Witam. To mój pierwszy post na forum. Przygotowuje swoją piątą warkę jak w temacie. Przygotowałem recepturę za pomocą programu brew target i nie wiem ale chyba mnie w konia robi. Przy takim zasypie jak na zdjęciu liczyłem na uzyskanie 22L brzeczki ~13,5 Blg po gotowaniu. A program mi podaje 12. Trochę mało. Czy mógłby mi ktoś wprowadzić do swojego kalkulatora taki zasyp i sprawdzić poprawność? A druga sprawa co sądzicie o tej recepturze?
American Stout- Prośba o pomoc
Collapse
X
-
16 blg jak najbardziej by mnie satysfakcjonowało. Chcę wykorzystać słody, które mam i 13,5 blg to jest minimum, które chcę uzyskać. Dzięki wam za pomoc. Jakby ktoś jeszcze mógł ogólnie zweryfikować recepturę to byłbym wdzięczny. Mam jeszce ~1kg pilzneńskiego i ~1kg pszenicznego jak coś.Ostatnia zmiana dokonana przez Pinhead86; 2014-08-13, 11:59.Comment
-
Przerzuciłem wszystko do Beersmith`a i lepiej to wygląda ~15 blg i jestem w stanie w to uwierzyć biorąc pod uwagę moją efektywność we wcześniejszych warkach. Tylko mam problem z IBU. Czy warto w miarę wierzyć Beersmith`owi co do goryczki? Wprowadziłem aktualne zawartości alfa kwasów. Wcześnie Brewtarget wyliczył 44 IBU a Beersmith 34. A to ciut mało wg. mnie.Comment
-
Wszystko masz dobrze.
Jedynie jeśli nie chcesz mieć zbyt ostrego smaku palonych słodów i jęczmienia, wrzuć je dopiero do wysładzania a nie zacieraj od początku.
I chmiel na aromat dałbym dopiero po wyłączeniu palnika a nie na ostatnie 5'
Jak zrobisz będziesz porównywał i zastanawiał się czy nie za mało goryczki, czy palony zasyp nie powinien być większy, czy dodać następnym razem karmelowych etc. etcOstatnia zmiana dokonana przez leona; 2014-08-15, 07:00.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witajcie!
mam prośbę o identyfikację tych kufli. Oba z "wykopalisk", bardzo ciężkie, grube szkło (ścianki jakieś 2-3 mm), na dnie symbol VH, oba mają znaki wskazujące na poziom 0,5 litra. To jakieś knajpiane? Czysta ciekawość, z góry dziękuję
...-
Channel: Identyfikacja
-
-
Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie
. Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
-
Channel: Identyfikacja
-
-
Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
proszę zorientowanych o datowanie i wskazanie huty
oczywiście, w miarę możliwości
chciałbym wiedzieć, z czego piję
a kufelek jest z 'wystawki'
z góry dzięki za info3 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
) . Najlepiej policz sobie jak wychodziło przy wcześniejszych warkach i zrób stosowne korekty w zasypie
Comment