Dodanie nowej porcji brzeczki.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Deuce502
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 47

    #1

    Dodanie nowej porcji brzeczki.

    Czy do fermentującego już piwa można dolać nową porcję brzeczki? Wczoraj warzyłem AIPA i w chmielinach zostało mi sporo piwa, trochę żal wylać. Przelałem więc do mniejszego garnka, wstawiłem do lodówki, a dziś odcisnąłem chmieliny, zagotowałem brzeczkę i schłodziłem. Drożdże zaczęły pracować dopiero kilka godzin temu.
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    #2
    Wydaje mi się że nic nie powinno się stać na początku fermentacji
    Młody piwowar

    Comment

    • Deuce502
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.06
      • 47

      #3
      Ok, wlałem. Mam nadzieję, że nie zepsuję całej warki.

      Comment

      • grekab
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.08
        • 66

        #4
        Jak przegotowałeś to będzie git.
        Młody piwowar

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • dadek
          Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
          dadek
          Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
          2025-11-09, 01:19
        • darekd
          ? [Hop Brook], Seaside
          darekd
          Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?

          Opisane jak "Oceanic IPA", bo na chmielach z Nowej Zelandii - Pacifica, Motueka oraz Nelson Sauvin

          5,8% alk.

          Aromat - chmielowy, z kwaskowatymi owocami (ale nie cytrusy), w tle minimalna żywiczność i takaż słodowość...
          2025-09-10, 23:19
        • Czarny1975
          Czas chłodzenia brzeczki
          Czarny1975
          Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

          Czy (i jaki) wpływ...
          2017-09-26, 08:50
        • kaczka116
          Browar Zakładowy, Wujek z Nowej Zelandii
          kaczka116
          Piwo gotowe do oceny
          2019-10-25, 22:03
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...