Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
Myślę, że niekoniecznie. Sądzę, że my, Browarowicze, piwa aromatyzowane pijamy rzadko i w wąskim repertuarze... Wg globalnych statystyk DP za 2006 r. udział ciemnych piw wynosił 6,31%, porterów 4,35%, a aromatyzowanych tylko 1,8% - z czego większość to najpewniej ciechanowskie Miodowe, które i tak zwycięży w tej kategorii...
Wydaje mi się też, że Frater (stary) nie powinien być uwzględniony - warzenie zakończono w 2005 i (chyba) nie było go już na rynku w roku plebiscytowym.
Jak przeglądam piwa na które chciałbym zagłosować, to cały czas nie pasuje mi wrzucanie piw z browarów restauracyjnych i przemysłowych razem. To jakby dwie osobne kategorie.
1. Piwa z browarów restauracyjnych są bez porównania lepsze od przemysłowych,
2. Piwa z browarów przemysłowaych mają dłuższą trwałość i są szerzej dostępne. (kosztem jakości - ale coś za coś).
skoro aromatyzowanych jest 36 to powinna być możliwość wyboru 3 do oceny a nie 1 - porterów jest o 15, ciemnych 21 i 22 - a są 3 do oceny
Popieram ten wniosek. Trzy inne kategorie mają mniej przedstawicieli, a mamy mozliwość wyboru trzech piw ( czyli do historii przejdą aż 3 piwa ) , więc dlaczego w tej kategorii ma być wyłonione tylko jedno piwo ?
Mału udział procentowy w statystykach przywołanych przez Wujcio_Shaggy świadczy tylko o spozyciu wśród osób prowadzących DP. Na rynku piwnym wygląda to jednak inaczej - wystarczy iśc do kilku sklepów i przekonać się czego więcej spotkamy: piw smakowych czy np. porterów. Osobiście też bym wolał aby te proporcje były odwrotne , lub przynajmniej wynosiły 1:1. Rzeczywistość jest taka jaka jest , więc chyba trzeba to uwzględniać również w Plebiscycie.
Powiedziałbym nawet więcej: może 3 punktowane miejsca wprowadzić we wszystkich kategoriach ? 2 czy 3 miejsce to przecież też jakieś wyróznienie , które byc może przyczyni sie do utrzymania danego piwa na rynku , a byc może równiez do pojawienia sie nowych piw w tych słabiej obsadzonych kategoriach ? Wiem że to dość optymistyczna myśl , ale może...
Popieram równiez wniosek JAcksona dotyczący rozdziału piw z browarów restauracyjnych od tych z przemysłowych. To chyba dość naturalny podział który powinien być tu uwzględniony.
Na koniec jeszcze propozycja nagłówka na poczatek listy :
GŁOSUJ NA PIWA KTÓRE PIŁEŚ/AŚ W ROKU 2006
Może w ten sposób unikniemy podejrzeń i dyskusji podobnych do tych z ubiegłego roku
Wydaje mi sie ze Okocim, Karmi Selua i Okocim, Karmi Lamai powinny byc w kategorri piw aromatyzowanych niskoalkocholowych (w pszyszlym roku, bo teraz takiej nie bylo). Poniewaz w swojej musza rywalizowac z piwami majacymi nawet 6% Wydaje mi sie ze metody ich produkcji oraz grupa docelowych klijetow roznia sie tak ze nie moga one byc porownywane w jednej grupie. dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczow
Comment