Piwa pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oryks
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.01
    • 297

    #1

    Piwa pszeniczne

    Często wspomina się na forum o piwach pszenicznych.
    Proponuję oddzielny temat aby usystematyzować wiedzę o takich warkach. Moje pytania na początek:

    1. Jak przygotowuje się słody pszeniczne ?
    2. Proporcje mieszania słodów ?
    3. Zacieranie; temperatury, czasy ?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24093

    #2
    nie wiem jak to będzie w przypadku warzenia na własną rękę, ale w Nimeczech stosuje się standardowo od 50% do 80% pszenicy (gdzieś wypatrzyłem że była to mąka(?)),

    do białego są też specjalne drożdże wykorzystywane
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      Systematyzując nieco:
      niemieckie pszeniczne robione są w oparciu o słód (wymaga tego Reinheitsgebot)
      - jego udział to zwykle co najmniej 55%. Ale udział większy niż 65%, przy klasycznym wyposażeniu warzelni (kadź filtarcyjna) sprawia kłopoty filtracyjne, bo ziarno pszenicy nie ma łuski potrzebnej do filtracji. Z tego też powodu może być słód pszeniczny rozdrabniany na mąkę, a nie srutowany jak słód jęczmienny, którego łuskę chcemy oszczędzić.

      belgijskie pszeniczne dla odmiany warzone są z użyciem pszenicy niesłodowanej.
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • volker
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.10
        • 634

        #4
        Czes napisal/a
        jego udział to zwykle co najmniej 55%. Ale udział większy niż 65%, przy klasycznym wyposażeniu warzelni (kadź filtarcyjna) sprawia kłopoty filtracyjne
        Jest przynajmniej jeden browar (chyba browar "Eder" z Grossostheim), który reklamuja, że ich piwo pszenne jest "z 100% słodu pszennego", czyli bez jęczmieniu.

        Niestety nie wiem, jak oni roziwązują problemy z filtrowaniem. Chyba w jakiś techniczny sposób...
        Volker

        Brunnenbräu Hausbrauerei

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24093

          #5
          zapewne są 100-procentowe pszenniaki bo też miałem z tym styczność, ale to faktycznie rzadkość
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • kamyczek77
            Porucznik Browarny Tester
            • 2001.09
            • 458

            #6
            Ale można chyba kupić gotowca?Chętnie bym zrobiła,a następnie spożyła takie piwko.
            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

            Comment

            • volker
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.10
              • 634

              #7
              Kilka lat temu (gdy zacząłem warzyć w domu) kupiłem gotowiec z 50% ekstraktu pszennego i 50% ekstraktu jęczmiennego (firmy Glenbrew). Niestety drożdże do tego "kitu" były kiepskie.

              Największy wpływ na smak typowego piwa pszennego mają drożdże, a nie słód pszenny. Wówczas (trzy lata temu) nawet ryzykowałem i warzyłem piwo pszenne bez pszenicy. Używałem zwykłego słodu pilzneńskiego i drożdże #3068 firmy Wyeast (to drożdże "Weihenstephan"). I nawet smakowało intensywnie bawarskim piwem pszennym.

              Ale wracając do tematu: Niestety nie wiem, gdzie w Polsce można kupić gotowiec pszenny - ja wówczas kupiłem w Niemczech przez internet pod adresem

              www.bier-selbstgebraut.com

              Być może, że właściciel tej firmy, Hibbo Niemann, również eksportuje do Polski? Jest to jedno-osobowa firma, więc można spokojnie zadzwonić do niego (po niemiecku lub angielskiego, oczywiście...) i pytać.
              Volker

              Brunnenbräu Hausbrauerei

              Comment

              • oryks
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.01
                • 297

                #8
                Warzyłem wczoraj pszeniczne, zmieszałem pół na pół słody jęczmienny i pszeniczny. Zacierałem (czasy temperatury) tak jak czyst jęczmienny. Nie udało mi się uzyskać pozytywnego wyniku "testu jodynowego". Czy to normalne z pszenicą czy też jakoś inaczej się to zaciera ?

                Comment

                • volker
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2001.10
                  • 634

                  #9
                  To dziwne, i na pewno nie jest to wina słodu pszenicznego.

                  Enzymy w słodzie pszenicznym zwykle pracują dobrze - być może, że coś innego zmieniłeś w ciągu zacieru?

                  "Problem" ze słodem pszenicznym powstaje dopiero podczas filtrowania. Żiarna pszenicy nie mają plew, więc nie tworzą warstwa filtrowania na dnie kadzi filtracyjnej.

                  Choć, przy stosunku 50% jęczmienia do 50% pszenicy, nie możesz mieć kłopotów z filtracją.
                  Volker

                  Brunnenbräu Hausbrauerei

                  Comment

                  • kamyczek77
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2001.09
                    • 458

                    #10
                    A czy można sobie zrobić taki słód pszeniczny samemu od podstaw?Czy są jakieś domowe sposoby?
                    Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                    Comment

                    • oryks
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.01
                      • 297

                      #11
                      Pszeniczny robiłem właśnie sam. Nie miałem do tego jakiejs wielkiej teorii, raczej na intuicję. Podobnie jak jęczmienny: ziarno namoczyłem, rozłożyłem 2-3 cm warstwą na tacy. Po kilku dniach kiedy kiełki miały ok. 1 cm wysuszyłem je w piekarniku ( temp. nie wieksza niż 40 st. C. W czasie kiełkowania trzeba 1-2 razy dziennie ziarno troche wymieszać aby się od spodu nie zaczęło psuć. Podejrzewam też, że kiełkowanie powinno się odbywać raczej w chłodnym miejscu.
                      Dobrze czy źle ? Wim jedynie, że piwo z jego użyciem było dobre mimo, że przy zacieraniu nie miałem pozytywnej próby jodynowej. Mam w planach następne z jeszcze większym wsadem pszenicznego słodu.

                      Comment

                      • kamyczek77
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2001.09
                        • 458

                        #12
                        A w czym mieliłeś póżniej ziarno?Jakieś to strasznie łatwe sie wydaje...A Pjenknik tak mnie straszył.
                        Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                        Comment

                        • pjenknik
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 3388

                          #13
                          Skoro to takie proste, to zrób to kochanie. Służę pomocą....
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • kamyczek77
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2001.09
                            • 458

                            #14
                            Nie potrzebuję żadnej pomocy,sama sobie poradzę!
                            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                            Comment

                            • oryks
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2002.01
                              • 297

                              #15
                              Mielenie ? Tak jak i wszelkie inne słody - galery z użyciem ręcznego młynka do kawy. Tylko, że pszeniczny jest jakiś bardziej oporny, mniej kruch czy coś i wymaga więcej wysiłku. Może będzie się jednak lepiej nadawał do młynka elektrycznego.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • anteks
                                Wąsowo, Karczmarka
                                anteks
                                Browar Wąsowo - Karczmarka.
                                4.9%obj 12blg Piwo pszeniczne niepasteryzowane, niefiltrowane
                                Skład
                                Woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże
                                2025-03-28, 20:57
                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 11:28
                              • darekd
                                Peroni (Bari), Raffo Ricetta Originale
                                darekd
                                Nowość (2024) z Bari w Apulii z dodatkiem tamtejszego jęczmienia i odrobiny pszenicy durum. W składzie na wszelki wypadek również kukurydza, ale nie napisali czy miejscowego pochodzenia

                                4,8% alk.
                                10,8% ekst
                                13 IBU

                                Niefiltrowane

                                Aromat...
                                2024-06-09, 01:34
                              • dadek
                                Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 01:55
                              • e-prezes
                                Osjann, Witbier
                                e-prezes
                                Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                                Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                                2025-03-22, 17:47
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...