Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza warka, zadanie drożdży, tepmeratura i czasy fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • defrugo
    Junior
    • 09-2014
    • 9

    Pierwsza warka, zadanie drożdży, tepmeratura i czasy fermentacji

    Cześć

    Sprzęt zakupiony, w środę planuję pierwszą warkę, od razu z zacieraniem. Będzie to Summer Ale 12 Plato.

    Fermentor postawię w piwnicy 14*C. Nie mam możliwości ogrzewania fermentora o czym pisałem już w innym temacie i doradzono mi żebym wybrał drożdże Danstar Nottingham, które powinny poradzić sobie w takiej temperaturze. Tak też zrobiłem.

    Mam jednak kilka pytań:

    1. Jak długo powinienem trzymać piwo na cichej?
    2. Czy cały czas zarówno podczas burzliwej i cichej trzymać piwo w 14*C? Czy może przenosić do cieplejszego pomieszczenia?
    3. W jakiej temp zadać drożdże (14C, 20C?) i w jakiej temperaturze je zrehydratyzować?
    4. Czy jeśli wszystko pójdzie dobrze to burzliwa skończy się w 7-9 dni? Bo chciałbym przelać na cichą przed świętami z powodu wyjazdu na 3 dni.
    5. Czy jeśli zostawię na burzliwej o te kilka dni dłużej to nie dojdzie do autolizy drożdży?
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    1. tydzień do dwóch. Lepiej dwa.
    2. nie przenosić.
    3. pokojowa.
    4. lepiej pozostawić do "po świętach". Piwu to nie zaszkodzi, a spokojnie dofermentuje.
    5. nie

    Comment

    Przetwarzanie...
    X
    😀
    🥰
    🤢
    😎
    😡
    👍
    👎