Witam , jako iż studuje zdala od domu i nie wracam co tydzień mam pewien problem. Chciałbym w ten piątek uwarzyć piwo i zlać na burzliwą. W niedziele wyjeżdzam i nie będzie mnie przez dwa tygodnie w domu. Czy mógłbym zrobić coś takiego, że piwo fermentowałoby w jednym fermentorze przez dwa tygodnie bez żadnego przelewania? Po dwóch tygodniach przyjechałbym i zabutelkował. Jako że warzę teraz AIPA to ewentualnie po tygodniu (czy nawet wcześniej), mógłbym poprosić kogoś o dodanie chemielu. Czy taki proces nie wpłynie w żadnym wypadku na smak piwa? Kiedy najlepiej dodać chmiel przy fermentacji AIPY? Nie wiem jak innaczej mógłbym rozwiązać mój problem. Będe wdzięczny za wszelką pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Fermentacja bużliwa połączona z cichą
Collapse
X
-
Sporo osób tak robi tylko lepiej jak tą fermentację przeprowadzisz w wiadrze bez kranika a potem przed butelkowaniem przelejesz do tego z kranikiem. Nigdy nie wiadomo, czy kranik jest dokładnie wyczyszczony i szczelnie zamontowany a jak "tracisz kontrolę" nad piwem na 2 tyg. to lepiej ograniczać nieprzewidziane okoliczności.
-
-
Nigdy nie chmieliłem na zimno, to się nie wypowiem a co do rurki, to zawsze jej używam. W Twoim przypadku dodatkowo rozszczelnienie fermentora na 2 tyg. nie byłoby raczej dobrym rozwiązaniem więc użyłbym rurki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polsyn Wyświetlenie odpowiedziTak właśnie planowałem - w fermentorze bez kranika, a pytanie kolejne czy lepiej z rurka fermentacyjna czy bez? I chmiel dodać po tygodniu tak?
Comment
-
-
-
Witam,
Nie chciałem zakładać tematu więc podłączę się do kolegi skoro temat o fermentacji.
Kilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy. Z tego co wiem powinna na piwie zebrać się obfita piana ale nic takiego nie zaobserwowałem - czy to typowe dla tego gatunku piwa ?
Comment
-
-
masz cukromierz?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzimasz cukromierz?
Comment
-
-
sprawdz za tydzień i przestań obserwować bulki.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micber123 Wyświetlenie odpowiedziKilka dni temu uwarzyłem swoje pierwsze piwo Alt bier. Pierwszej nocy wszystko było ok, drożdże pracowały, słychać było bulgotanie w kadzi. Następnego dnia był już jednak spokój. Obecnie od uwarzenia minęły 4 dni i nie wiem czy piwo fermentuje w sposób właściwy...
Comment
-
Comment