Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bimb
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 11

Piwo LAGER lub PILSNER z ekstraktu Gozdawa + WES

Witam.
    Warze nowe piwko z brewkitu po przerwie zimowej i plan jest taki zamówiłem już ekstrakt jasny niechmielony WES i GOZDAWA lager nachmielony do tego w zestawie są chyba drożdże W 35.
    Całość schladzam do ok 15st tzn wkładamy fermentator do dużego pojemnika zimnej wody z lodem, w piwnicy wszystko będzie sie działo, następnie po otrzymaniu pożądanej temperatury zadaję drożdże intensywnie mieszając.
    Co dzień sprawdzam temp. miernikiem laserowym poza tym mam naklejony termometr na wiadro i w razie potrzeby wkładam do wody nowe butle schładzające wodę.

Czy uważacie że to dobre połączenie ekstraktów i może wyjść ciekawe piwo?
    Mam jeszcze ekstrakt Bruntal który mogę zastosować- jedni uważają go za lepszy od WES inni nie oraz glukozę.

Ja akurat lubie piwa typu pilsner, lager.

Myślałem jeszcze żeby zrobić z WES CHMIELONE i WES NIECHMIELOWE ktoś może robił?

Jakieś rady na co uważać lub coś zmienić.
    Kwestię dezynfekcji pominąłem bo uwazam że wszystko mam odkażone i wyparzone i na tym się nie skupiajmy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez bimb; Dzisiaj, 17:33.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10908

Drożdże to chyba W34/70? Ekstrakty to wszystko jedno byle nie glukoza. Najważniejsze to stabilna, niska temperatura (około 12'C)
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• bimb
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.09
      • 11

Dzieki.
      "Ekstrakty to wszystko jedno byle nie glukoza."

Tak ale obiło mi się o uszy, że GOZDAWA dodaje cukru do swoich produktów słodowych, czy jest to prawda nie mam pojęcia, a glukoze czemu odradzasz? Nigdy nie używałem glukozy, ale profilaktyczne mam żeby nie dawać cukru w razie jakiegoś braku słodu.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10908

Czy gozdawa dodaje cukier o nie wiem, ale w jakim celu miała by dodawać? Dodatek takich surowców jest raczej niepożądany w piwowarstwie no chyba że w belgach. Ogólnie moim zdaniem to ekstrakty to taki półśrodek z którego robi sie prawie piwo
        ps dodatek małej ilości cukru w celu korekty blg w browarach rzemieślniczych uważam za dopuszczalny
        Mniej książków więcej piwa

Comment

widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
        Przetwarzanie...