Grodziskie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • filu_to_ja
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 48

    #1

    Grodziskie

    W piątek (20.11) nawarzyłem sobie grodziskiego, wyszło 24l 8 Blg, drożdże S-33. W planach miałem 2 tygodnie burzliwej zakończone klarowaniem żelatyną i do butelek. Warka przestała fermentować (bulkać ) po 4 dniach.
    I pytanie, jest sens trzymać te 2 tygodnie czy dla pewności potrzymać jeszcze 3 dni, dodać żelatyny i za tydzień butelkować?
    "Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika filu_to_ja
    W piątek (20.11) nawarzyłem sobie grodziskiego, wyszło 24l 8 Blg, drożdże S-33. W planach miałem 2 tygodnie burzliwej zakończone klarowaniem żelatyną i do butelek. Warka przestała fermentować (bulkać ) po 4 dniach.
    I pytanie, jest sens trzymać te 2 tygodnie czy dla pewności potrzymać jeszcze 3 dni, dodać żelatyny i za tydzień butelkować?
    jak miałeś w planach 2 tygodnie burzliwej to drożdże zrobiły ci psikusa

    jak nie bulka to sprawdź ile ma blg na 2 dzień jak będzie to samo to przelej na cichą niech się sklaruje i do butelek
    nie wiem czy ta żelatyna jest potrzebna? wstaw do chłodnego i samo naturalnie ci się sklaruje.

    Comment

    • kkemot
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.12
      • 119

      #3
      MarcinKan- ale od kiedy bulganie coś oznacza? Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol. I powiedz mi dlaczego przelanie na cichą ma sklarować piwo niż ten sam czas w jednym fermentorze?
      Do tego ostatniego zdania nie ma co komentować, poczytaj sobie o danym stylu zanim zaczniesz komuś pomagać na siłę.

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot
        Do tego ostatniego zdania nie ma co komentować, poczytaj sobie o danym stylu zanim zaczniesz komuś pomagać na siłę.
        poczytałem i
        zwracam honor co to żelatyny to masz rację ... nie wiedziałem. 2 razy robiłem grodziskie, ale nigdy nie dodałem jej do klarowania aby trzymać się stylu ... może chciałem po prostu je wypić?

        Comment

        • MarcinKan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.02
          • 191

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot
          MarcinKan- ale od kiedy bulganie coś oznacza? Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol. I powiedz mi dlaczego przelanie na cichą ma sklarować piwo niż ten sam czas w jednym fermentorze?
          bulkanie u mnie oznacza fermentację ... a u ciebie co?
          jeżeli fermentacja w fermentorze nie ogranicza sie jedynie do zamiany cukrów w alkohol (i co2) to ja nie wiem o co ci chodzi?

          to ostanie to jest taka dyskusyjna sprawa ... część przelewa, część nie przelewa bojąc się zakażenia a jeszcze inni powiedzą że nigdzie nie przelewają i fermentują w garnku warzelnym (trochę egzotycznie, ale czemu nie?)

          Comment

          • kkemot
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.12
            • 119

            #6
            MarcinKan- pytam się od kiedy w piwowarstwie domowym uzależnia się fermentacje od aktywności rurki fermentacyjnej? Bo ja nadal nie wiem. Czyli jak już nie bulga to mogę przelać do butelki i będzie ok? A ja głupi zawsze czekam...
            "jeżeli fermentacja w fermentorze nie ogranicza sie jedynie do zamiany cukrów w alkohol (i co2) to ja nie wiem o co ci chodzi? "
            Czytaj uważnie:
            "Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol."
            Do tego czekam na odpowiedź na zadane pytanie- dlaczego przelanie ma lepiej sklarować piwo?

            Comment

            • MarcinKan
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.02
              • 191

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kkemot
              MarcinKan- pytam się od kiedy w piwowarstwie domowym uzależnia się fermentacje od aktywności rurki fermentacyjnej? Bo ja nadal nie wiem. Czyli jak już nie bulga to mogę przelać do butelki i będzie ok? A ja głupi zawsze czekam...
              "jeżeli fermentacja w fermentorze nie ogranicza sie jedynie do zamiany cukrów w alkohol (i co2) to ja nie wiem o co ci chodzi? "
              Czytaj uważnie:
              "Ponadto trzymanie piwa w fermentorze nie ogranicza się do samej zamiany cukru w alkohol."
              Do tego czekam na odpowiedź na zadane pytanie- dlaczego przelanie ma lepiej sklarować piwo?
              a na co czekasz? a tak poważnie trzymam w fermentorze standardowo ok 10 dni i butelkuje, a od kiedy (z 2 lata temu) potłukłem cukromierz to nie mierze blg. Nie przetrzymuje piwa w fermentorze jak ci chodzi o leżakowanie? to nie praktykuje. Jakieś 3 lata temu przetrzymałem piwo miesiąc na cichej i nie chciało się nagazować w butelkach (na cichej umieszczam fermentor w lodówce na 5 dni ... szybciej fafrocle opadają na dnio).
              Jeżeli chodzi o zlanie piwa na cichą ogranicza osady, które w trakcie butelkowania możesz wzbić i dupa z klarowania dodatkowo usuwasz zdechnięte drożdże które mogą dostarczyć twojemu piwu niekoniecznie dobre aromaty.
              Z tym przelewaniem to są zdania podzielone, że niby krótki czas i nie opyla się tracić czasu jak nie chmielisz na zimno, a dodatkowo jeden więcej element że się zepsuje piwo. Ja staram się przelewać ...
              ps. np przed chwilą skończyłem po raz 4 zlewać wino jabłkowe i 2 raz winogronowe znad osadu

              Comment

              • brogro
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.08
                • 112

                #8
                Jeśli wszystko wyjdzie z piwem to poproszę o jedną buteleczkę piwa z etykieta do oceny do Grodziska?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  ? [Ostrov], Amadeus
                  darekd
                  Ostrov to kontraktowiec, który wystartował w zeszłym roku.
                  Warzą w Přešticích a Mlékojedech, w planach mają własny browar

                  Amadeus to lager wiedeński, 4,7% alk, 29 IBU

                  http://pivovarostrov.cz/

                  Aromat - słodowy, ciastkowa, trochę karmelowa łagodna słodycz,
                  ...
                  2025-09-09, 23:15
                • heckler
                  Czechy, Kamýk nad Vltavou, Kamýk nad Vltavou 96, Malopivovar Hunec
                  heckler
                  Od 2024 roku miejscowość Kamýk nad Vltavou ma swój legalnie działający browarek. Mieści się on na prywatnej posesji współdzieląc przydomowy garaż. Niestety mieliśmy pecha i dosłownie o godzinę minęliśmy się z właścicielem, który wyjechał na dwa tygodnie
                  W domu została...
                  2025-08-18, 10:15
                • Marianowar_pl
                  Mango Milkshake IPA
                  Marianowar_pl
                  Witam,

                  Mam pytanie odnośnie uwarzonej jakiś czas temu Mango Milkshake IPA.

                  Po uwarzeniu i 2 tygodniach burzliwej fermentacji piwo zeszło do 7,5 BLG (z poczatkowych 17) i przestało fermentować.

                  Po zlaniu na cicha i dodaniu 1 kg puree z mango piwo już 3...
                  2025-06-24, 13:42
                • RomaNzRumunii
                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                  2021-01-25, 20:25
                • heckler
                  Ivančice, Kounická 1736/86, Pivovar Ivančice
                  heckler
                  Szkoda, że na otwarcie browaru pogoda nie dopisała i akurat w godzinach popołudniowych zaczęło mocno padać i zrobiło sie zimno.
                  Na podstawkach powstanie browaru datują na 2018 rok, natomiast pierwsza warka została uwarzona w lutym tego roku, a uroczyste otwarcie odbyło sie weekend
                  ...
                  2023-05-09, 15:56
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...