Drożdże

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #1

    Drożdże

    Witam

    Powoli przygotowuje się do 2 warki. Chciałbym zrobić portera (bardzo lubię ten styl).

    Jakie drożdże wybrać? Lagerowe w ogóle odpadają, bo nie dam rady utrzymać takiej temperatury (a na zabawy z lodówkami nie mam czasu, ani ochoty). Także będzie to na pewno porter imperialny, a nie bałtycki. W domu mam 20stopni+, więc potrzebuję czegoś wytrzymałego.

    Kolejna sprawa to ilość tych drożdży. Osobiście nie rozumiem zależności jakości piwa do ilości zadanych drożdży, ale wszyscy się upierają o istnieniu takiej korelacji... Więc ile??

    Ze starterami bawić mi się nie chce - jak widzę teksty na ten temat to ręce opadają. Wymyśliłem więc taki sposób: przed gotowaniem brzeczki, wezmę z 0,5 l, szybko zagotuje, przeleje do 2 butelek 0,7, ostudzę, dopełnię przegotowaną wodą i zadam drożdże w jakiś 25stopniach. Jak liczę to: zagotowanie brzeczki 2,5h; gotowanie 1,5h, studzenie na balkonie nie pamiętam już, ale z 5h to było. Więc wychodzi 9h na namnożenie się : niby nie wiele, ale w rozcieńczonej brzeczce o małej powierzchni coś już powinno się zadziać. Jak robiłem wino to, takie rzeczy robiłem 1-2 dni ;/ Jest sens się bawić w takie coś?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3499

    #2
    Kup 2 saszetki Danstar Nottingham, uwodnij w/g instrukcji na opakowaniu, dodaj do portera i czekaj...

    Reszta jak w przepisach na portera
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      z danstarami mam słabe doświadczenia z 1wszej warki... Kipiało mi 3 razy;/ Ale fakt- mimo wysokiej temperatury nie czuć alkoholu w ogóle (a blg mam 17,5/1,5)
      Ostatnia zmiana dokonana przez KapitanPlaneta; 2014-12-21, 19:00.

      Comment

      • Robler
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 35

        #4
        Nie ma sensu się bawić w to co opisałeś, czas podziału jednej komórki drożdzy w tej temperaturze to ok 7 h a trzeba jeszcze uwzględnić czas jaki suche drożdze potrzebują na dojście do siebie więc w najlepszym przypadku uda Ci się podwoić ich liczbę. Najlepiej będzie użyć dwóch opakowań.

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 69

          #5
          Ehhh przez pomyłkę zamówiłem 1 paczkę drożdży Abbaye. Napisałem już na piwo.org zapytanie o gęstwę, ale pewnie nie dostanę. W takiej sytuacji co najlepiej zrobić? Starter z soku jabłkowo-pożeczkowego (takowy akurat mam - tłoczony), te moje wymysły, czy olać sprawę?

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • etman
            Norweskie kveiki
            etman
            Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
            • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
            • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
            https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
            2025-02-11, 20:56
          • mlody16
            Pierwszy browar - german pils
            mlody16
            Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
            Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

            Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
            2025-11-16, 18:46
          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 13:24
          • dadek
            Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
            dadek
            Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
            2025-12-02, 01:12
          • etman
            Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
            etman
            Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
            White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

            Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
            2024-11-23, 18:56
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...