Jak w temacie. A czemu pytam? Mam wrażenie, że dużo wolniej "zanika" chmiel w piwie w kegu a co się z tym wiąże, że piwo warzone do "zakegowania" potrzebuje dużo mniej chmielu.
Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?
Collapse
X
-
Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-11-07, 17:28."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Tagi: brak -
hmmm.. ciekawe spostrzeżenie...
Raczej powodów upatrywałbym w tym że piwo z kega szybciej jest 'gotowe', tzn. wystarczy 2-3 dni gazowania i można pić (polecam jednak dłuższe leżakowanie).
Coś tam więcej napiszę w lecie przyszłego roku: mam 2 kegi przechmielone, więc postanowiłem poleżakować.
No chyba że utrata 'chmielowości' jest powodowana refermentacją?
Tak ogólnie kegi są lepsze! np. bez problemu można upuścić gazu, brak zagrożenia atakiem granatami, no i czas butelkowania a kegowania! brrr nie lubię butelek!
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód... -
Odpowiadając wprost na zadane pytanie, powiem że nie dodaję mniej czy więcej chmielu. Nie zaobserwowałem takiej zależności, ale przy najbliższej okazji na pewno zwrócę na to uwagę.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
Related Topics
Collapse
-
Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.
Np.
Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.
Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...-
Channel: Mazowieckie
2025-08-23, 15:51 -
-
Chyba nowość na rynku.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024
Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
https://www...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2024-11-27, 16:20 -
-
Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
Działają od 2013 r.
Obok nazwy Lager jest dopisane również "German Pils"
Piwo bezglutenowe
4,6% alk.
Chmiel - Hallertau Mittelfrüh
...-
Channel: Hiszpania
2025-09-11, 23:08 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment