Pytanie o fermentację cichą

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    #16
    czy istnieje ryzyko, że jeśli po cichej fermentacji przeniosę fermentor w innej miejsce by ułatwić sobie butelkowanie to piwo przestanie być znów klarowne bo zmąci się osad? Czy ten osad i tak po chwili opadnie kiedy piwo się ponownie ostoi?
    Piwo to moje paliwo :)

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #17
      Zrób to ostrożnie. Ja noszę 2 piętra w górę i piwo jakoś daje się pić. Przynoszę do domu 24 godziny wcześniej.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • sebek_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 148

        #18
        Rozumiem, dzięki!
        Piwo to moje paliwo :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Heisenberg
          Zakażenie czy dalsza fermentacja?
          Heisenberg
          Cześć wszystkim
          Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
          2025-06-08, 14:55
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 17:18
        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 21:25
        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 14:47
        • Marianowar_pl
          Mango Milkshake IPA
          Marianowar_pl
          Witam,

          Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

          Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

          Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
          2025-06-24, 14:42
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...