Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piwo imbirowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotrekkaktus
    Junior
    • 05-2014
    • 11

    piwo imbirowe

    Wpadł mi do głowy pomysł, coby zrobić kilka litrów lekkiego i orzeżwiającego imbirowego piwa.

    1kg pale ale
    200g cara ruby

    na goryczkę 8-10g tomahawka
    na aromat 140g startego korzenia imbiru i może troszkę amarillo na zimno
    doclowo 10l

    Co do drożdzy - mam gestwe po s-04

    jak myslicie, da radę?
  • e-prezes
    Senior
    • 05-2002
    • 19166

    #2
    A nie za mało tego słodu? Baling jakiś śmieszny wyjdzie.
    Last edited by e-prezes; 17-07-2014, 19:16.

    Comment

    • piotrekkaktus
      Junior
      • 05-2014
      • 11

      #3
      ma być śmieszny, celuje w 2% alkoholu. ma być smaczne i spożyte w miarę szybko

      Comment

      • e-prezes
        Senior
        • 05-2002
        • 19166

        #4
        Będzie puste jak woda

        Comment

        • piotrekkaktus
          Junior
          • 05-2014
          • 11

          #5
          no dobra, to co dać, żeby nie było puste jak woda?

          Comment

          • e-prezes
            Senior
            • 05-2002
            • 19166

            #6
            Goryczkę i ostrość imbiru trzeba kontrować słodowością. Więcej słodu i zacieranie "na słodko". Tak bym ja zrobił.

            Comment

            • Marcin_wc
              Senior
              • 09-2005
              • 2115

              #7
              Imbirowe 6-7blg jak najbardziej da radę. Poszukaj takiego w temacie Marusi(CzPiP). Tylko chmielu troszkę za dużo, a imbiru to ze cztery razy za dużo.

              Comment

              • e-prezes
                Senior
                • 05-2002
                • 19166

                #8
                Z ciekawości poszukałem. Tam jednak jest robione z wysłodzin po triplu. 15 litrów 6 blg. Wielkiego_B 8 warka była mocno paląca, ale nie tak jak "piwo imbirowe" kupowane w puszkach z sklepach kolonialnych (które ze słodem nie miało nic wspólnego). Ciężko było wypić.
                Last edited by e-prezes; 18-07-2014, 11:57.

                Comment

                • gwzd
                  Senior
                  • 01-2012
                  • 622

                  #9
                  Na taką ilość i ekstrakt zacząłbym od dodania 10g imbiru do warzenia, jak dasz 140g to na 99,9% będzie niepijalne. Jak będzie za słaby smak i aromat to zawsze możesz dorzucić jeszcze trochę na cichą. Ja na 21l 16 blg dałem 21g imbiru oraz 11,5g cynamonu (2 laski) i naprawdę było bardzo dobrze.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X
                  😀
                  🥰
                  🤢
                  😎
                  😡
                  👍
                  👎