Drożdże z odzysku - kwestia startera

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • copytko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.01
    • 46

    #1

    Drożdże z odzysku - kwestia startera

    Dostałem drożdże US-05 w zakapslowanej butelce, datowane na 3 tygodnie wstecz.

    Z tego, co poczytałem na forum, głównie w tym wątku, w butelce powinny być 3 fazy - młode piwo, dobre drożdże (jasne) i padnięte drożdże (ciemne). W butelce znajduje się tylko 5-6 cm warstwa jasnych drożdży pod młodym piwem - teoretycznie wszystkie są żywe.

    Z tego co wyczytałem, do przyrządzenia startera potrzebna jest część drożdży z butelki i brzeczka. Tu pojawiają się pytania:
    1. Czy może to być nachmielona i ostudzona brzeczka, czy należy ją pobrać przed gotowaniem (jeśli tak, to jak utrzymać jałowość)?
    2. Jak przepłukuje się takie drożdże przed dodaniem brzeczki?
    3. Czy pozostałą ilość drożdży można zamknąć w butelce po zalaniu młodym piwem, które było wcześniej w butelce lub świeżą brzeczką?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10846

    #2
    5-6cm w butelce? Po co starter, jeśli nie pachną podejrzanie to lej do brzeczki
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • copytko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.01
      • 46

      #3
      Sugerujesz, żeby wtedy wlać całość i już? Zaraz będę właśnie otwierał butelkę i zobaczę jak to wygląda z bliska.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Nie całość, tylko ilość gęstwy na oko odpowiadającą paczce świeżych drożdży rozpuszczonych w wodzie.

        Jeśli zawartość butelki była ustana, to rozmieszaj tak, by nie poruszyć warstwy z samego dołu, bo tam jest najwięcej śmieci. Jeśli była cała rozbełtana, to postaw w lodówce na godzinę, żeby się zsiadło, i pobierz tylko górną warstwę.

        Starter jest zbędny. I nie wierz w teorie, że drożdże rozwarstwiają się pięknie na żywe i zdechłe. Zazwyczaj jest tak, że u góry żywych jest więcej, a na dole mniej.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 14:24
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

          Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 19:56
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 22:38
        • darekd
          SanFrutos, DH IPA
          darekd
          Kraftowy browar z miasta Segovia z regionu Kastylia i León (mniej więcej pomiędzy Madrytem a Valladolid).
          Działają od 2013 r.

          DH to "dry hopped", West Coast IPA (tak na necie, bo na butelce India Pale Ale), niestety nie podają jakie chmiele,
          6% alk.
          ...
          2025-07-04, 01:44
        • Marianowar_pl
          Drożdże płynne - jak używać?
          Marianowar_pl
          Witam wszystkich,

          Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

          Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
          2025-05-12, 16:32
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...