Celem zdejmowania farfocli jest zmniejszenie ilości osadu w młodym piwie. To, co pływa na pianie, to odpad. Po zakończeniu fermentacji utopi się z powrotem w piwie.
Temperatura
Collapse
X
-
Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.
A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
Comment
-
Aleś się Marusia w tym warzeniu zatraciłaMarusia napisał(a)
Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.
A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam

Podoba mi się to. Myślę, że temperatura stała się mitycznym problemem Browarnictwa Amatorskiego.
Istnieje wiele innych czynników mających zdecydowany wpływ na smak i zapach swojskiego piwka. Nie przesadzajmy z tą temperaturą.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.
Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment