Bywaja takie odpowiedzi, często od ludzi, którzy całą swoja wiedzę czerpią z internetu i wydaje im się, że jest to wyrocznia równa Pismu Świętemu i przepowiedniom Nostradamusa.
Przykre, ale prawdziwe.
prosze, nie zadawaj w tym miejscu pytań dot. warzenia bo to jest temat "techniczno-funkcyjny" . poprzednie Twoje pytania wydzieliłem z tej dyskusji ale widzę że muszę zostawić niniejszą informację oficjalnie dla Ciebie tutaj, żebyś wiedział na 100% co i jak.
jeżeli masz konkretne pytanie - a nie ma na nie odpowiedzi w już zamieszczonych dyskusjach na forum lub w artykułach - tworzysz nowy temat, używając przycisku/odnośnika pt. "Nowy Temat". jeśli taki temat już istnieje to zamieszczasz w nim odpowiedz.
Czy podczas zacierania słodu kocioł winien być przykryty?
Jeśli jeden fermentor nie ma kranika spustowego, to jak przelać zawartość do drugiego? Można użyć "ustnego" zassania poprzez plastikową rurkę?(chodzi o przelanie brzeczki do cichej fermentacji)
A przy okazji, dlaczego po fermentacji burzliwej trzeba przelać brzeczkę do innego zbiornika na ferm.cichą? Nie można zostawić w tym samym naczyniu ?
odp. Najpierw pomyśl, czy tego już gdzieś nie było. Jeżeli jesteś pewien, że nie, sformułuj nagłówek tematu tak, żeby było wiadomo o co chodzi i żeby był wyraźnie odróżnialny od innych.
Przykład: zamiast "kolejne pytanie laika" (nie wiadomo, które, o co, ani jakiego laika) można napisać "jak długo można przechowywać piwo domowe?"
Leave a comment: