Nieprawidłowo przechowane drożdże.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    #1

    Nieprawidłowo przechowane drożdże.

    Witam.
    Po przerwie letniej zatarłem kolejną warkę. Zawsze starałem się dodawać drożdży w postaci gęstwy wtedy fermentacja pojawiała się po kilku godzinach. Tym razem ze względu na długą przerwę nie miałem własnej gęstwy. Dlatego dodałem drożdży suchych Danstar Nottingham i po 24 godzinach nie mam żadnych oznak fermentacji drożdże kupiłem wiosną termin przydatności 02. 2013. Producent podaję żeby przechowywać je w temperaturze 5-10 C. Ja swoje trzymałem piwnicy ale tam temperatura dochodziła latem do 20 C. Moje pytanie jest takie czy poczekać jeszcze czy załatwiać na gwałt świeże drożdże.
    Ostatnia zmiana dokonana przez harrymartin; 2012-10-25, 10:03.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • Gość

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika harrymartin
    Witam.
    Po przerwie letniej zatarłem kolejną warkę. Zawsze starałem się dodawać drożdży w postaci gęstwy wtedy fermentacja pojawiała się po kilku godzinach. Tym razem ze względu na długą przerwę nie miałem własnej gęstwy. Dlatego dodałem drożdży suchych Danstar Nottingham i po 24 godzinach nie mam żadnych oznak fermentacji drożdże kupiłem wiosną termin przydatności 02. 2013. Producent podaję żeby przechowywać je w temperaturze 5-10 C. Ja swoje trzymałem piwnicy ale tam temperatura dochodziła latem do 20 C. Moje pytanie jest takie czy poczekać jeszcze czy załatwiać na gwałt świeże drożdże.
    Jaką temperaturę miała brzeczka przed zadaniem drożdży?
    W jakiej temperaturze jest teraz browar?
    Czy napowietrzyłeś brzeczkę?
    Wstaw fermentator w cieplejsze miejsce i zamieszaj łyżką, aby się napowietrzyło trochę.

    Comment

    • bogdan62
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2004.10
      • 173

      #3
      Największe grzechy przy zadawaniu drożdży suchych to rozsypanie ich po brzeczce bez uwodnienia, a jak przy tym jest słabe napowietrzenie brzeczki to kłopot gotowy. Z mojej praktyki wynika, że bez wzgledu na sposób przechowywania, drozdże uwodnione i dobrze napowietrzona brzeczka dają poprawną fermentacje. Inaczaj należy postępować z drożdżami przetermionowanymi, tu nie zawsze konieczny, ale gwarantująścy bezpieczeństwo jest starter. Drożdże suche wykazują nadzwyczajną odporość, najstarsze przeterminowane o 2,5 roku drożdże przechowywane w temperaturze pokojowej przeprowadziły mi bdb fermentację, oczywiście był startewr. Nie podałeś sposobu zadania drożdży i napowietrzenia (natlenienia) brzeczki, a tu dopatrywałbym się problemów.

      Comment

      • harrymartin
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.12
        • 14

        #4
        Fermentacja ruszyła > po tym jak przeniosłem fermentor w okolice grzejnika. Drożdże przed podaniem rozpuściłem w ciepłej wodzie i potrzymałem 30 min. według instrukcji. Teraz brzeczka stoi w temperaturze wyżej niż zaleca producent drożdży ale pracje mocno to niech stoi. Dzięki za rady.
        http://ogrodzenia.like.pl/

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Jak za ciepło, to kac będzie.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 14:24
          • etman
            Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

            Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
            2024-11-23, 19:56
          • etman
            Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

            Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
            2024-10-29, 22:38
          • darekd
            SanFrutos, DH IPA
            darekd
            Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
            Działają od 2013 r.

            DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
            6% alk.
            ...
            2025-07-04, 01:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...