Diacetylen maślany zapach

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pharun88
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2015.01
    • 128

    #1

    Diacetylen maślany zapach

    Moje pierwsze piwo ze słodów śrutowanych. Pale Ale
    Zacieranie, wysładzanie bez problemu 21l 13 BLG. schłodzone na dworze (około 3h) do temperatury 18'C dodane uwodnione drożdże z saszetki, ostawione do pomieszczenie 19-20'C.
    Fermentacja ruszyła dopiero po około 36h (nie wiem dlaczego) 9 dni fermentacji burzliwej 13-5 BLG (już wyczuwalny był lekki zapach maślany), ale od początku brzeczka ze słodów pachniała diametralnie inaczej (mokrym parzonym jęczmieniem ) niż bretkit wiec myślałem ze wszystko ok.
    Dzisiaj piąty dzień cichej więc chciałem sprawdzić BLG -> spadło do 4, ale zapach całości hmm maślany i to dość intensywny. Do chmielenia użyte chmiele: 0' Phoenix 30g, 45' Progress 45g, 55' Mosaic 50g więc oczekiwałem z goła innego aromatu...

    Czy ktoś może powiedzieć co zrobiłem źle? No i czy jest sens za 2-3 dni te piwo butelkować. Podczas leżakowania ten zapach zniknie? czy zostaje jedynie ściek...
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3492

    #2
    Butelkuj, choć może z tydzień jeszcze poczekaj. Zapach zniknie.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • pharun88
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2015.01
      • 128

      #3
      Dzięki, W takim razie czekam do soboty bo będę miał czas się tym zająć i będę butelkował.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Petitpierre
        2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

        Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

        1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
        2025-07-04, 22:22
      • heckler
        Portugalia, Madeira, Funchal, Av. Mar e Comunidades Madeirenses, Brewery Beerhouse
        heckler
        Madera to jedna z portugalskich wysp na Oceanie Atlantyckim. Piękna wyspa, która daje możliwość spędzenia aktywnego wypoczynku.
        Podczas zwiedzania stolicy wyspy, miasta Funchal natknęliśmy się na miejscowy mały browarek. Lokal tuż przy oceanie z pięknym widokiem na...
        2024-06-03, 11:26
      • grodek
        Kolštejn, Dolmen
        grodek
        Polotmave, ekstrakt 11°, alkohol 4,8 %.
        KOLOR: bursztynowy z lekkim zmętnieniem.
        PIANA: mało obfita, drobnopęcherzykowa o kolorze jasnobeżowym; szybko zredukował się do minimalnej ilości.
        ZAPACH: aromat słodowy z nutą diacetylu oraz skórki ciemnego chleba i kawy zbożowej....
        2019-09-06, 12:56
      • darekd
        Biržų, Legenda Rubinowa
        darekd
        Piwo z hurowni Martin w Zawierciu, która lubi "przeekietowywać" sprowadzone przez siebie piwa.

        Być może to jest to piwo w oryginale:

        http://birzualus.lt/en/beer/#legenda-tamsusis

        Choć jest różnica, na kontrze piwa z polskiej sieci jest 13,5%...
        2019-07-12, 19:10
      • Petitpierre
        Funky Fluid, Boarding: Cancun
        Petitpierre
        DNEIPA, zapach to passiflora, mango, liczi, same owoce-na plus, nuta dolna lekko grejpfrut, sok pomarańczowy, oleiste. W smaku goryczka lekka, kwiatowa-rumianek, arnika, drapacz. Piwo jest trochę wodniste, ale to na karb sokowości, gładkie, od płatków. Udane z pewnością. Jeszcze nie poziom Big...
        2025-07-12, 12:04
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...