Czy rozlewać do butelek ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    #1

    Czy rozlewać do butelek ?

    Mam już brzeczkę dwa tygodnie na cichej i jeszcze czasem bańki idą z rurki fermentacyjnej. Czy butelkować bo mijają dwa tygodnie, albo poczekać jeszcze trochę. Nie chcę aby piwko się zepsuło.
    Młody piwowar
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    A mierzyłeś blg? Jeśli się nie zmienia to butelkuj, rurką się nie sugeruj.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • grekab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 66

      #3
      Wczoraj było 7 blg i dzisiaj też, jutro zobaczę ile będzie.
      Ostatnia zmiana dokonana przez grekab; 2014-10-11, 14:38.
      Młody piwowar

      Comment

      • EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

        #4
        7 to trochę dużo. Napisz coś więcej na temat tego piwa: blg początkowe, temperatura fermetacji, jakie drożdze i jak zadane?
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

        Comment

        • grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

          #5
          Piwo Milk stout. Blg początkowe 16 . Temperatura fermentacji 22 . Drożdże safale chyba jakoś tak się pisze. Zrobiona matka drożdżowa i zadana zaraz po napowietrzeniu fermentora.
          Młody piwowar

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #6
            Milk stouta nie robiłem ale on ma laktozę więc blg będzie zawsze trochę większe. Jeśli lać do butelek to z minimalną zawartością cukru (2g na 0,5 litra) ale poczekaj, może wypowie się jeszcze ktoś z większym doświadczeniem.

            Moje doświadczenia w stoutach są takie, że blg końcowe zawsze mam ok. 5 (raczej powyżej) i z reguły są przegazowane ale jak pisałem, MS jeszcze nie robiłem.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            • grekab
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.08
              • 66

              #7
              O widzisz cenna uwaga z tym cukrem. W instrukcji było żeby dodać do 20 litrów 100 do 120 g cukru.
              Ostatnia zmiana dokonana przez grekab; 2014-10-11, 18:14.
              Młody piwowar

              Comment

              • grekab
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.08
                • 66

                #8
                No i dzisiaj rano mierzyłem blg i dalej jest 7. Czyli co butelkować ?
                Młody piwowar

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Butelkować. Cukru 5 g./litr.

                  Żeby prawidłowo ocenić, co nawyprawiałeś, powinieneś jeszcze napisać, ile było laktozy (bo wpływa to na wysokość ekstraktu końcowego) i sposób zacierania. Ale jeśli wszystko zrobiłeś prawidłowo, to wystarczający jest schemat czasowy: tydzień fermentacji głównej + 2 tygodnie fermentacji wtórnej.

                  Comment

                  • grekab
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.08
                    • 66

                    #10
                    Laktozy było 500 g
                    Młody piwowar

                    Comment

                    • grekab
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.08
                      • 66

                      #11
                      No i piwko zakapslowane. Teraz najgorszy czas. Oczekiwanie
                      Młody piwowar

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • JonI
                        BLG - czy powinienem już rozlewać
                        JonI
                        Witajcie,

                        Mam pewien problem. Otóż w końcu wziąłem się za warzenie swojego piwa. Na pierwszy ogień z Brewkitu - Czeski Pils. Przy warzeniu korzystałem z instrukcji, oraz filmu Kopyra. Niestety nie zmierzyłem BLG początkowego, nie było o tym mowy ani w instukcji ani u Kopyra...
                        2017-12-31, 12:50
                      • heckler
                        Czechy, Kamýk nad Vltavou, Kamýk nad Vltavou 96, Malopivovar Hunec
                        heckler
                        Od 2024 roku miejscowość Kamýk nad Vltavou ma swój legalnie działający browarek. Mieści się on na prywatnej posesji współdzieląc przydomowy garaż. Niestety mieliśmy pecha i dosłownie o godzinę minęliśmy się z właścicielem, który wyjechał na dwa tygodnie
                        W domu została...
                        2025-08-18, 10:15
                      • ART
                        OneMoreBeer.pl
                        ART
                        Korzystam czasem żeby zdobyć to i owo co nie trafia do dwóch ulubionych sklepów w Opolu.

                        Siedziba w Wieprzu, wspólny temat z Pintą.

                        Ceny w porządku, można czasem załapać się na rabat 20%, jeśli coś pójdzie nie tak.

                        No i u nas coś nie idzie ...
                        2025-03-16, 00:10
                      • pebejot
                        Mołdawia, Kiszyniów, Strada Stefan Cel Mare 182, Lake House Brewpub
                        pebejot
                        Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
                        Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
                        Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
                        2024-01-05, 23:11
                      • Grbuy
                        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                        Grbuy
                        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                        2023-11-30, 20:57
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...