Temperatura

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Celem zdejmowania farfocli jest zmniejszenie ilości osadu w młodym piwie. To, co pływa na pianie, to odpad. Po zakończeniu fermentacji utopi się z powrotem w piwie.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.

      A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • slado
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.07
        • 1072

        #33
        Marusia napisał(a)
        Wracając do temperatury: w końcu nikt nie opisał swoich doświadczeń a propos zadawania brzeczki drożdżami w zbyt wysokiej temperaturze. To ja chyba będę pierwsza, bo właśnie mam temperaturę brzeczki 27 st., a drożdże już mi szaleją i zamierzam je wlać.

        A co do fermentacji - mój rekord to fermentacja w temp. 27 stopni i żadnych posmaków owocowych w piwie nie mam
        Aleś się Marusia w tym warzeniu zatraciła
        Podoba mi się to. Myślę, że temperatura stała się mitycznym problemem Browarnictwa Amatorskiego.
        Istnieje wiele innych czynników mających zdecydowany wpływ na smak i zapach swojskiego piwka. Nie przesadzajmy z tą temperaturą.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • mlody16
          Pierwszy browar - german pils
          mlody16
          Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
          Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

          Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
          2025-11-16, 18:46
        • dadek
          Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
          dadek
          Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
          2025-12-02, 01:12
        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 13:47
        • Zaiksik
          Trudne początki
          Zaiksik
          Witam
          Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
          Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
          Wszystko...
          2024-08-27, 17:13
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...