Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3496

    #1

    Czy dajecie mniej chmielu do piwa robionego do kegów?

    Jak w temacie. A czemu pytam? Mam wrażenie, że dużo wolniej "zanika" chmiel w piwie w kegu a co się z tym wiąże, że piwo warzone do "zakegowania" potrzebuje dużo mniej chmielu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-11-07, 17:28.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    hmmm.. ciekawe spostrzeżenie...
    Raczej powodów upatrywałbym w tym że piwo z kega szybciej jest 'gotowe', tzn. wystarczy 2-3 dni gazowania i można pić (polecam jednak dłuższe leżakowanie).
    Coś tam więcej napiszę w lecie przyszłego roku: mam 2 kegi przechmielone, więc postanowiłem poleżakować.
    No chyba że utrata 'chmielowości' jest powodowana refermentacją?
    Tak ogólnie kegi są lepsze! np. bez problemu można upuścić gazu, brak zagrożenia atakiem granatami, no i czas butelkowania a kegowania! brrr nie lubię butelek!


    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Odpowiadając wprost na zadane pytanie, powiem że nie dodaję mniej czy więcej chmielu. Nie zaobserwowałem takiej zależności, ale przy najbliższej okazji na pewno zwrócę na to uwagę.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

        #4
        Ja zarówno keguje i butelkuje piwo. Niestety ja nie zauważyłem takiej zależności.
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Chmielowe aromaty bez chmielu....
          ART
          Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

          Np.

          Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
          2025-11-01, 09:24
        • ART
          Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
          ART



          Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

          Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
          2025-08-23, 15:51
        • darekd
          Fortuna, Miłosław Jasne Pełne
          darekd
          Chyba nowość na rynku.

          Ekstr. 12,5%
          Alk. 5%

          Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów....
          2025-03-20, 19:40
        • etman
          Szyszki chmielu ze zbiorów 2024
          etman
          Wreszcie analizy i certyfikaty porobione, można działać z szyszkami 2024

          Do naszego magazynu zawitało kilka odmian z naszych polskich upraw:Nie ma tego specjalnie dużo, więc zapraszam póki są
          https://www...
          2024-11-27, 16:20
        • darekd
          SanFrutos, Lager
          darekd
          Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
          Działają od 2013 r.

          Obok nazwy Lager jest dopisane również "German Pils"
          Piwo bezglutenowe
          4,6% alk.
          Chmiel - Hallertau Mittelfrüh
          ...
          2025-09-11, 23:08
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...