Zmieniam zdanie, te winne posmaki, to na "bank" wina zbyt wysokiej temperatury fermentacji.
Winny smak piwa!
Collapse
X
-
może ktoś to wytłumaczyć? o co chodzi z wysoką temperaturą fermentacji i smakiem winnym? bo nie kumam ...
piwo to ponoć 1000 smaków .. dodając cukier dodałeś jeszcze 100 dodatkowych - tak się tworzy nieprzeciętne piwa
Comment
-
Mi wszystkie górniaki lekko podlatują kwaskiem winnym. Jestem przekonany że to za wysoka temperatura fermentacji. Dlatego chyba przestawię się na same dolniaki.
Jedyne co mi wychodzi przy fermentacji w pokoju to pszenica ale to pewnie kwestia drożdży.Comment
-
Odczułem potrzebę strzeszczenia i usystematyzowania informacji z książki ?Brew like monk? o fermentacji stylów belgijskich Estry i alkohole wyższe Większość estrów jest pożądana w belgach, a z wyższych alkoholi tylko niektóre i tylko czasem. Produkcja alkoholi wyższych jest wprost proporcjonalna ...Mniej książków więcej piwaComment
-
Ja mam na koncie dopiero 3 warki, dopiero przy trzeciej kontrolowałem temperaturę fermentacji. Starałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak
, zobaczymy jak będzie przy tej trzeciej, ale to dopiero za 2 tygodnie. Dopiero wczoraj poszło w butelki.
Comment
-
a to 19stopni to jakaś magiczna temperatura? to jaka jest najlepsza temperatura cichej fermentacji? i potem jaka temperatura po rozlaniu w butelki? a następnie do leżakowania? no i picia danego piwa? bo estry przy zmianie temperatury będą się uwalniać cały czas ... więc jaka jest idealna?Comment
-
A przy butelkowaniu nie próbowałeś? Już powinno mieć winny posmak, 2 tygodnie w butelce cudów nie zdziała, tylko się nagazuje.Ja mam na koncie dopiero 3 warki, dopiero przy trzeciej kontrolowałem temperaturę fermentacji. Starałem się utrzymać 19 stopni, przy poprzednich było ok 22-23 i był winny smak
, zobaczymy jak będzie przy tej trzeciej, ale to dopiero za 2 tygodnie. Dopiero wczoraj poszło w butelki.
Zakładam, że robiłeś to samo piwo co przednio, z cukrem i na tych samych drożdżach, jedynie inna była temp. fermentacji.Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-05-31, 07:06.Comment
-
a to 19stopni to jakaś magiczna temperatura? to jaka jest najlepsza temperatura cichej fermentacji? i potem jaka temperatura po rozlaniu w butelki? a następnie do leżakowania? no i picia danego piwa? bo estry przy zmianie temperatury będą się uwalniać cały czas ... więc jaka jest idealna?
Zależy od drożdży i piwa, poczytaj trochę.
W innej temp. pijesz pszenicę a w innej koźlaka czy portera.Comment
-
Mi wszystkie górniaki lekko podlatują kwaskiem winnym. Jestem przekonany że to za wysoka temperatura fermentacji. Dlatego chyba przestawię się na same dolniaki.
Jedyne co mi wychodzi przy fermentacji w pokoju to pszenica ale to pewnie kwestia drożdży.
He, he, wszystkie górniaki winem zalatują, dobre ... a jakich drożdży używasz, w jakich temp. fermentują te swoje górniaki, zacierasz czy robisz konserwę z cukrem.
Kup sobie drożdże do niemieckich ejli i fermentuj w 15 stopniach, kwasu nie będzie żadnego, chyba że zrobisz puszkę z cukrem, wtedy nie kupij tych drożdży bo szkoda na to kasy.Comment
-
No właśnie dlatego zalatują mi kwaskiem gdyż mam za wysoką temperaturę. Fermentuje w 21 st więc samo piwo ma wtedy jeszcze więcej. Wtedy tworzą się estry owocowe.He, he, wszystkie górniaki winem zalatują, dobre ... a jakich drożdży używasz, w jakich temp. fermentują te swoje górniaki, zacierasz czy robisz konserwę z cukrem.
Kup sobie drożdże do niemieckich ejli i fermentuj w 15 stopniach, kwasu nie będzie żadnego, chyba że zrobisz puszkę z cukrem, wtedy nie kupij tych drożdży bo szkoda na to kasy.
Niestety nie mam miejsca gdzie temperatura była by 18-19st. Za to w piwnicy wymarzone warunki do dolnej fermentacji. Moje wszystkie piwa są zacierane więc posmak kwaskowy na pewno nie jest z cukru.Comment
-
No właśnie dlatego zalatują mi kwaskiem gdyż mam za wysoką temperaturę. Fermentuje w 21 st więc samo piwo ma wtedy jeszcze więcej. Wtedy tworzą się estry owocowe.
Niestety nie mam miejsca gdzie temperatura była by 18-19st. Za to w piwnicy wymarzone warunki do dolnej fermentacji. Moje wszystkie piwa są zacierane więc posmak kwaskowy na pewno nie jest z cukru.
A jakich drożdży używasz? Ja zrobiłem kilka niezłych warek na Wyeast 1728, fermentowały przy 21 i wyższej temp. poprzedniego lata, gdy "na szybkości" uzupełniałem piwniczkę i nie miały żadnych kwaskowatych posmaków.
Wszystko zależy od drożdży jakich się używa, nie każde w wyższych temperaturach dają kwaskowaty posmak.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Zgodnie z opisem na ecie; wild ale with Italian Grapes. Alk. 7,9%
Kolor wyraźny pomarańcz, piany praktycznie brak.
Zapach wyraźnie winny z lekkim odczuciem ziołowego chmielu na granicy wyczuwalności.
W smaku kwaskowatość wiodąca wyraźnie w stronę białego lekko wytrawnego...-
Channel: Włochy
-
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...-
Channel: Niemcy
-
-
18.07.2025 przy okazji zwiedzania Schwerina postanowiliśmy udać się na drugą stronę ogromnego jeziora Schweriner See, nad którym leży miasto. Naszym celem była miejscowość Leezen na wschodnim brzegu i znajdujący się tam browarek Hennings (powstały w 2012 roku), który oficjalnie otwiera...-
Channel: Niemcy
-
-
Miejscowość Mönchhagen jest położona 13 km na północny wschód od Rostocku. W ciągu 11 minut łatwo się tu dostać pociągami kursującymi co godzinę (w szczycie co 40 minut). Co prawda budynek browaru stoi blisko toru, jednak ze stacji trzeba dojść 1300 m chodnikiem wzdłuż szosy. Ewentualnością...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment