałe / zagraniczne 4.98% 22 70.48 9.06
    Restauracyjny 0.68% 3 16.80 1.33

    Leave a comment:


  • Piecia
    replied
    w ciągu pierwszego półrocza wypiłem 204,81 l piwa a szczegóły są następujące:

    BROWARY:

    Dojlidy 16.97% 75 143.33 32.85
    Łomża 8.60% 38 71.17 17.57
    Jabłonowo 7.69% 34 69.78 19.41
    Pozostałe / zagraniczne 4.75% 21 70.48 8.86
    Belgia 4.52% 20 28.60 10.00
    Van Pur 4.30% 19 29.88 9.25
    Grybów 4.07% 18 35.39 8.62
    Kiper 3.39% 15 23.40 7.50
    Hetman 3.39% 15 5.91 7.25
    Królewskie 3.17% 14 23.13 6.45
    EB 3.17% 14 45.96 6.90
    Kasztelan 2.94% 13 26.79 5.82
    Zamkowy 2.71% 12 15.00 5.75

    Północny 2.71% 12 14.72 5.23
    Leżajsk 2.49% 11 9.59 4.49
    Tyskie 2.49% 11 26.12 5.25
    Perła - Lublin 2.26% 10 8.12 4.08
    Okocim 2.04% 9 12.44 3.91
    Głubczyce 1.58% 7 10.56 3.08
    Konstancin 1.58% 7 9.20 3.08
    Lech 1.58% 7 24.20 2.80
    Żywiec 1.58% 7 21.50 3.41
    Łódzkie 1.36% 6 17.10 3.33
    Brok 1.36% 6 11.49 3.00
    Mazowiecki 1.36% 6 0.00 1.90
    Namysłów 1.13% 5 6.37 1.57
    Warka 1.13% 5 15.80 2.41
    Bosman 0.68% 3 5.87 1.40
    Rybnik 0.68% 3 5.54 1.33
    Jurand 0.68% 3 2.85 1.08
    Krajan 0.68% 3 5.33 1.50
    Strzelec 0.68% 3 7.58 1.50
    C.K. Browar 0.45% 2 10.80 1.00
    Lwówek Śląski 0.45% 2 0.00 1.00
    Piast 0.45% 2 4.73 1.00
    Soma 0.23% 1 6.00 0.33
    Kmicic 0.23% 1 2.50 0.50
    Relakspol 0.23% 1 0.00 0.20

    Leave a comment:


  • adam16
    replied
    U mnie to wygląda tak;
    Rozkład w ciagu miesiąca:
    styczeń 37.10%
    luty 34.68%
    marzec 16.94%
    maj 1.61%
    czerwiec 9.68%

    Prowadzi Żywiec, a tuż za nim jest Zabrze. Tak na prawdę to na pierwszym są POZOSTAŁE.

    Według wielkości Browaru:
    Średni 41.94%
    Duży 29.84%
    Pozostałe / zagraniczne 20.97%
    Mały 6.45%
    Restauracyjny 0.81%

    To obraz niezbyt budujący ale wiem że zostanie mi to wybaczone

    Leave a comment:


  • Pogoniarz
    replied
    Niestety w moim mieście nie jest łatwo o piwo ,które mnie interesuje(oprócz Bosmana).Na szczęście jest porter z Bossa i teraz piwko z Chociwla.Jak zapewne się orientujecie Szczecin jest rozległy i muszę o przepraszam chcę przemierzać spore odległości.Dogadać się?W hurtowniach wszędzie to samo(czytaj masówka),a rozmowy kończą się...monologiem.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    faktycznie, magiczna moc sprawcza siedzi w tym ustrojstwie!

    choć tak na dobrą sprawę tworząc DP na podstawie różnych luźnych sugestii nie wierzyłem że poza wartością stricte kronikarsko-statystyczną tkwi w nim coś więcej. Potwierdzam że pomimo wielu trudności staram się o wiele poważniej selekcjonować to co przechodzi przez moje podniebienie i staram się żeby za każdym razem było to coś co sprawia mi ogromną przyjemność (choć poprzez dążenie do odkrywania nowych smaków nie zawsze wychodzi ).

    Cieszę się niezmiernie że ten wdrożony, nie bez trudności i różnorakich błędów, pomysł jest tak wszechstronnie wpływający na naszą świadomość

    na zdrowie!

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    Ale jak rozumiem yendrasa ,ani jemu, ani mnie nie chodzi tylko o to, żeby jeździć po kraju. Ale po swoim mieście już można. W Warszawie aby kupić dobre piwo muszę jechać specjalnie po pracy do specjalnego sklepu. W wykendy jest jeszcze gorzej bo z domu mam do najbliższego sklepu z ciekawym piwem jakieś 40 minut jazdy autobusem. Tak więc czasem wolę w ogóle nie wypić piwa niż pić takie na które nie mam ochoty. Oczywiście może być tak, że w jakimś mieście nie ma ani jednego sklepu z ciekawym piwem , no wtedy sprawa się oczywiście mocno komplikuje ale nie jest nierozwiązywalna. Trzeba spiknąć się ze znajomymi i wspólnie pogadać z właścicielem ?cielami sklepu/sklepów aby sprowadzali dla Was specjalnie piwo. Myślę, że da się trafić miłego właściciela który będzie chciał zarobić. Liczyć się wtedy trzeba z paskarską marżą ale może czasem lepiej wypić mniej ale czegoś dobrego niż więcej ale czegoś co nie przyniesie żadnych ciekawych doznań. Ja przestałem praktycznie chodzić w Warszawie do knajp (poza dwoma - trzema które są po prostu ciekawe i leją tam też np.: chociaż Belfasta czy Łódzkie.)Myślę, więc, że mimo bardzo złej dostępności piw ciekawych w Polsce właśnie dziennik piwny może być impulsem do ich szukania.

    Leave a comment:


  • Pogoniarz
    replied
    Wszystko to co piszecie jest piękne,ale nie zawsze człek ma czas i kasiorkę ,aby jeździć po kraju.
    Też chciałbym wypić piwo z "X" browaru,ale wiadomo jak jest z dostępnością w Szczecinie i okolicach.Człek nawet miejsce wyjazdu podporządkowuje pod nowości ,co nie zawsze spotyka się z akceptacją Kobiety
    Niby Czarnków jest stosunkowo blisko,ale taka wyprawa to wydatek dzięki PKP i PKS ponad 70pln!

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    yendras napisał(a)
    To proste. Jeżeli np. noteckie i fortuna smakują mi bardziej niż tyskie, okocim i żywiec, to w statystykach te browary powinny być również w podobnej kolejności. Jeżeli noteckie i fortuna to małe browary, a tyskie, żywiec itp. - duże, to w statystyce duże powinny przegrywać z małymi. Jeżeli tak nie jest i statystyka pokazuje, że częściej sięgasz po jedynie tolerowany przez organizm żywiec niż po naprawdę lubiane noteckie, to warto zadać sobie pytanie dlaczego. Może problem polega na tym, żeby np. nie schodzić co wieczór do osiedlowego sklepu i kupować to co akurat tam mają (a wiadomo co mają), tylko zadać sobie trochę trudu i kupić to co się naprawdę lubi, chociaż wiąże się to z dojazdem, szukaniem, niewygodnym kupowaniem na zapas itp.
    Moc sprawcza dziennika dla mnie polega na tym, że bezlitośnie pokazuje wszystkie takie "pójścia na skróty" i przypadkowe zakupy zdeterminowane brakiem wyboru sprzężonym być może z własnym wygodnictwem. Wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, że to co wydawało się incydentalne w rzeczywistości zdarza się znacznie częściej niżbym chciał. Teraz widząc prawdziwą skalę mogę nad tym pracować.

    O dokładnie o to mnie też chodziło. Ja naprzykład przestałem chodzić do knajp w których nie leją akceptowanego przeze mnie piwa a także zmuszam się do wysiłku i jadę do specjalnie upatrzonego sklepu gdzie kupię to co naprawdę lubię a nie po prostu kupię cokolwiek w sklepie pod blokiem. I to jest moc sprawcza która powoduje, że praktycznie na dużą skalę z dużych browarów (które według mnie naprawdę nie są warte picia) spożywam jedynie Królewskie (na dodatek dlatego, że ma ono specjalny smak w Rybitwie).

    Leave a comment:


  • Pogoniarz
    replied
    Ukazało mi się w dzienniku,że wypiłem 300 litrów od 10.02.03.
    Kosztowałem piwko z 43 rodzimych browarów.
    Bosman 270 piw 589,39 zł 134.80 l 44.19%
    Brok 58 110.25 29 9.49
    Boss 36 69.95 13.73 5.89
    Dojlidy 22 30.29 11 3.60
    Amber 21 40.70 10.33 3.44
    Belgia 20 50.12 10 3.27
    Kujawiak 19 33 8.14 3.11
    Okocim 14 18.96 7 2.29
    Królewskie13 33.87 6.50 2.13
    Tyskie 13 37.19 7.14 2.13

    Średni 78.89%
    Mały 12.27%
    Duży 8.02
    Pozostałe 0.82%
    Kombinuję jak to zrobić,by udało się w tym roku wypić piwo chociaż z 50 browarów.Może zlot pomoże
    Last edited by Pogoniarz; 30-06-2003, 13:38.

    Leave a comment:


  • yendras
    replied
    e-prezes napisał(a)
    skoro niektórzy uważają DP za moc sprawczą to jestem ciekaw jakie parametry DP są uważane za odpowiednie?
    To proste. Jeżeli np. noteckie i fortuna smakują mi bardziej niż tyskie, okocim i żywiec, to w statystykach te browary powinny być również w podobnej kolejności. Jeżeli noteckie i fortuna to małe browary, a tyskie, żywiec itp. - duże, to w statystyce duże powinny przegrywać z małymi. Jeżeli tak nie jest i statystyka pokazuje, że częściej sięgasz po jedynie tolerowany przez organizm żywiec niż po naprawdę lubiane noteckie, to warto zadać sobie pytanie dlaczego. Może problem polega na tym, żeby np. nie schodzić co wieczór do osiedlowego sklepu i kupować to co akurat tam mają (a wiadomo co mają), tylko zadać sobie trochę trudu i kupić to co się naprawdę lubi, chociaż wiąże się to z dojazdem, szukaniem, niewygodnym kupowaniem na zapas itp.
    Moc sprawcza dziennika dla mnie polega na tym, że bezlitośnie pokazuje wszystkie takie "pójścia na skróty" i przypadkowe zakupy zdeterminowane brakiem wyboru sprzężonym być może z własnym wygodnictwem. Wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, że to co wydawało się incydentalne w rzeczywistości zdarza się znacznie częściej niżbym chciał. Teraz widząc prawdziwą skalę mogę nad tym pracować.

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    Każdy ma swoje chociaż ja osobiście cieszę się, że wybieram piwa z małych browarów skutecznie unikając dużych. cieszę się bo po prostu te z małych mi smakują i potrafią zaskoczyć swoim smakiem w przeciwieństwie do tych z dużych. A moc sprawcza u mnie polega na szczegółowym wyborze tego co piję co mogę sobie potwierdzić dziennikiem. Poza tym dziennik powoduje, e staram się spróbować piw z jak największej liczby browarów co też mogę sobie z przyjemnością obserwować.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    skoro niektórzy uważają DP za moc sprawczą to jestem ciekaw jakie parametry DP są uważane za odpowiednie?

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    Podsumowanie półroczne

    No cóż pół roku roku 2003 minęło. Czas na podsumowania przed wyjazdami urlopowymi.

