Witam Wszystkich,
minął wczoraj drugi dzień od nastawienia angielskiego piwa jabłkowego typu CIDER i...
... wczoraj zajrzałem do fermentora a tam
...
piana zniknęła, a bąbelki gazu wydostają się całą powierzchnią brzeczki i TEN ZAPACH!! ODÓR!!! zapach cider'a połączony z siarkowodorem.
CZY TAKIE COŚ MOŻE MIEĆ MIEJSCE???
MOŻE TO SĄ DROŻDŻE DOLNEJ FERMENTACJI I TAK SIĘ ZACHOWUJĄ??
HELP POMOCY MAYDAY S.O.S.
Pzdr,
minął wczoraj drugi dzień od nastawienia angielskiego piwa jabłkowego typu CIDER i...
... wczoraj zajrzałem do fermentora a tam
...piana zniknęła, a bąbelki gazu wydostają się całą powierzchnią brzeczki i TEN ZAPACH!! ODÓR!!! zapach cider'a połączony z siarkowodorem.
CZY TAKIE COŚ MOŻE MIEĆ MIEJSCE???
MOŻE TO SĄ DROŻDŻE DOLNEJ FERMENTACJI I TAK SIĘ ZACHOWUJĄ??
HELP POMOCY MAYDAY S.O.S.
Pzdr,

.
) zwykle pojawia się podczas pierwszej fazy fermentacji, zwłaszcza gdy ta jest prowadzona z użyciem drożdży typu lager (dolnej fermentacji).

Comment