Dolewanie wody.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damgos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 9

Dolewanie wody.

Witam,
    czy po skończonej fermentacji burzliwej, podczas przelewania na cichą, mogę jeszcze dolać wody? Piwo wyszło za mocne, pewnie przechmielone i za mało.
    Pozdrawiam!
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

jak masz już rozcieńczać piwo to lepiej zrobić to przy rozlewie . Wymaganą ilość środka do refermentacji ( np cukier ) rozpuścić w większej ilości wody ( np 4 litry ) ,wlać na dno fermentora z kranikiem i na to zlać piwo po cichej fermentacji . Wodę oczywiście zagotować najpierw

Comment

• damgos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 9

Dzięki za odpowiedź!
      Twoje zdrowie!

Comment

Related Topics

Collapse

• pegazus300
        Dolewanie wody
        pegazus300
        Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
        2018-03-20, 09:17
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • dadek
        Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
        dadek
        Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
        2023-12-05, 01:56
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 21:57
      • dadek
        Nošovice 238, Pivovar Radegast
        dadek
        Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
        2023-11-09, 21:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...