Wysoki Blg. po 9 dniach fermentacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • harrymartin
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.12
    • 14

    #1

    Wysoki Blg. po 9 dniach fermentacji.

    Witam.
    Pierwszy raz mam problem ze zbyt słabym odfermentowaniem brzeczki. Zasyp to 5kg. Pilźnieński i 1kg. Monachijski. Brzeczka na starcie miała ładne 13Blg. Drożdże to BREWGo-01 firmy Biowin. Temperatura i czas zacierania odpowiednie. Drożdże oczywiście świeże i przed dodaniem uwodnione. Temperatura pomieszczenia gdzie stał fermentator około 15C czyli jak na te drożdże idealna. Ale po 9 dniach mam ciągle wysokie Blg. około 5,5Blg. i nie spada. Baligometr mam dobry temperatura mierzonej brzeczki miała 20C.
    W związku z tym mam takie pytanie czy zlewać na cichą czy może zlać i jeszcze raz dodać drożdże. Czy brzeczka ruszy ponownie i uda się jeszcze trochę odfermentować. dzięki za wszelkie sugestie.
    http://ogrodzenia.like.pl/
  • oberzine
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.02
    • 228

    #2
    powinno jeszcze dofermentować, taki wynik w 9 dni w 15 stopniach to nie tragedia, możesz ewentualnie przenieść w cieplejsze miejsce na trochę, ale na razie bym nic nie ruszał
    Ostatnia zmiana dokonana przez oberzine; 2014-02-09, 17:38.

    Comment

    • michal44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 78

      #3
      W jakiej temperaturze zacierałeś? Może za krótka przerwa maltozowa i za długa dekstrynująca.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 22:07
      • Piotr7
        drożdże dla początkującego
        Piotr7
        Witam!
        Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
        Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
        2024-12-09, 14:24
      • etman
        Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
        etman
        Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
        Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

        Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
        2024-10-29, 22:38
      • Mar11111
        Początki z brewkitem...
        Mar11111
        Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
        ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
        2024-04-20, 15:46
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...