Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo z puszki Coopers plus chmiel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • koyot831
    Junior
    • 05-2013
    • 12

    Piwo z puszki Coopers plus chmiel

    Witam Wszystkich
    Jest to moj pierwszy raz. Jezeli napisalem w zlym dziale to z gory przepraszam.

    Mam taki zestaw :
    Puszka Coopers Lager plus drozdze z puszki Brewing Yeast 7g
    Puszka Ekstraktu slodowego WES jasny 1,7kg
    Chmiel Lubelski 100g szyszki grupa aromatyczna.

    I teraz mam pytanie , lub o przepis jak dodac ten chmiel?

    Gotowac go w wodzie i pozniej dodac ekstrat plus coopersa , wymieszac poczekac az wystygnie i dodac drozdze?

    Czy zrobic to w inny sposob?

    Pozdrawiam Serdecznie
  • Lubinski
    Junior
    • 10-2013
    • 23

    #2
    Zrobiłem sobie tego Lagera i koniecznie trzeba go chmielić ale na goryczkę. Więc aromatycznego to ja dodałbym do fermentacji cichej. Ale sam zrobiłbym tak:
    Rozmieszał puchę coopersa w 5 l wody, od razu gotując, dodałbym chmielu ( wedle uznania, chodź ja bym dał na goryczkę bo piwko z tej puchy jest mega lajt w smaku ).
    Więc wyglądało by to jak chmielenie zwykle tylko zamiast zacierania bym wlał puchę.
    Potem przelałbym to do fermentatora, jeszcze ciepłe. Dodał zawartość ekstraktu WES i dodał zimnej wody by dopełnić do 23l < czy tam ile robisz. Dzięki zimnej wodzie temp. by się obniżyła i od razu można dać drożdże.

    Ale podkreślam że jestem początkujący i jestem dopiero po swojej 1 warce < była to akurat ta sama pucha coopersa

    Comment

    • koyot831
      Junior
      • 05-2013
      • 12

      #3
      A jak długo to gotowac? Chmiel dac od razu czy jak zacznie sie gotować?

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10739

        #4
        Najlepiej gotować całośc w 20l w dużym garze. Jeśli takiego nie masz to wesa w 10l z chmielem goryczkowym od początku pod koniec gotowania dodaj coś na aromat i coopersa. Wlej do fermentora dodaj zimnej wody do uzyskania odpowiedniego blg.Gotować 60 min
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Senior
          • 10-2013
          • 335

          #5
          Widze, że większość początkujących zaczyna od puchy Coopers Lager ;P

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10739

            #6
            Bo zawiera znane każdemu piwoszowi słowo "lager"
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • miczda
              Member
              • 08-2011
              • 81

              #7
              Oj tam, oj tam, moja pucha lagero-coopersa była razem w zestawie od biowina, fermentaror, rurka itd... Podejrzewam że wiekszość tak właśnie ma

              Comment

              • koyot831
                Junior
                • 05-2013
                • 12

                #8
                Zaczynam, mam nadzieje ze mi cos z tego wyjdzie
                Dzieki za podpowiec.

                Comment

                • koyot831
                  Junior
                  • 05-2013
                  • 12

                  #9
                  O godzinie 1.30 w nocy zamkniete w fermentatorze. Dzisiaj juz ładnie bulgocze

                  Comment

                  • koyot831
                    Junior
                    • 05-2013
                    • 12

                    #10
                    Czwarty dzień fermentacji i juz praktycznie nie bulgota, czyżby zbliżał sie sie koniec?

                    Comment

                    • dyczkin
                      Serce w kolorze blaugrana
                      • 05-2011
                      • 3657

                      #11
                      Może tak być.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • Lubinski
                        Junior
                        • 10-2013
                        • 23

                        #12
                        Dokładnie zbliża się ku końcowi, ale pamiętaj że bulgotanie to żaden wyznacznik i zmierz balingometrem.
                        Last edited by Lubinski; 17-11-2013, 14:03.

                        Comment

                        • koyot831
                          Junior
                          • 05-2013
                          • 12

                          #13
                          bulknie raz na jakies pol godziny, butelkowac czy poczekac jeszcze? nie mam balingometru.

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10739

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koyot831 Wyświetlenie odpowiedzi
                            bulknie raz na jakies pol godziny, butelkowac czy poczekac jeszcze? nie mam balingometru.
                            I tu jest problem
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • koyot831
                              Junior
                              • 05-2013
                              • 12

                              #15
                              ja mysle ze moze poczekam do jutra wieczora,
                              bedzie chyba najpewniejsze

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