Witam.
Tak jak w tytule uwarzyłem drugie piwo. Stout 14 Blg. Piwo ruszyło bardzo ładnie a po około dwóch dniach cisza. Sprawdziłem Blg i zeszło do 5 stopni. Zacierałem w 67 C. Piwo zostawie jeszcze chwile. Odlałem troszkę, napowietrzyłem. Moje pytania:
1. Czy poziom 5 Blg jest ok? ( czy coś robić?)
2. Czy dawać jakieś chmiele na aromat na cichą? ( dałem na goryczke 30g/60min Marynka, 10g/10min Lubelski na aromat)
3. Jeżeli zostanie 5 Blg bądź zejdzie do 3-4 Blg to ile dać cukru na refermentację do 18l. piwa?
Tak jak w tytule uwarzyłem drugie piwo. Stout 14 Blg. Piwo ruszyło bardzo ładnie a po około dwóch dniach cisza. Sprawdziłem Blg i zeszło do 5 stopni. Zacierałem w 67 C. Piwo zostawie jeszcze chwile. Odlałem troszkę, napowietrzyłem. Moje pytania:
1. Czy poziom 5 Blg jest ok? ( czy coś robić?)
2. Czy dawać jakieś chmiele na aromat na cichą? ( dałem na goryczke 30g/60min Marynka, 10g/10min Lubelski na aromat)
3. Jeżeli zostanie 5 Blg bądź zejdzie do 3-4 Blg to ile dać cukru na refermentację do 18l. piwa?
. Miejmy nadzieje że nic się nie stanie. Spokojnie 2 dni to dopiero 2 dni, Drożdże mogły przestać burzliwie pracować ale pracują raczej na pewno. Daj im popracować tydzień na pierwszej fermentacji zwanej burzliwą, przelej na druga zwana cichą, daj im tak jeszcze na niej z tydzień albo 2. Potem butelkuj. Jak zostanie to 5 blg, widocznie zatarłeś na słodko, bywa. Może termometr przekłamał może cukromierz przekłamuje. Zresztą jak ktoś już napisał wcześniej browar to nie apteka. Cukru, czy glukozy to taka uniwersalna miarka jest, mała łyżeczka do herbaty na litr piwa i jak to mówią będziesz pan zadowolony. Powodzenia na piwowarskim szlaku.
Comment