Czy nie lepiej kupić drożdże zamiast bawić się w ich namnażanie, dzielenie, etc
Collapse
X
-
Chyba nieprawdę piszesz. Te wina są dodatkowo alkoholizowane spirytusem winnym. I stąd tak wysokie stężenie alkoholu.Ostatnia zmiana dokonana przez piokl13; 2008-10-22, 09:17.Comment
-
Nie wiem czy te wina są dodatkowo alkoholizowane ale uzyskanie takiego stężenia alkoholu przy zastosowaniu odpowiednich drożdży to żaden problem. W mojej skromnej praktyce winiarskiej to norma ( robię tylko wina mocne i słodkie ... bez dodatku spirytusu ). Kilka razy wyszły nawet mocniejsze.Ostatnia zmiana dokonana przez barteczekr; 2008-10-22, 10:42.Comment
-
No jestem...Możesz sobie to lub to poczytać, a w ogóle to jeżeli czegoś nie ma w BA, to nie znaczy, że nie istnieje...
:
http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststr...ail.cfm?ID=149
Podziękować, podziękować.
Bardzo cenne informacje.
Comment
-
O ile mi wiadomo, to ocet nie powstaje przy użyciu drożdży, lecz w wyniku działania bakterii kwasu octowego. Nigdy nie maiłem okazji pić lambica, ale słyszałem, że ma tzw. octowy sztych. Napewno tego rodzaju drożdże moga być niepowtarzalne, ale to nie znaczy, że spotnaniczna fermentacja nie może zajść w jakiejś innej piwnicy. MYśler, że największe znaczenie ma nie tyle miejsce, ale to, że atmosfera tych piwnic zaiwra dużo drożży i jest możliwe zaszczepienie piwa poprzez powietrze. Ale tak naprawdę, jak to się robi tego nie wiemy. Bo czesto coś innego opowiada się, aby wykreować okreslony mit lub nimb i napędzac sprzedaż, a co innego wymuszają ograniczenia technologiczne.Comment
-
Stężeni alkoholu do 17 % można otrzymac naturalnie, chociaz to dość trudne. Natomaist, jeżeli zawartości alk są wyższe, to trunek napewno było boostowany.Comment
-
O ile mi wiadomo, to ocet nie powstaje przy użyciu drożdży, lecz w wyniku działania bakterii kwasu octowego. Nigdy nie maiłem okazji pić lambica, ale słyszałem, że ma tzw. octowy sztych. Napewno tego rodzaju drożdże moga być niepowtarzalne, ale to nie znaczy, że spotnaniczna fermentacja nie może zajść w jakiejś innej piwnicy. MYśler, że największe znaczenie ma nie tyle miejsce, ale to, że atmosfera tych piwnic zaiwra dużo drożży i jest możliwe zaszczepienie piwa poprzez powietrze. Ale tak naprawdę, jak to się robi tego nie wiemy. Bo czesto coś innego opowiada się, aby wykreować okreslony mit lub nimb i napędzac sprzedaż, a co innego wymuszają ograniczenia technologiczne.
Szansa na uzyskanie wypijalnego piwa istnieje - przecież podobnie radzili sobie nasi przodkowie przed wyselekcjonowaniem szczepów drożdżowych. Tyle, że i jęczmień i woda i powietrze były wtedy inne. Ja nie wierzę...Comment
-
Jesteś w dodatku leniwy, bo zamiast po raz kolejny pisać nieprawdę, trzeba było chociaż tą swoją niewiedzę zweryfikować. Miejsc w necie jest mnóstwo np. tu:
Wzmacniane, podobne do sherry, w różnym stylu wina klasy DOP, o nazwie pochodzącej od Madery – wyspy portugalskiej na Atlantyku, na której produkuje się te wina; styl m. wiąże się z odmianami białych winorośli uprawianych na wyspie (od słodkiej poprzez półsłodką, … Więcej madera →
Zacytuję fragment o porto , bo domyślam się, że nie będzie ci się chciało klikać w linki.
"Upraszczając można powiedzieć, że po zmiażdzeniu gron (dawniej deptano je bosymi nogami - sposób klasyczny) w granitowych lub cementowych korytach zwanych lagar, poddaje się je fermentacji w ogromnych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po kilku dniach, po osiągnięciu przez fermentujący moszcz około 6% alkoholu oraz odpowiedniej barwy, wlewany jest do beczek (zbiorników) wypełnionych w jednej piątej 78% winnym spirytusem. Tak powstałe, słodkie, surowe porto przewożone jest z winnic do Vila Nova da Gaia naprzeciwko Oporto (Porto), w celu jego dalszego uszlachetniania. Dawniej przewożono je do Oporto słynnymi rebelos, łodziami podobnymi do łodzi starożytnych Fenicjan. Dziś w związku z ogromnym postępem technicznym, nie ma potrzeby wywozić wina z winnic do wilgotnych, chłodnych lodges Vila Nova, coraz częściej dojrzewa ono w chłodnych, klimatyzowanych piwnicach quintas."Comment
-
Istnieją drożdże przy pomocy których można uzyskać wino o mocy 18% i więcej (np.bayanus), ale nie używa się ich do wszystkich mocnych win. Niektóre mocne wina w orginale już z samej definicji gatunku muszą być alkoholizowane - porto, madere itp.Comment
-
Próbuj Sławku! Być może w wyniku spontanicznej fermentacji w Twojej piwnicy wyjdzie Ci dobry napój, ale nie wyjdzie Ci lambik, bo to się nie może udać poza Belgią. Taka klima...
Szansa na uzyskanie wypijalnego piwa istnieje - przecież podobnie radzili sobie nasi przodkowie przed wyselekcjonowaniem szczepów drożdżowych. Tyle, że i jęczmień i woda i powietrze były wtedy inne. Ja nie wierzę...Comment
-
No ja nie wiem - nie doczytałeś? Lambica metodą fermentacji spontanicznej można zrobić tylko w "okolicach Brukseli". Tak jak szampana w Szampanii, a koniak w Cognac.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-10-23, 19:05.Comment
-
A coś się uparł na te piwnice. Jest właśnie odwrotnie. Brzeczka spoczywa w otwartych kadziach w budynku, który zamiast okien ma żaluzje aby powietrze mogło swobodnie krążyć.
W Belgii drożdże piwne fruwają sobie swobodnie w powietrzu, jak napisał seta, taki klimat.
Lambiki fermentowane sa najczęściej z dodatkiem owoców.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Po raz kolejny głupoty piszesz. Skąd czerpiesz swoją niewiedzę (wiedzą trudno to nazwać)?
Jesteś w dodatku leniwy, bo zamiast po raz kolejny pisać nieprawdę, trzeba było chociaż tą swoją niewiedzę zweryfikować. Miejsc w necie jest mnóstwo np. tu:
Wzmacniane, podobne do sherry, w różnym stylu wina klasy DOP, o nazwie pochodzącej od Madery – wyspy portugalskiej na Atlantyku, na której produkuje się te wina; styl m. wiąże się z odmianami białych winorośli uprawianych na wyspie (od słodkiej poprzez półsłodką, … Więcej madera →Comment
-
Z tego co kiedyś czytałem np. w Polsce fruwają głównie zarodniki pleśni. Pytanie czy tak jest w rzeczywistości, czy to odpowiedni PR producentów lambika.
Koniak i szampan, to jedynie kwestia prawnego zastrzeżenia nazwy. Identyczne jak nie lepsze wino musujące można uzyskać nie tylko w Szampanii, jedyna różnica, że nie wolno go nazywać szampanem. Będzie to wino musujące, cava, czy sekt. O tym, czy uzyskamy wino musujące, które będzie identyczne do szampana decyduje sposób produkcji czyli zastosowanie metody szampańskiej.
Podobnie rzecz ma się z koniakiem, tylko ten z regionu Cognac, może się tak nazywać. Co nie znaczy, że nie da się go wyprodukować nigdzie indziej.Comment
-
Nie znam się na winach i koniakach/brandy, więc nie zamierzam dyskutować, chodziło mi o sam fakt, może porównanie było nieadekwatne, ale mimo wszystko oddające w jakiś sposób koncepcjęComment