Czy do fermentującego już piwa można dolać nową porcję brzeczki? Wczoraj warzyłem AIPA i w chmielinach zostało mi sporo piwa, trochę żal wylać. Przelałem więc do mniejszego garnka, wstawiłem do lodówki, a dziś odcisnąłem chmieliny, zagotowałem brzeczkę i schłodziłem. Drożdże zaczęły pracować dopiero kilka godzin temu.
Dodanie nowej porcji brzeczki.
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?
Opisane jak "Oceanic IPA", bo na chmielach z Nowej Zelandii - Pacifica, Motueka oraz Nelson Sauvin
5,8% alk.
Aromat - chmielowy, z kwaskowatymi owocami (ale nie cytrusy), w tle minimalna żywiczność i takaż słodowość...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-09-10, 23:19 -
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment