BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Czego jak czego ale RIS-a to się najmniej spodziewałem w czeskim browarze Ekstrakt 22°Blg, alk. 8,5%. Parametry takie bardziej porterowe ale zapewniono mnie, że to górniak.
Barwa czarna jak smoła, nie do przejrzenia nawet pod żarówką.
Piana jasnobrązowa, słabiutka, tylko warstewka...
Niezwykły browar restauracyjny założony w 2017 roku.
Obiekt powstał w dawnej wielkiej hali magazynowej w niezbyt atrakcyjnej dzielnicy miasta, u podnóża ponurego osiedla mieszkaniowego, składającego się z wysokich kwadratowych punktowców.
Niecały kilometr od browaru znajduje...
Wklejka z Gazety Wyborczej, a wklejka dlatego, że artykuły tam zamieszczone potem znikają z płatnym archiwum
Wielkie kłopoty małych browarów
Największe polskie browary radzą sobie doskonale, ale mali producenci piwa walczą o przetrwanie. W zeszłym roku zamknięto kilka...
Zacznę od początku. Piwo robię z gotowca browamator ciemne z dodatkiem czystego ekstraktu 1,25. Po zagotowaniu brzeczki i dodaniu do 13l( w sumie 18l.). zimnej wody otrzymałem stęzenie 1.046 czyli jakieś 11,5%. Niestety miałem źle wyskalowany termometr i dodałem drożdże do brzeczki przy temp....