Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dokladne suszenie butelek po Chemipro OXI

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • astianseb
    Member
    • 08-2013
    • 30

    Dokladne suszenie butelek po Chemipro OXI

    Tak sie zastanawiam jaki wplyw moze miec BRAK dokladnego wysuszenia butelek po OXI na proces refermentaci. Dlaczego pytam? Dlatego ze wlasnie otwieram butelki z mojej pierwszej warki I sa jakos slabo nagazowane. Szalu nie ma a dalem 4g cukru na butelke. Kapsle trzymaja dobrze wiec cos chyba poszlo nie tak. Zastanawiam sie czy to moze OXI no bo przy butelkowaniu, byly jeszcze odrobinki. Po prostu nie doslchy do konca. Schly ze 2-3 godziny na wieszaku ale niedoschly. Jakies pomysly?
    S.
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Ja w ogóle nie suszę butelek i nie mam żadnych problemów z nagazowaniem. Przyczyną słabego nagazowania może być:
    - zbyt krótki czas refermentacji
    - zbyt niska temperatura
    - zbyt mała ilość żywych drożdży w butelce

    Comment

    • Mystery
      Junior
      • 08-2013
      • 6

      #3
      Według mnie koncernówki są za mocno nasycone CO2. Jak porównujesz swoja warkę do, np. Tyskiego to może Ci się wydawać, że Twoja jest "słabo nagazowana".

      Comment

      • barsliw
        Senior
        • 08-2013
        • 289

        #4
        To prawda. Też wolę domowe nagazowanie niż szczypiace piwa przemysłowe.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X
        😀
        🥰
        🤢
        😎
        😡
        👍
        👎