Dziś popełniłem kolejną warkę ze świadomą, długą przerwą zakwaszającą.
Woda przeznaczona na warkę miała na wstępie pH=7,1.
Zacier przetrzymywałem przez około 50 minut w temperaturze 32-34 'C.
Po pierwszych 30 minutach pH spadło do poziomu 6,2 i dalej już nie chciało spadać.
Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia?
Woda przeznaczona na warkę miała na wstępie pH=7,1.
Zacier przetrzymywałem przez około 50 minut w temperaturze 32-34 'C.
Po pierwszych 30 minutach pH spadło do poziomu 6,2 i dalej już nie chciało spadać.
Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia?
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
Comment