Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomysł na włożenie filtratora z oplotu na burzliwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pablito_91
    Junior
    • 01-2014
    • 3

    Pomysł na włożenie filtratora z oplotu na burzliwą

    Czołem!

    Ostatnio chodzi mi pomysł na włożenie do wiadra z kranikiem na czas fermentacji burzliwej filtratora z oplotu. Uważacie, że takie roziwązanie przy przelewaniu na cichą da klarowniejsze piwo? A może zupełnie przeciwnie - obecność oplotu w czasie fermentacji negatywnie wpłynie na piwo?

    Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii.

    Pozdrawiam
    Pablo
  • anteks
    maruda
    • 08-2003
    • 10738

    #2
    zły pomysł
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Pablito_91
      Junior
      • 01-2014
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      zły pomysł
      Dlaczego? Próbowałeś kedyś już takiej metody?

      Comment

      • bart3q
        Junior
        • 02-2013
        • 28

        #4
        Nic Ci to nie da, a na pewno nie klarowniejsze piwo.

        Comment

        • Pablito_91
          Junior
          • 01-2014
          • 3

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bart3q Wyświetlenie odpowiedzi
          Nic Ci to nie da, a na pewno nie klarowniejsze piwo.
          Ale obecność filtratora nie wpłynie negatywnie na smak i ogolne odczucie piwa?

          Comment

          • bart3q
            Junior
            • 02-2013
            • 28

            #6
            Nie wiem. Pozytywnie na 99% nie wpłynie. Po co chcesz go tam wkładać? Filtrator ze sraczweżyka nadaje sie do filtracji młóta, gdzie samo to młóto tworzy złoże filtracyjne. Po gotowaniu do oddzielenia chmielin i przelomu się nie nadaje, zakleja się zaraz, pończocha dużo lepiej działa. Po fermentacji albo się zaklei i będziesz się męczył ze zlaniem piwa, albo wiekszosc zawiesiny drozdzy przepuści, co też Ci w klarowności nie pomoże. Albo zrobi i to i to.
            Dodatkowo jak chcesz go dezynfekować?
            Ogólnie nie widzę żadnych zalet, a same potencjalne wady. Ale zrobisz jak zechcesz.

            Comment

            • shadowman666
              Junior
              • 04-2014
              • 25

              #7
              Tak jak napisał bart3q. Gęstwa Ci się w tym wężyku osadzi i efekt będzie taki, że piwo będzie się wolno przelewalo i dodatkowo przecedzisz też dużą część drożdży do cichej. Odradzam takie praktyki

              Comment

              • zgoda
                Senior
                • 05-2005
                • 3516

                #8
                Już o tym że drożdże będą do wywalenia nie wspomnę.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                Przetwarzanie...
                X
                😀
                🥰
                🤢
                😎
                😡
                👍
                👎