Zapach siarkowodoru ... lub innego odoru ...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Offroad
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.10
    • 11

    #1

    Zapach siarkowodoru ... lub innego odoru ...

    Witam Wszystkich,
    minął wczoraj drugi dzień od nastawienia angielskiego piwa jabłkowego typu CIDER i...

    ... wczoraj zajrzałem do fermentora a tam ...

    piana zniknęła, a bąbelki gazu wydostają się całą powierzchnią brzeczki i TEN ZAPACH!! ODÓR!!! zapach cider'a połączony z siarkowodorem.

    CZY TAKIE COŚ MOŻE MIEĆ MIEJSCE???

    MOŻE TO SĄ DROŻDŻE DOLNEJ FERMENTACJI I TAK SIĘ ZACHOWUJĄ??

    HELP POMOCY MAYDAY S.O.S.

    Pzdr,
    PitR
    piwowar domowy A.D. 2003
  • Małażonka
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 4602

    #2
    Zapach siarkowodoru chyba może wskazywać na zakażenie bakteryjne

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Małażonka napisał(a)
      Zapach siarkowodoru chyba może wskazywać na zakażenie bakteryjne
      Nie stresuj kolegi, na pewnym etapie fermentacji taki zapach to normalne, minie sam.

      Comment

      • crizz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.02
        • 1256

        #4
        Odp: Zapach siarkowodoru ... lub innego odoru ...

        mapajak napisał
        Nie stresuj kolegi, na pewnym etapie fermentacji taki zapach to normalne, minie sam.
        Zapach bywa bardzo ostry, aż łzy z oczu wyciska, ale czy to jest siarkowodór? Chyba nie. Wydaje mi się, że wiem, jak śmierdzi siarkowodór, i gdybym poczuł coś takiego w trakcie fermentacji mojego piwa, wylałbym bez wahania.
        Ale może się mylę, więc wstrzymaj się z tym wylewaniem, zawsze zdążysz...

        Comment

        • Renegat
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.07
          • 134

          #5
          Hmm...

          Z kilku już źródeł słyszałem, że przy produkcji cidre'u (cydru?) zapaszek "zgniłojajny" jest na tyle często spotykany, że nie powinien dziwić. Ale ponieważ sam nie mam żadnych doświadczeń osobistych z tym "zwierzem" (poza konsumpcją, rzecz jasna) nie biorę odpowiedzialności za prawdziwość owej teorii.

          Aha: Ortodoksi i fundamentaliści cidre'owi twierdzą, że cider - to cider, a piwo - to piwo i proszą, aby tego nie mieszać. My (łagodni) ortodoksi i (tolerancyjni) fundamentaliści piwni twierdzimy - jak sądzę - dokładnie na odwrót.

          A poza tym - slainté!
          Rene
          Ceterum censeo Heinekenam esse delendam.

          Comment

          • sensor
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.02
            • 817

            #6
            Na początku fermentacji piwo ma prawo wykazywać zapach siarkowy. Może to być siarkowodór ( obecny w każdym piwie) ale nie musi. Bardzo często pojawia się dwutlenek siarki lub związki tiolowe ( z grupą SH) na przykład etanotiol o zapachu zgniłych warzyw ( w szczególności cebuli). Jeżeli zapach będzie się nasilał to jak napisała Małażonka, świadczyć to będzie o zakażeniu bakteryjnym. I niestety, w czym jak w czym ale w piwie typu Cider się tego nie ukryje.
            Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
            Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1256

              #7
              Renegat napisał

              Aha: Ortodoksi i fundamentaliści cidre'owi twierdzą, że cider - to cider, a piwo - to piwo i proszą, aby tego nie mieszać. My (łagodni) ortodoksi i (tolerancyjni) fundamentaliści piwni twierdzimy - jak sądzę - dokładnie na odwrót.
              Hmmm... cydr robi się z soku jabłkowego, a nie ze słodu. W tradycyjnych metodach sok fermentuje dzięki dzikim drożdżom zawartym w jabłkach; w produkcji przemysłowej dodaje się drożdży winnych. Nie stosuje się natomiast chmielu...
              Popieram ortodoksów i fundamentalistów .

