Stout-48h fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tomek87
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    #1

    Stout-48h fermentacji

    Witam.

    Tak jak w tytule uwarzyłem drugie piwo. Stout 14 Blg. Piwo ruszyło bardzo ładnie a po około dwóch dniach cisza. Sprawdziłem Blg i zeszło do 5 stopni. Zacierałem w 67 C. Piwo zostawie jeszcze chwile. Odlałem troszkę, napowietrzyłem. Moje pytania:
    1. Czy poziom 5 Blg jest ok? ( czy coś robić?)
    2. Czy dawać jakieś chmiele na aromat na cichą? ( dałem na goryczke 30g/60min Marynka, 10g/10min Lubelski na aromat)
    3. Jeżeli zostanie 5 Blg bądź zejdzie do 3-4 Blg to ile dać cukru na refermentację do 18l. piwa?
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #2
    Niecierpliwość, chyba każdy piwowar przez taki okres przechodził. Po 2 cisza, więc zaglądamy mieszamy napowietrzamy, prosimy się o kwasa . Miejmy nadzieje że nic się nie stanie. Spokojnie 2 dni to dopiero 2 dni, Drożdże mogły przestać burzliwie pracować ale pracują raczej na pewno. Daj im popracować tydzień na pierwszej fermentacji zwanej burzliwą, przelej na druga zwana cichą, daj im tak jeszcze na niej z tydzień albo 2. Potem butelkuj. Jak zostanie to 5 blg, widocznie zatarłeś na słodko, bywa. Może termometr przekłamał może cukromierz przekłamuje. Zresztą jak ktoś już napisał wcześniej browar to nie apteka. Cukru, czy glukozy to taka uniwersalna miarka jest, mała łyżeczka do herbaty na litr piwa i jak to mówią będziesz pan zadowolony. Powodzenia na piwowarskim szlaku.

    Comment

    • leeroy
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 32

      #3
      Robiłem też ostatnio stouta, też 14Blg. Bulkator bulgoltał jak szalony, po dwóch dniach ucichł zupełnie, Blg zmierzone 3,5. Zdarza się. Czasem drożdże, zwłaszcza jeśli są w dobrej kondycji szybko kończą fermentację. Ale fermentacja to nie wszystko. Daj im kilka dni na posprzątanie po sobie. Jak nie skończyły to dojedzą, jak skończyły to pozostały im też inne rzeczy do zrobienia. Po tygodniu możesz przelać na cichą.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 17:18
      • Marianowar_pl
        Mango Milkshake IPA
        Marianowar_pl
        Witam,

        Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

        Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

        Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
        2025-06-24, 14:42
      • Heisenberg
        Zakażenie czy dalsza fermentacja?
        Heisenberg
        Cześć wszystkim
        Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
        2025-06-08, 14:55
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 10:28
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 21:01
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...