Prażona pszenica.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dr_Herman
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 3

    #1

    Prażona pszenica.

    Serwus
    Zamierzam uwarzyć piwo pszeniczne z prażoną pszenicą w składzie, lecz nie wiem jak z nią postąpić. Czy należy:
    1. ześrutować i z resztą słodów normalnie do gara wszystko razem i zacierać ?
    2. uprzednio skleikować i dopiero dodać na początku bądź w trakcie zacierania ?
    3. zrobić jeszcze inaczej, właśnie nie wiem jak ?

    Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie na tym forum oraz na innym więc pytam. Na stronce sklepu też nie jest wyjaśnione jak postępować, tylko napisali "użycie do 10% zasypu".
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3494

    #2
    Pkt 1 oraz pkt 2 są ok w przypadku pszenicy.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Dr_Herman
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 3

      #3
      Rozwiń proszę Swoją odpowiedź, co ty byś zrobił ?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3494

        #4
        To co najmniej pracochłonne czyli pkt 1.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          DouGall’s [Amalti], West Coast IPA
          darekd
          Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
          2025-07-27, 00:33
        • leszcz007
          Rozwiń swoją pasję i zdobądź wiedzę na studiach "Technologia Piwowarstwa"
          leszcz007
          Technologia Piwowarstwa



          Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
          2023-09-14, 12:39
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • Petitpierre
          2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
          Petitpierre
          Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

          Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

          1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
          2025-07-04, 21:22
        • heckler
          Chvaletice, Chvaletice 47, Nanopivovar Radování
          heckler
          W restauracji U Roubené studny w Chvaleticach koło Protivína w 2024 roku rozpoczęto produkcję własnego piwa. Skala tej produkcji jest na prawdę niewielka i sięga góra 50-60 litrów, bo 65 l. ma kocioł warzelny. Ciut większą instalację ostatnio miałem możliwość zobaczyć w browarze Misionář we Zlinie....
          2025-08-18, 14:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...