              Comment

              • Czes
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 752

                #8
                Siarkowodór H2S (zapach "zgniłych jaj" w niskich stężeniach, w wysokich już nie pachnie - bo zabija ) zwykle pojawia się podczas pierwszej fazy fermentacji, zwłaszcza gdy ta jest prowadzona z użyciem drożdży typu lager (dolnej fermentacji).
                Jest to głównie wynik redukcji obecnych w wodzie jonów siarczanowych SO4 (2-) do siarczynowych SO3 (2-) (te są z kolei źródłem dwutlenku siarki SO2) i dalej do jonów siarczkowych S (2-). Drożdże potrzebują jonów siarczkowych by sobie zmajstrować z nich aminokwasy: cysteinę i metioninę.
                Siarczki w kwasnym srodowisku fermentującej brzeczki hydrolizują częsciowo do siarkowodoru własnie i stąd te jaja
                Takim siarkowodorem nie należy sie przejmować - jako związek lotny zostanie w ciągu kilku dni "wymyty" z fermentującej brzeczki przez intensywnie wydzielający się dwutlenek węgla.
                Źródłem siarkowodoru może być jednak zakażenie bakteryjne...
                Jak to bywa z cydrem - nie wiem, bo cydru nie robiłem.
                Jeżeli przyjąć, że piwo to alkoholowo zfermentowany ekstrakt cukrów pochodzących z ziarna zbóż, to cydr do piw się nie zalicza - to raczej wino.
                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                Comment

                • Offroad
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2003.10
                  • 11

                  #9
                  czas pokaże ...

                  mam zamiar obserwować dalsze zmiany i zabutelkuję

                  a potem ...

                  ... jak to crizz powiedział



                  wstrzymaj się z tym wylewaniem, zawsze zdążysz...
                  relację zdam jak otworzę ten CYDR (czy to jest polska nazwa???)
                  PitR
                  piwowar domowy A.D. 2003

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19329

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
                    Siarkowodór H2S (zapach "zgniłych jaj" w niskich stężeniach, w wysokich już nie pachnie - bo zabija ) zwykle pojawia się podczas pierwszej fazy fermentacji, zwłaszcza gdy ta jest prowadzona z użyciem drożdży typu lager (dolnej fermentacji).
                    Jest to głównie wynik redukcji obecnych w wodzie jonów siarczanowych SO4 (2-) do siarczynowych SO3 (2-) (te są z kolei źródłem dwutlenku siarki SO2) i dalej do jonów siarczkowych S (2-). Drożdże potrzebują jonów siarczkowych by sobie zmajstrować z nich aminokwasy: cysteinę i metioninę.
                    Siarczki w kwasnym srodowisku fermentującej brzeczki hydrolizują częsciowo do siarkowodoru własnie i stąd te jaja
                    Takim siarkowodorem nie należy sie przejmować - jako związek lotny zostanie w ciągu kilku dni "wymyty" z fermentującej brzeczki przez intensywnie wydzielający się dwutlenek węgla.
                    Źródłem siarkowodoru może być jednak zakażenie bakteryjne...
                    Jak to bywa z cydrem - nie wiem, bo cydru nie robiłem.
                    Jeżeli przyjąć, że piwo to alkoholowo zfermentowany ekstrakt cukrów pochodzących z ziarna zbóż, to cydr do piw się nie zalicza - to raczej wino.
                    Żesz w mordę, jakbym wiedział wcześniej, nie zadawałbym głupich pytań w swoim wątku.
                    Widzicie nowi, że wszystko już było na forum... trzeba tylko szukać dobrze.

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Petitpierre
                      2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
                      Petitpierre
                      Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

                      Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

                      1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
                      2025-07-04, 22:22
                    • koe
                      Osad lub pleśn i zapach siarkowodoru
                      koe
                      Wczoraj przelewalem moje piwo west cost ipa na cicha. Po otwarciu fermentatora czuc bylo siarkowodor a na powierzchni plywal osad drozdzowy lub plesn. Piwo bylo bardzo klarowne. Odfermentowalo do zera. Probowalem go z probnika do mierzenia blg i odziwo nie bylo tragedi i w zapachi smaku ale lekko bylo...
                      2016-10-19, 17:04
                    • heckler
                      Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
                      heckler
                      Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
                      Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
                      2024-06-03, 11:26
                    • AaLeX
                      Łomża, Argus Lager
                      AaLeX
                      Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                      2025-08-29, 15:26
                    • AaLeX
                      Sulimar, [Jako] Piwniczne jasne
                      AaLeX
                      Nowość w Dino. Cena 2,99zł, alkohol 5,2%, ekstrakt 11,7%. Na przedniej etykiecie mamy napis "piwo dolnej fermentacji". Na tylnej mamy informację, że to pils i że idealna temperatura spożycia to 4-7st. Barwa ciemna słomka, zapach marginalny, słodowy, piana gęsta, obfita. Smak zaskakujący....
                      2025-08-05, 15:04
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...