Długość przerwy zakwaszającej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slado
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.07
    • 1072

    #1

    Długość przerwy zakwaszającej

    Dziś popełniłem kolejną warkę ze świadomą, długą przerwą zakwaszającą.
    Woda przeznaczona na warkę miała na wstępie pH=7,1.
    Zacier przetrzymywałem przez około 50 minut w temperaturze 32-34 'C.
    Po pierwszych 30 minutach pH spadło do poziomu 6,2 i dalej już nie chciało spadać.
    Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia?
  • Krzysztof
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.04
    • 1689

    #2
    Sięgnij do literatury to bedziesz wiedział dlaczego tak sie dzieje.
    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
    www.twojmalybrowar.pl

    Comment

    • slado
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 1072

      #3
      Dzięki i za tę odpowiedź

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Vojkovice 252, Pivovar Koníček
        dadek
        Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
        2023-11-22, 06:14
      • DraveS
        Jak uzyskać opinię o Piwie
        DraveS
        Hej jestem w sumie początkujący, za mną 7 warek. Taka mnie naszła rozkmina, bo obejrzałem nowe 1000IBU Kopyra w którym mówi, że ciężko jest w domu uwarzyć lepsze piwo niż w sklepach (bo są teraz takie dobre). Właśnie degustuję swoją najnowszą warkę (a miałem chwilę przerwy i piłem...
        2020-06-25, 19:46
      • dadek
        Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
        dadek
        24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
        2020-03-13, 04:58
      • AdamKowalski34
        Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
        AdamKowalski34
        Cześć,
        Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
        Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
        Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
        2025-06-09, 06:10
      • Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 14:55
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...