Niefiltrowanie chmielin

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rowdy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 121

    #1

    Niefiltrowanie chmielin

    Witajcie.
    W weekend warzyłem pierwszą warkę ze słodów. Chmieliłem granulatem. Niestety nie przemyślałem kwestii filtracji chmielin po gotowaniu i ...nachmieloną brzeczkę przelałem do fermentora razem z chmielinami do fermentacji. Czy może to mieć jakiś wpływ na proces fermentacji i późniejszy smak piwa?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Brzeczkę dekantujemy wężykiem znad osadów, nie filtrujemy.

    Drożdze się oblepią chmielem, większy wpływ mogą mieć osady gorące. Po to gotujemy żeby między innymi uzyskać przełom białkowy i oddzielić te osady. Ty wlałeś te śmieci spowrotem.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • rowdy
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.03
      • 121

      #3
      Hmmm. Mogę coś jeszcze zrobić żeby to piwo uratować?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Nidyrydy.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Jeśli mimo chmielin drożdże dadzą radę przefermentować brzeczkę to piwo będzie do szybkiego wypicia.

          Comment

          • rowdy
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 121

            #6
            Przeleję w sobotę na cichą, przy okazji zobaczę jaki syf się zrobił. Może jeszcze się jakoś odstoi.
            Mam nadzieję...

            Comment

            • rowdy
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.03
              • 121

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
              Jeśli mimo chmielin drożdże dadzą radę przefermentować brzeczkę to piwo będzie do szybkiego wypicia.
              Jak mam rozumieć "do szybkiego wypicia"?

              Przepraszam za post pod postem, ale nie wiem jak edytować wątki.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10853

                #8
                Jak się nagazuje to w gardło
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • rowdy
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.03
                  • 121

                  #9
                  @anteks innej opcji nie przewiduję

                  Comment

                  • sztetke
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.12
                    • 355

                    #10
                    Ee,daj mu trochę luzu, ze 2 tygodnie przynajmniej, miałem podobne piwo, to znaczy było żytnie, niemożliwe do przefiltrowania tradycyjnie, masa fragmentów ziaren byłą w brzeczce, wyszło normalne piwo (tylko zlałem po burzliwej chyba 4 dniowej na cichą ), stało dosyć długo i nić specjalnego się w nim nie porobiło.

                    Comment

                    • rowdy
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.03
                      • 121

                      #11
                      Dziękuję wszystkim za pomoc.

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • etman
                        Piwowar nr 54
                        etman
                        W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                        2025-09-25, 23:46
                      • darekd
                        Arcobräu, Schloss Dunkel
                        darekd
                        Browar z Dolnej Bawarii

                        11% ekstr.
                        5,2% alk.

                        https://www.arcobraeu.de/de/schloss-dunkel

                        Aromat - zbożowy, brzeczkowy, słodkawy
                        Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, po nie za długim czasie zostają strzępy kożuszka
                        Barwa - bardzo ciemny rubin/kasztan...
                        2025-09-15, 02:12
                      • darekd
                        Zlatá kráva, Yellow Cow 12
                        darekd
                        Browar z miasteczka Nepomuk w kraju pilzneńskim warzy od 2018 r.
                        Więcej tu:
                        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-zlata-krava

                        Określają je jako Lemon Cream Ale . Cream nie ze...
                        2025-09-14, 02:40
                      • adam1878red
                        powitanie i pytanie
                        adam1878red
                        Witam wszystkich i mam pewne nasuwające mi się po ostatnim warzeniu pytanie.
                        Posiadam kociołek warzelny VEVOR 30 litrów i o ile warzenie piwa w ilości 20 litrów nie nastręcza żadnych problemów, tak przy moim 1 podejściu do stouta postanowiłem go zrobić w ilości 10 litrów. I tu zaczęły...
                        2025-08-04, 19:14
                      • darekd
                        Wylam, Bridge The Future
                        darekd
                        Browar z Newcastle. Na etykiecie zdjęcie znanego mostu z tego miasta - Tyne Bridge wybudowanego prawie 100 lat temu.
                        Browar jest sporo młodszy, obchodzi 25 rocznicę powstania.

                        Pale ale na chmielach: Azacca, Citra i Nectaron. 4,5% alk.

                        Aromat - chmielowy, ciekawy i...
                        2025-07-02, 23:01
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...