    Gdzie zakupione
    lokal gastronomiczny - karczma, pub 41.74%
    sklep specjalistyczny z piwem 19.83%
    mały sklep spożywczy 16.67%
    market 7.16%
    poprzez znajomych 6.20%
    hipermarket 2.75%
    impreza plenerowa 2.07%
    gdzie indziej 1.52%
    lokal gastronomiczny - restauracja 1.10%
    sklep monopolowy 0.96%

    Opakowanie pierwotne
    butelka 47.48%
    beczka 45.67%
    puszka 6.85%

    Plato / ekstrakt
    10% - 12,5% 74.82%
     >12,5% 24.71%
     < 10% 0.48%

    Browary
    I dziesiątka:
    Pozostałe / zagraniczne 13.28%
    Janów Lubelski 9.61%
    Królewskie 9.40%
    Lwówek Śląski 5.83%
    Gambrynus 5.80%
    Łódzkie 5.32%
    Soma 4.46%
    Fortuna 4.00%
    Zamkowy 3.73%
    Perła - Lublin 2.75%

    Pozostałe
    Mazowiecki 2.38% 21 24.70 7.78 Kasztelan 2.08% 14 15.30 6.80 Żywiec 2.07% 16 72.20 6.78 Łomża 2.04% 14 38.00 6.66 Namysłów 2.03% 17 27.45 6.63 Jabłonowo 1.83% 12 42.70 6.00 Czarnków 1.78% 12 38.50 5.83 Konstancin 1.32% 11 18.80 4.31 Okocim 1.25% 9 30.00 4.08 Lech 1.22% 8 39.90 4.00 Góra 1.22% 8 32.00 4.00 Perła - Zwierzyniec 1.11% 11 21.10 3.63 Hetman 1.07% 7 9.20 3.50 Jurand 1.02% 7 12.70 3.33 Dojlidy 1.02% 7 20.15 3.33 Browar na Jurze 0.92% 6 13.00 3.00 Brok 0.92% 6 15.70 3.00 Piast 0.92% 6 11.40 3.00 Staropolski 0.91% 8 16.20 2.98 Gab 0.90% 6 12.50 2.94 Regina 0.81% 8 14.50 2.64 Amber 0.76% 5 10.16 2.50 BG SA Zabrze 0.61% 4 8.00 2.00 Tyskie 0.51% 4 16.70 1.66 Kormoran 0.50% 5 4.00 1.65 Belgia 0.48% 5 11.65 1.57 Bojanowo 0.46% 3 7.40 1.50 browar domowy 0.46% 2 0.00 1.50 Krajan 0.43% 3 5.70 1.40 Strzelec 0.43% 4 8.00 1.40 Zodiak 0.40% 4 8.60 1.32 Warka 0.35% 3 7.00 1.16 Spiż 0.31% 2 15.00 1.00 Brok - Połczyn-Zdrój 0.31% 2 3.50 1.00 Vifling 0.31% 2 4.00 1.00 Grybów 0.15% 1 2.20 0.50 Grudziądz 0.15% 1 2.20 0.50 Kiper 0.15% 1 2.00 0.50 Gościszewo 0.15% 1 2.50 0.50 BOSS 0.10% 1 0.00 0.33

    Wielkość browaru % ile zł l
    Średni 39.67% 279 661.21 129.78
    Mały 35.51% 260 583.30 116.18
    zagraniczne 13.74% 106 756.82 44.94
    Duży 6.32% 46 177.20 20.68
    Restauracyjny 4.77% 35 234.00 15.59

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    Popieram breslauera. Dokładnie tak sobie wyobrażałem idee dziennika - jako coś co pomoże mi jak być świadomym piwoszem nie tylko spożywaczem "zupki chmielowej" - (tego kto wymyślił to określenie nabił bym na pal.[/list]

    Leave a comment:


  • breslauer
    replied
    W moim przypadku Dziennik ma moc sprawczą, ale nie chodzi mi tu o myślenie typu "o, Lwówek wybił mi się za bardzo do przodu, to teraz przez kilka dni muszę kupować Krajana, żeby jakoś się tam wyrównało" – nie, tak nie jest. Moc sprawcza Dziennika polega na tym, że przestało mi być wszystko jedno, jakie piwo piję i stałem się bardziej świadomym konsumentem. Zwłaszcza zakodowało mi się mocno w świadomości, że w Polsce poza Żywcem, Okocimiem i Tychami istnieje jeszcze wiele innych browarów i wiele marek piwa, które warte są spróbowania.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