Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.
Gdy FAQ i artykuły nie wystarczają
Collapse
X
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Moja kranówa nie nadaje sie praktycznie do spożycia bez filtracji - a filtrowanie 25 litrów mi sie nie usmiecha - dlatego prosciej mi uzyc taniej zrodlanki Saguaro z Lidla - 5l za 1,59. Chodzi o to czy mieszac ja z demineralka - mam jej pod dostatkiem.Comment
-
gwzd - tak też zrobię. A Dunkel jest w planach na drugi fermentator.
fidoangel - do tego właśnie tematu się odwoływałem pisząc "podobno bardzo łatwo przeniczniaka popsuć..."Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2013-03-20, 21:54."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
No i pierwsza warka już w fermentorze.
Popełniłem kilka błędów, mam nadzieję że niezbyt groźnych.
Nie uwzględniłem do końca bezwładności termicznej garnka przy przerwach ( maltozowa mi się zaczęła z 68 stopniami przy powierzchni - dopiero po wymieszaniu miałem 63).
Zassałem troszkę kłaczków białkowych i osadu chmielowego przy zlewaniu do fermentora wężykiem.
Mam się czym martwić? Do fermentora nie zamierzam zaglądać przez najbliższy tydzień.Dodane piwa: 1 | Własne warki: 2Comment
Related Topics
Collapse
-
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...-
Channel: Przedstaw Się!
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment